2020.11.22 16:40 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

BNS naujienlaiškis: svarbiausi savaitgalio įvykiai

Vilnius, lapkričio 22 d. (BNS). BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Šeštadienį ir sekmadienį Lietuvoje užfiksuota 4 tūkst. 290 naujų koronaviruso atvejų, mirė 29 žmonės. Per šeštadienį buvo nustatytas didžiausias nuo pandemijos pradžios naujų COVID-19 atvejų skaičius – 2 tūkst. 307 atvejai. Sekmadienio duomenimis, ligoninėse gydomi 8 tūkst. 573 užsikrėtusieji COVID-19, 375 iš jų – reanimacijoje.

* Šeštadienį Vilniuje vyko protestas prieš privalomas kaukes, policijos duomenimis, jame dalyvavo apie 40 žmonių. Dviem dalyviams surašyti administracinių nusižengimų protokolai: vienam dėl netinkamo kaukės dėvėjimo, kitam – atsisakius nusiimti vis veidą dengiančią kaukę, tai daryti draudžia Susirinkimų įstatymas.

* Seimo kontrolierių įstaiga paskelbė išvadą, kad pavasarį kelias dienas taikyta iš užsienio atvykusių asmenų izoliacija, kai jie buvo priverstinai uždaromi į savivaldybės patalpas, galėjo pažeisti žmogaus teises. Ombudsmenas sukritikavo tai, kad atvejai nebuvo vertinami individualiai, t. y. neatsižvelgta į asmenų amžių, lytį, sveikatos būklę ir specialiuosius poreikius, nesuteiktos alternatyvios galimybės izoliuotis asmens namuose arba kitoje jų gyvenamojoje vietoje.

* Latvijoje šeštadienį paskelbta apie rekordinį nuo pandemijos pradžios nustatytų naujų koronaviruso atvejų skaičių. Atlikus 7 tūkst. 204 testus nustatyti 642 nauji infekcijos atvejai, taip pat mirė septyni anksčiau užsikrėtę pacientai. Rekordinis naujų atvejų skaičius buvo nustatytas ir Baltarusijoje – 1 tūkst. 588 nauji užsikrėtimo atvejai, Ukrainoje – 14 tūkst. 580 atvejų. Rusijoje buvo paskelbta apie 24 tūkst. 822 naujus atvejus per parą, taip pat mirė 467 anksčiau užsikrėtę pacientai: abu šie skaičiai yra didžiausi šalyje nuo koronaviruso pandemijos pradžios.

* Baltimorėje įsikūręs Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universitetas paskelbė, kad visame pasaulyje nuo pandemijos pradžios patvirtintų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų skaičius perkopė 58 milijonus, o žinomų pandemijos aukų padaugėjo iki 1 379 839.

* Italija – viena iš labiausiai pasaulyje nuo koronaviruso nukentėjusių šalių – sausį ketina pradėti įgyvendinti didelio masto vakcinacijos kampaniją, šeštadienį pranešė šalies sveikatos reikalų ministras Roberto Speranza (Robertas Speranca). Nuo pandemijos pradžios Italijoje užfiksuota apie 1,3 mln. koronaviruso atvejų ir beveik 50 tūkst. mirčių.

* Jungtinėse Valstijose šeštadienį aprobuotas bendrovės „Regeneron“ COVID-19 antikūnų vaistas, kuriuo buvo gydytas šalies prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas). Šis vaistas skiriamas asmenimis, kuriems dar nereikia gydymo ligoninėje, tačiau kyla didelė to rizika. Žalia šviesa vaistų bendrovei buvo uždegta po to, kai buvo nustatyta, kad jos sukurtas vaistas „REGEN-COV2“ – dviejų laboratorijoje sukurtų antikūnų kombinacija – sumažino hospitalizacijos ar kreipimosi į ligoninės priimamąjį dėl COVID-19 atvejų skaičių tarp pacientų, turinčių gretutinių ligų.

* Koronaviruso infekcija testu buvo patvirtinta JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vyriausiam sūnui Donaldui Trumpui.

Protestai Baltarusijoje. Savaitgalį Baltarusijoje toliau tęsėsi protestai prieš autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką. Žmogaus teisių organizacija „Viasna“ pranešė, kad sekmadienį per protesto akcijas jau sulaikyta apie 70 žmonių.

Baltarusijos opozicija. Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pradės OMON'o ir Vidaus reikalų ministerijos Kovos su organizuotu nusikalstamumu ir korupcija pagrindinės valdybos pripažinimo teroristinėmis organizacijomis procesą, penktadienį pranešta jos oficialiame kanale platformoje „Telegram“.

Rinkimai Sakartvele. Sakartvele šeštadienį vyko pakartotiniai rinkimai keliose apygardose, tačiau naujame parlamente atsisakanti dirbti opozicija šiuos balsavimus boikotuoja. Visos opozicinės partijos laiko suklastotais spalio 31 dieną vykusius parlamento rinkimus ir rengia masinius protestus, ragindamos visuotinį balsavimą pakartoti.

Rusijos sankcijos. Rusija šeštadienį paskelbė įvedanti draudimą įvažiuoti į jos teritoriją dešimtims Jungtinės Karalystės piliečių, reaguodama į anksčiau šiais metais Londono įvestas sankcijas subjektams, siejamiems su teisininko Sergejaus Magnitskio mirtimi Maskvos kalėjime.

Ataka Kabule. Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) šeštadienį prisiėmė atsakomybę už mažiausiai aštuonių žmonių gyvybių pareikalavusią raketų ataką prieš tankiai apgyventus Afganistano sostinės gyvenamuosius rajonus, sakoma pranešime, išplatintame IS kanalais platformoje „Telegram“.

Autorė Milena Andrukaitytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: