2020.12.29 13:28 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Meras absurdu vadina Druskininkų sanatorijos „Belorus“ sąskaitų įšaldymą dėl ES sankcijų

Vilnius, gruodžio 29 d. (BNS). Druskininkų meras Ričardas Malinauskas absurdu vadina kurorte esančios sanatorijos „Belorus“ sąskaitų įšaldymą dėl Europos Sąjungos įvestų sankcijų.

Mero teigimu, dėl tokio sprendimo gali nukentėti šimtai sanatorijoje dirbančių lietuvių, jie kol kas nesulaukia centrinės valdžios pagalbos. 

„Tai yra absurdas, tai yra apgailėtina, kad eiliniai žmonės kenčia dėl kažkokių tarptautinių politinių reikalų. Sanatorija ne tik kad negali tęsti veiklos, žmonėms atlyginimų negali sumokėti, negali sumokėti už šilumą, vandenį, kitus dalykus. Prie ko čia sanatorija? Sakyčiau, jei dar kažkokie baltarusių oligarchai vysto kažkokius verslus ar kitokius dalykus... čia ilsisi žmonės, o visoje veikloje 90 proc. buvo vaikai. Imtis tokių priemonių – kažkas nesuderinama su sveiku protu“, – BNS antradienį sakė R. Malinauskas. 

„Reikia dar ir proto turėti prie europinio lygmens taikymo ir vertinti situaciją. Per 20 mano darbo metų nesu girdėjęs, kad čia būtų koks nors politinis veikėjas atvažiavęs atostogų“, – pridūrė jis.

Iš viso sanatorijoje dirba 393 žmonės, apie 350 jų – Lietuvos piliečiai.

Pasak R. Malinausko, didžioji dalis darbuotojų gyvena Druskininkuose, ir negauti atlyginimo prieš Naujuosius jiems būtų skausmingas praradimas. Meras tvirtina, kad sanatorija iki šiol nesulaukia pagalbos darbuotojams iš centrinės valdžios.

„Kalbėjau su sanatorijos vadovu, jis pasakė, kad kreipėsi visur, kur įmanoma – ir į Užsienio reikalų ministeriją, ir į kitas institucijas, kol kas nėra gavęs atsakymo. Kalbėjau prieš dvi valandas“, – tvirtino R. Malinauskas.

„Swedbank“ bankas sanatorijos sąskaitas šį mėnesį įšaldė dėl ES įvestų sankcijų Baltarusijos prezidento administracijoje veikiančiai Vyriausiajai ūkio valdybai. Sanatorija veikia kaip viešoji įstaiga, o ūkio valdyba yra sanatorijos dalininkė.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija teigia, kad šiuo metu aiškinasi, kokią pagalbą galima suteikti sanatorijoje dirbantiems lietuviams.

„Suprantame, kad šioje Baltarusijos įmonėje Druskininkuose dirbantys keli šimtai Lietuvos piliečių atsidūrė sunkioje situacijoje. Šiuo metu aiškinamės, ar yra galimybių padėti Lietuvos žmonėms, kurie nukentėjo, dirbdami Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui. Vis dėlto nesibaigiant protestams bei neteisėtam jų malšinimui, rizika įmonėms dirbančioms tiesiogiai su režimu auga“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė.

Autoriai: Ignas Jačauskas, Vaidotas Beniušis

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: