BNS app
 
 
 
2021.03.07 16:51 |Kategorija:  Cover news
AFP-Scanpix nuotr.

BNS naujienlaiškis: svarbiausi savaitgalio įvykiai

Vilnius, kovo 7 d. (BNS). BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija. Lietuvoje šeštadienį pranešta apie 450 naujų COVID-19 atvejų per parą, nuo šios infekcinės ligos mirė 10 žmonių. Sekmadienį pranešta apie 390 naujų koronaviruso atvejų ir dar šešias mirtis. Sekmadienio duomenimis, pastarųjų 14 dienų sergamumas koronavirusine infekcija 100 tūkst. gyventojų siekia 240,5 atvejo.

Menininkų protestas. Sostinėje šeštadienį vyko kultūros sektoriaus atstovų protestas dėl kultūrinių erdvių, kurios vis dar lieka uždarytos dėl besitęsiančios COVID-19 pandemijos. Kultūros ministras Simonas Kairys sako, kad toks nepasitenkinimas yra suprantamas ir žada kitą savaitę Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijoje aptarti sprendimus dėl saugios muziejų ir galerijų veiklos.

Garbingi apdovanojimai. Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“ sekmadienį 2020-ųjų Tolerancijos žmogaus apdovanojimą įteikė žurnalistui Pauliui Gritėnui, o Leonido Donskio premiją – džiazo muzikantui ir režisieriui Vladimirui Tarasovui. Kasmetinė Tolerancijos žmogaus nominacija skiriama asmeniui savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime. L. Donskio premija teikiama už ilgametes pastangas stiprinti pilietinį sąmoningumą, pakantą ir toleranciją, taip pat už žmogaus teisių gynimą, dialogo mezgimą ir palaikymą. Tolerancijos žmogaus premija teikiama nuo 2001 metų.

Galimas incidentas. Radiacinės saugos centras sekmadienį pranešė, kad Astravo atominėje elektrinėje galėjo įvykti incidentas, tačiau radiacinis fonas Lietuvoje išlieka nepakitęs. Apie galimą incidentą pranešama Baltarusijos „informacinėje erdvėje“, jis gali būti susijęs su reaktoriaus aušinimo sistemos gedimu. Lietuvos institucijos kreipėsi į Baltarusiją oficialaus paaiškinimo, tačiau kol kas atsakymo nesulaukė.

FNTT tyrimas. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba šeštadienį informavo BNS, kad šią savaitę Biržų mieste ir rajone atliktos kratos tyrime dėl galimo sukčiavimo ir dokumentų klastojimo. Tiriama įmonės „Žydruva“ veikla, ši bendrovė susijusi su buvusiu Seimo nariu, „valstiečiu“ Viktoru Rinkevičiumi. Šeštadienį buvęs parlamentaras dėl atliekamo tyrimo laikinai sustabdė narystę partijoje, kurios pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad V. Rinkevičius bendradarbiauja su teisėsauga. FNTT žadėjo daugiau informacijos apie tyrimą pateikti pirmadienį.

Rusiška vakcina. Šią savaitę Vilniuje viešėjęs Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas užsienio politikos klausimais Ihoris Žvkva sako, kad jo šalies valdžia rusišką COVID-19 vakciną „Sputnik V“ laiko propagandos, hibridinio karo dalimi. Aukštas pareigas einantis Ukrainos pareigūnas interviu BNS teigė, kad okupuotų Ukrainos teritorijų valdžia skelbia sėkmingai vykdanti skiepijimą šia vakcina ir ši informacija Ukrainoje sparčiai plinta, todėl Kijevas tikisi didesnės pagalbos iš Europos Sąjungos.

Pagalbos paketas. JAV senatas po audringų derybų ir naktinio balsavimo maratono šeštadienį patvirtino 1,9 trln. dolerių (1,59 trln. eurų) pagalbos paketą, skirtą atgaivinti pandemijos paveiktą Amerikos ekonomiką. Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) tai pavadino „milžinišku žingsniu“. Dabar įstatymo projektą turės patvirtinti Atstovų Rūmai. Dokumente numatyta daugumai amerikiečių išsiuntinėti 1,4 tūkst. dolerių (1,17 tūkst. eurų) čekius, valstijų vyriausybėms ir savivaldybių administracijoms skirti 350 mlrd. dolerių (293 mlrd. eurų), o mokykloms – 130 mlrd. dolerių (108,9 mlrd. eurų), taip pat numatyti 49 mlrd. dolerių (41 mlrd. eurų) testavimui dėl COVID-19, kontaktų atsekimui ir tyrimams plėsti, 14 mlrd. dolerių (11,7 mlrd. eurų) vakcinoms platinti.

Kanclerės perspėjimas. Vokietijos kanclerė Angela Merkel šeštadienį perspėjo, kad COVID-19 pandemija gali panaikinti lyčių lygybės srityje pasiektą pažangą, nes moterims tenka „liūto dalis“ prižiūrint vaikus, be to, jos dažniau dirba rizikingus darbus. Tai ji sakė vaizdo įraše, paskelbtame artėjant Tarptautinei moters dienai kovo 8-ąjai. Kanclerė sakė, kad moterys pajuto neproporcingą sveikatos krizės poveikį, nors priimant sprendimus jos išlieka nepakankamai atstovaujamos. Vokietijoje stebimi vieni didžiausių moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumų Europos Sąjungoje: moterys 2019 metais uždirbo vidutiniškai 19 proc. mažiau nei vyrai – iš dalies todėl, kad daugelis vokiečių moterų dirba ne visą darbo dieną. Palyginus vyrus ir moteris, dirbančius tuos pačius darbus, atotrūkis sumažėja iki 6 procentų.

Izraelio pažanga. Izraelis sekmadienį atidarė restoranus, barus ir kavines nuo COVID19 paskiepytiems ir „žaliuosius pasus“ turintiems žmonėms. Šalyje nuo koronaviruso jau visiškai paskiepyta maždaug 40 proc. gyventojų. Gruodį vakcinavimo kampaniją pradėjusiame Izraelyje dviem rekomenduojamomis „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos dozėmis jau paskiepyta daugiau kaip 3,7 mln. iš maždaug 9 mln. visų gyventojų. Beveik 5 milijonai gyventojų jau yra paskiepyti bent viena vakcinos doze. Nors Izraelio vakcinavimo sparta yra tarp didžiausių pasaulyje, šalį daug kas, taip pat ir Jungtinės Tautos, ragina užtikrinti ir okupuotame Vakarų Krante ir blokuojamame Gazos Ruože gyvenančių palestiniečių paskiepijimą. Benjamino Netanyahu vyriausybė paskelbė planus paskiepyti 100 tūkst. palestiniečių, turinčių leidimus dirbti Izraelyje.

Popiežius Mosule. Irake viešintis popiežius Pranciškus sekmadienį aplankė Mosulo miestą – buvusią džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ tvirtovę. Čia jis meldėsi už „karo aukas“ prie teroristų sugriautos bažnyčios ir sakė, kad krikščionių pasitraukimas iš Irako ir platesnio Artimųjų Rytų regiono „daro neapskaitomą žalą ne tik susijusiems asmenims ir bendruomenėms, bet ir visuomenei, kurią jie palieka“. Į griuvėsiais virtusį senovinį miestą pontifikas atvyko lydimas penkių sraigtasparnių ir itin griežtomis saugumo sąlygomis. 84-erių Pranciškus tapo pirmuoju Bažnyčios vadovu, apsilankiusiu Irake per savo pirmąją kelionę į užsienį nuo koronaviruso pandemijos pradžios.

Traukinio avarija. Pietų Pakistane, Sindo provincijoje,  sekmadienį nuo bėgių nuriedėjo keleivinis traukinys. Nelaimės metu vienas žmogus žuvo, dar 40 buvo sužeista. Dėl nelaimės trumpam buvo sustabdytas traukinių eismas. Kol kas nelaimės priežastys nėra aiškios, tačiau traukinių avarijos Pakistane gana dažnos daugiausia dėl saugos standartų nesilaikymo, prastos priežiūros ir mašinistų aplaidumo.

Barščių „maratonas“. Kijeve penktadienį surengtas barščių virino „maratonas“, kuriuo buvo siekiama paraginti Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizaciją (UNESCO) patvirtinti šį patiekalą Ukrainos kultūros paveldu. Ukrainos kultūros ministerija šį mėnesį turėtų pateikti paraišką UNESCO, prašydama įtraukti barščius – tradicinį burokėlių ir kopūstų patiekalą – į nematerialųjį šalies kultūros paveldą. Dėl šios paraiškos pernai smarkiai pasipiktino Rusija, kurios Vyriausybė „Twitter“ pareiške,kad barščiai yra „vienas garsiausių ir mylimiausių Rusijos patiekalų ir tradicinės virtuvės simbolių“. Įtampa tarp Kijevo ir Maskvos įsiplieskė po Sovietų Sąjungos iširimo 1991 metų, o po provakarietiško sukilimo Kijeve 2014 metais, po kurio Rusija aneksavo Krymą ir palaikė separatistus rytuose, konfrontacija dar labiau sustiprėjo.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, kovo 19

2024.03.19 04:45
Lietuvos politika 2024.03.19 04:45

Pirmadienis, kovo 18

2024.03.18 15:09
Užsienio naujienos 2024.03.18 15:09
2024.03.18 14:39
Užsienio naujienos 2024.03.18 14:39
2024.03.18 14:37
Kriminalai 2024.03.18 14:37
2024.03.18 13:37
Lietuvos politika 2024.03.18 13:37
2024.03.18 11:46
Lietuvos politika 2024.03.18 11:46