2020.12.27 11:18 |Kategorija:  Cover news
AFP-Scanpix nuotr.

ES šalys oficialiai pradėjo masinį skiepijimą nuo COVID-19

Varšuva, gruodžio 27 d. (AP-BNS). Europos Sąjungos (ES) šalys sekmadienį oficialiai pradėjo koordinuotą kampaniją, per kurią nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 bus skiepijami kai kurie iš labiausiai pažeidžiamų su didžiausia per šimtmetį visuomenės sveikatos krize kovojančio bloko gyventojų.

Sekmadienio ryte buvo paskiepyti kai kurie sveikatos priežiūros darbuotojai, senjorai ir kai kurie politikai, kurie šį žingsnį žengė siekdami patikinti visuomenę, jog skiepai yra saugūs.

Prahoje ankstų rytą paskiepytas Čekijos ministras pirmininkas Andrejus Babišas pareiškė: „Nėra dėl ko nerimauti.“

„Skiepijimasis yra meilės ir atsakomybės už visus ženklas“, – pareiškė Romos Spallanzani (Spalancanio) infekcinių ligų ligoninės slaugytoja Claudia Alivernini (Klaudija Alivernini), kuri pirmoji buvo paskiepyta nuo COVID-19 Italijoje, kur nuo koronaviruso mirė daugiau kaip 71 tūkst. žmonių – daugiau nei bet kurioje kitoje Europos šalyje.

Italijos sveikatos apsaugos ministras Roberto Speranza (Robertas Speranca) prie ligoninės žurnalistams pareiškė, jog koordinuota skiepijimo pradžia Europos Sąjungoje yra vilties visam žemynui ženklas, bet įspėjo, kad žmonės dar kelis mėnesius turi neprarasti budrumo.

„Mūsų vis dar laukia sunkūs mėnesiai, – pareiškė ministras. – Tai graži diena, bet mes tebeturime elgtis atsargiai ... ši vakcina yra tikras kelias, kaip užbaigti šį sunkų laikotarpį.“

Vokietijos „BioNTech“ ir Jungtinių Valstijų „Pfizer“ sukurtos vakcinos siuntos iš gamyklos Belgijoje į ES ligonines pristatomos nuo penktadienio.

Visoje ES nuo pandemijos pradžios buvo patvirtinta mažiausiai 16 mln. užsikrėtimo atvejų, o mirė daugiau kaip 336 tūkst. užsikrėtusiųjų. Tačiau ekspertai sako, jog šie milžiniški skaičiai neparodo tikrojo pandemijos vaizdo, nes dalis atvejų lieka nepastebėti, o testavimo apimtys yra ribotos.

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) šeštadienį paskelbė vaizdo pranešimą, kuriame pareiškė: „Šiandien pradedame versti naują puslapį po sunkių metų. #COVID19 vakcina pristatyta visoms ES šalims. Vakcinavimas prasidės rytoj visoje ES. #EUvakcinavimodienos yra jaudinamas vienybės momentas. Skiepijimas yra tvarus kelias išeiti iš pandemijos.“

Beje, Vokietija, Vengrija ir Slovakija skiepijimą pradėjo diena anksčiau.

Viename Vokietijos slaugos centre šeštadienį buvo paskiepyti kelios dešimtys žmonių, įskaitant 101 metų moterį, nes, pasak centrą valdančios bendrovės, „net viena laukimo diena yra per daug“.

Kas pirmieji bus paskiepyti, kiekviena šalis sprendžia atskirai. Ispanija, Prancūzija, Vokietija ir kai kurios kitos šalys žada pirmiausia skiepyti senjorus ir slaugos ligoninių pacientus.

Lenkija taip pat teikia pirmenybę gydytojams, slaugytojoms ir kitiems darbuotojams, esantiems kovos su koronavirusu fronto linijoje.

ES lyderiai tikisi, jog bendro skiepijimo pradžia padės bloke sustiprinti vienybės jausmą po sudėtingų metų, kuriuos, be pandemijos, temdė ir sunkios derybos su Jungtine Karalyste dėl santykių po „Brexito“.

„Per Kalėdas sulaukėme gerų žinių, – pareiškė Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas (Jensas Španas). – Ši vakcina yra lemiamas veiksnys, kuris leis užbaigti šią pandemiją ... ji padės susigrąžinti mūsų gyvenimą.“

Tarp politikų, kurie planuoja sekmadienį pasiskiepyti ir taip paskatinti visuomenę nevengti skiepų, taip pat yra Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova ir Bulgarijos sveikatos apsaugos ministras Kostadinas Angelovas.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: