2021.01.31 14:46 |Kategorija:  Cover news
AFP-Scanpix nuotr.

Rusijos policijai malšinant protestus dėl A. Navalno, sulaikyti per 1,5 tūkst. žmonių

Maskva, sausio 31 d. (AFP-BNS). Rusijos policijai sekmadienį malšinant protestus, kurių dalyviai reikalauja paleisti įkalintą Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną, pareigūnai įvairiuose šalies miestuose sulaikė šimtus žmonių ir blokavo Maskvos centrą.

Nuo Vladivostoko Tolimuosiuose Rytuose iki Sankt Peterburgo prie Baltijos jūros – gatvėse dislokuoti tūkstančiai policininkų su riaušių malšinimo ekipuote, kuriems liepta užkirsti kelią antrajam masinių demonstracijų dėl žymiausio prezidento Vladimiro Putino oponento sulaikymo savaitgaliui.

Policija 44 metų A. Navalną sulaikė sausio 17 dieną viename iš Maskvos oro uostų, nepraėjus nė valandai po to, kai opozicionierius sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Kremliaus kritikas tvirtina, kad jį bandė nunuodyti Federalinė saugumo tarnyba (FSB) V. Putino nurodymu. Kremlius neigia bet kokį savo ryšį su šiuo incidentu.

Rusijos kalėjimų tarnyba (FSIN) tuomet pareiškė sulaikiusi A. Navalną už tai, kad jis esą pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Pats opozicionierius tą bylą laiko paskatinta politinių motyvų.

Tuo tarpu teismas per posėdį, surengtą Maskvos priemiestyje Chimkuose esančiame policijos skyriuje, nurodė A. Navalną 30 dienų laikyti suimtą, nors Vakarų vyriausybės ragina jį paleisti. 

Maskvoje buvo imtasi daugelį metų nenaudotų priemonių: policija sekmadienį blokavo sostinės centrą, kur nusiuntė šimtus pareigūnų. Buvo uždarytos centrinės metropoliteno stotys ir apribotas pėsčiųjų judėjimas.

Protestuotojai, kurie tikėjosi susirinkti prie FSB būstinės, ėmė burtis įvairiose miesto dalyse, nes organizatoriai paskutinę minutę pakeitė susirinkimo vietų planą.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip buvo suimti dešimtys protestuotojų, kurie buvo įgrūsti į policijos furgonus. Tvyrant chaosui, neaišku, kiek žmonių dalyvauja protesto akcijose.

„Žmonės pasipiktinę“

Nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD-Info“ skelbia, jog visoje šalyje jau sulaikyti per 1,5 tūkst. žmonių, įskaitant daugiau kaip 300 protestuotojų Maskvoje. Per praėjusio savaitgalio protestus, grupės duomenimis, buvo sulaikyti per 4 tūkst. žmonių.

Šimtai žmonių žygiavo per Maskvos centrą link griežtai saugomo tardymo izoliatoriaus „Matrosskaja Tišina“, kur laikomas A. Navalnas, ir skandavo „Laisvė!“ ir „Putinas vagis!“.

Policija sekė protestuotojus, vaikė minias ir per garsiakalbius leido iš anksto įrašytus įspėjimus apie tai, jog tokie susibūrimai dėl koronaviruso apribojimų yra neteisėti.

„Valdžioje esantys žmonės nenori nieko girdėti“, – AFP korespondentui Maskvoje pareiškė 34 metų veterinarijos gydytoja Darja.

Antrame pagal dydį Rusijos mieste Sankt Peterburge policija blokavo Nevskio prospektą – pagrindinę miesto gatvę. AFP korespondentas praneša, jog centre pilna policijos automobilių.

„Visas centras yra užtvertas, – pareiškė į mitingą Sankt Peterburge su dukterimi atvykusi Natalija Grigorjeva. – Ir prieš ką yra visa tai, prieš savo pačių žmones?“

Anksčiau sekmadienį jau įvyko protestų tokiuose miestuose, kaip Vladivostokas, Tolimųjų Rytų uostamiestis, kur centrinėje aikštėje susirinko kelios dešimtys žmonių, nors policija prieš mitingą ją buvo uždariusi.

Keli tūkstančiai, kaip pranešama, susirinko į protestą Sibiro Novosibirsko mieste, nepabūgę šalčio – oro temperatūra čia siekia minus 20 laipsnių pagal Celsijų.

Vietos politikė ir A. Navalno sąjungininkė Helga Pirogova naujienų agentūrai AFP pareiškė, jog sekmadienio protestas Novosibirske yra potencialiai didesnis už įvykusįjį prieš savaitę.

„Žmonės tebėra pasipiktinę tuo, kas vyksta“, – pareiškė ji.

JAV ambasada Maskvoje pasmerkė sulaikymus ir sprendimą blokuoti miesto centrą.

„Rusija privalo paisyti tarptautinių žmogaus teisių įsipareigojimų“, – parašė ambasada tviteryje.

Rusijos valdžia paskelbė kelis įspėjimus, kuriuose paragino nedalyvauti rengiamuose nesankcionuotuose mitinguose ir protestuotojams pagrasino baudžiamaisiais kaltinimais.

Tuo tarpu A. Navalno žmona Julija sekmadienį socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė savo šeimos nuotrauką ir paragino rėmėjus pasistengti, kad jų balsai būtų išgirsti.

„Jeigu mes tylėsime, rytoj jie ateis [suimti] bet kurio iš mūsų“, – parašė ji.

Beje, naujienų agentūros „Interfax“ cituojami liudininkai sako, kad J. Navalnaja sekmadienį taip pat buvo suimta.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 18

Trečiadienis, balandžio 17

2024.04.17 21:01
Užsienio naujienos 2024.04.17 21:01
2024.04.17 20:46
Užsienio naujienos 2024.04.17 20:46
2024.04.17 16:19
Lietuvos politika 2024.04.17 16:19
2024.04.17 16:03
Lietuvos politika 2024.04.17 16:03
2024.04.17 13:48
Lietuvos politika 2024.04.17 13:48
2024.04.17 12:01
Užsienio naujienos 2024.04.17 12:01