2021.01.30 20:40 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Prezidentas G. Nausėda nominavo S. Cichanouskają Nobelio taikos premijai – šaltiniai (papildytas)

papildyta S. Cichanouskajos komentaru, naujos 6-7 pastraipos

Vilnius, sausio 30 d. (BNS). Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda nominavo Baltarusijos opozicijos lyderę Sviatlaną Cichanouskają Nobelio taikos premijai, BNS šeštadienį patvirtino informuoti šaltiniai.

Pagal taisykles, valstybių vadovai yra tarp tų žmonių, kurie gali oficialiai siūlyti kandidatus Nobelio taikos premijai. Kandidatūras galima pateikti iki sausio 31 dienos.

Laureatus išrenka Norvegijos Nobelio komitetas. Jis neviešina nominantų, jie būna įslaptinti 50 metų.

Prezidentūra BNS atsisakė komentuoti informaciją apie S. Cichanouskajos nominavimą.

„Mes nekomentuosime informacijos dėl Nobelio taikos premijos“, – BNS šeštadienį sakė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

S. Cichanouskaja padėkojo Lietuvos prezidentui už parodytą solidarumą ir paramą baltarusių taikiai kovai už laisvę.

„Tai neįtikėtina akimirka. Esu dėkinga prezidentui Nausėdai už tai, kad nominavo mane ir visus Baltarusijos žmones Nobelio taikos premijai. Tai nuostabi solidarumo su Baltarusija išraiška ir mūsų taikios kovos už laisvę, kuri įkvepia visą pasaulį nuo praėjusių metų rugpjūčio, pripažinimas“, – tviteryje parašė S. Cichanouskaja.

38 metų S. Cichanouskaja pernai rugpjūtį dalyvavo Baltarusijos prezidento rinkimuose. Ji savo kandidatūrą iškėlė, kai režimas suėmė kandidatuoti ketinusį jos vyrą.

Režimas paskelbė, kad rinkimus laimėjo Aliaksandras Lukašenka, tačiau opozicija ir Vakarai pareiškė, kad rezultatai buvo suklastoti, Baltarusijoje prasidėjo masinės protesto akcijos, jos tęsiasi iki šiol.

Dėl režimo spaudimo S. Cichanouskaja netrukus po rinkimų pasitraukė į Lietuvą, kur dar prieš rinkimus buvo atvežti jos vaikai. Gyvendama Lietuvoje ji siekia telkti tarptautinę paramą opozicijai ir didinti spaudimą A. Lukašenkos režimui, kad būtų surengti nauji laisvi rinkimai.

Norvegijos Nobelio komitetą sudaro Norvegijos parlamento išrinktas penkių narių komitetas. Nobelio taikos premijos laureatas kiekvienais metais skelbiamas spalio mėnesį, o apdovanojimas įteikiamas gruodžio mėnesį Osle. 

Autorius Vaidotas Beniušis

[email protected], +370 5 205 85 14, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: