2020.11.27 12:23 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

G. Nausėda: ministrų sąrašas visa apimtimi, kokia yra pasiūlyta, nebus patvirtintas (dar papildytas)

papildytas G. Nausėdos citatomis, kontekstinėmis detalėmis, naujos 11-20 pastraipos

Vilnius, lapkričio 27 d. (BNS). Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad paskirtosios premjerės Ingridos Šimonytės kandidatų sąrašas į ministrus visa pasiūlyta apimtimi nebus patvirtintas.

„Pasakysiu tik tiek, kad visa savo apimtimi, jau dabar matau, kad jis patvirtintas nebus“, – žurnalistams penktadienį sakė šalies vadovas.

Jis neatskleidė, kurie kandidatai yra ministrus bus atmesti.

„Kiek pavardžių mes kvestionuosime, šiandien aš negaliu pasakyti – būtų ir nelabai atsakinga, juoba, kad mes tik pradėjome susitikimus su kandidatais į ministrus“, – teigė G. Nausėda.

Šalies vadovo teigimu, kandidatai paliko įspūdį, tačiau kai kurių iš jų neaiški vizija, kai kuriems – sunkiau su komandos formavimu.

„Įspūdis paliktas – tikrai. Jis paliktas ir, kaip jau minėjau, pokalbiai buvo turiningi ir patys kandidatai į ministrus. Mes buvome gerai pasiruošę pateikti įvairaus pobūdžio klausimus. Į kai kuriuos klausimus buvo pateikti pakankamai išsamūs atsakymai, į kai kuriuos – deja, ne“, – sakė G. Nausėda.

„Kai kuriems kandidatams iki šiol galbūt dar ne visai aiški jų vizija, ką jie ketina per ateinančius ketverius metus nuveikti savo poste. Reikia padirbėti ir turėti didesnį įdirbį komandos formavime“, – teigė jis.

„Visa tai apsvarstę mes priimsime sprendimus ir šiandien aš apie konkrečių kandidatų sudarytą įspūdį nenorėčiau šnekėt“, – pridūrė prezidentas.

Jis tvirtino, kad sprendimai dėl ministrų gali būti pateikti jau kitą savaitę.

„Mes tikrai informuosime gerbiamą premjerę dar prieš paskelbdami šitų ministrų sąrašą. Tiesiog nesinori skelbti sprendimo ties kiekvienu ministru. Tą mes padarysime kitos savaitės pradžioje, kai jau būsime susitikę su keletu iš jų“, – tvirtino G. Nausėda.

Jis vėliau pridūrė, kad sprendimai dėl ministrų veikiausiai bus paskelbti antradienį.

G. Nausėda taip pat teigė, kad kandidatūros į ministrus buvo derintos ir anksčiau, tačiau ir dabartinis sąrašas nėra galutinis.

„Taip, jos buvo derintos. Kai kurios kandidatūros neatsirado sąraše dėl to, kad mes nematėme pagrindo jiems būti kandidatais į ministrus, tačiau kaip ir sutarėme su gerbiama premjere I. Šimonyte, šitas sąrašas, kuris buvo atneštas, nėra galutinis. Tai dar nėra pasai, išduoti ministrams. Šie ministrai turės praeiti visą mūsų pokalbių filtrą – mes turėsime įsitikinti jų tinkamumu šioms pareigoms“, – teigė prezidentas.

G. Nausėdos teigimu, ir patarėjų, ir jo paties pokalbiai su kandidatais vyksta pagarbiai, o patarėjai turi visus įgaliojimus užduoti klausimus mandagia ir informatyvia forma.

„Tikrai nevyksta jokie kandidatų kankinimai – nei dvasiniai, nei fiziniai. Tiesiog mes norime, kad šitas procesas būtų, kaip įmanoma, atsakingesnis, rimtesnis. Norime surinkti visus įspūdžius, kuriuos kandidatai sudaro tam, kad tos 45 minutės ar valanda, kurią turi prezidentas užduoti klausimus ir susipažinti su kandidatais, kad šitos minutės būtų panaudotos maksimaliai efektyviai“, – aiškino prezidentas.

Jis taip pat teigė, kad nei jis, nei jo patarėjai kandidatų į viceministrus nesiūlė.

„Nėra buvę jokių siūlymų ir negalėjo tokių būti – palikti kažką arba pasitelkti“, – tvirtino G. Nausėda.

„Pirmiausia, mes užduodame klausimą kandidatui – ar jis turi komandą? Jeigu jis jos neturi – ar jis turi viziją dėl komandos? Ką jis ketina kviesti į savo komandą? Tai yra mums svarbiausias dalykas“, – kalbėjo šalies vadovas.

„Visa kita, nežinau, iš kur čia visa tai atsiranda, yra visokie traktavimai, abejonės, sąmokslo teorijos, kurios neturi jokio pagrindo. Mums svarbiausia, kad kandidatas atsakytų į tuos klausimus, kuriuos mes pateikiame, kaip minėjau, ne į visus klausimus atsakoma vienodai gerai arba vienodai pasirengus“, – pridūrė jis.

Naujienų portalas delfi.lt šią savaitę pranešė, kad jų šaltinių duomenimis, kandidatui į susisiekimo ministrus Kasparui Adomaičiui Prezidentūroje buvo pasiūlyta viceministru palikti dabartinį viceministrą Gytį Mažeiką, atsakingą už tarptautinius ryšius.

Šalies vadovas G. Nausėda šią savaitę susitiko su kai kuriais I. Šimonytės siūlomais kandidatais į ministrus.

Su prezidentu buvo susitikusi kandidatė į teisingumo ministres Evelina Dobrovolska, kandidatas į susisiekimo ministrus – K. Adomaitis, kandidatas į kultūros ministrus Simonas Kairys ir kandidatė į socialinės apsaugos ir darbo ministres Monika Navickienė. 

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: