2020.11.17 12:57 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

S. Skvernelis sako, kad naujoji valdžia sugadins santykius su Lenkija

Vilnius, lapkričio 17 d. (BNS). Kadenciją baigiantis premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad naujoji valdžia gali sugadinti santykius su Lenkija, jei neįsigilinusi ims kritikuoti situaciją dėl teisės viršenybės principo pažeidimų.

Tai jis sakė likus kelioms valandoms iki Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos (Andžejaus Dudos) vizito Vilniuje.

„Pagal tuos pareiškimus realybė tokia tikėtina, kad taip ir bus. Juo labiau, kad taip ir būdavo visuomet, kai būdavo dešinioji valdžia Lietuvoje“, – žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, dešinieji taip pat gali sugadinti ryšius su kaimynine Latvija. Pastaruoju metu konservatoriai kaltino Latviją, kad ji nesilaiko įsipareigojimo boikotuoti Astravo atominę elektrinę. 

„Tada mes tiesiog būsime unikalūs, baigiam susipykti su latviais, nes konservatoriai dar neatėję į valdžią išsiuntinėjo laiškus ir grasinimus ir Latvijai, ir kaimyninėms valstybėms. Tai kadangi neturime jokių santykių su Rusija ir Baltarusija, tai beliko susipykti su lenkais ir būsime kaip Pilėnai – apsuptyje kaimynų, su kuriais nebendraujame“, – kalbėjo S. Skvernelis.

S. Skvernelis ragino įsigilinti į situaciją Lenkijoje ir tik tuomet reikšti nuomonę.

„Vien tik tą propagandinę klišę naudojant „teisės viršenybė“ mes toli nenueisime. O dėl tų procesų, kurie vyksta su galimai, sakykime, moterų teisių į apsisprendimą pažeidimu Lenkijoje, vėlgi, nėra viena pusė teisi, yra argumentai ir vienos, ir kitos pusės, galbūt reikia išklausyti. Matyt, tą progą turėsime visi – išklausyti Lenkijos poziciją, Lenkijos prezidento poziciją“, – kalbėjo jis.

Tuo tarpu valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigė, kad Lenkija yra strateginė Lietuvos partnerė, tačiau nauja valdžia neketina apsimesti akla kaimyninėje šalyje egzistuojančioms žmogaus teisių problemoms.

„Vienas kertinių akmenų mūsų santykiuose negali būti judinamas – Lietuvai Lenkija yra strateginė partnerė, buvo ir bus. Čia yra mūsų saugumo akmuo, ant kurio mes statome savo šalies saugumą, energetinės nepriklausomybės akmuo, ir šito akmens nejudino anksčiau nė viena valdžia ir tikiuosi, kad jokia būsima valdžia to taip pat nepadarys“, – sakė G. Landsbergis.

„Tačiau ignoruoti iššūkius, su kuriais susiduria mums, ko gero, artimiausia valstybė yra neįmanoma. Tam draugai ir yra, kad atkreiptų dėmesį, jeigu kas nors yra negerai iki galo arba ne iki galo tvarkoje“, – teigė jis.

Konservatorių lyderis neabejojo, kad antradienį Lenkijos prezidentui viešint Lietuvoje bus atkreiptas dėmesys į žmogaus teisių varžymus kaimyninėje valstybėje.

Antradienį Vilniuje A. Dudos vizito proga surengta solidarumo su Lenkijos moterimis, protestuojančiomis dėl žmogaus teisių pažeidimų ir abortų draudimų, akcija.

Didžiulius protestus Lenkijoje išprovokavo Konstitucinio Tribunolo sprendimas, kad dabar Lenkijoje galiojantys įstatymai, leidžiantys abortus vaisiaus apsigimimo atvejais, prieštarauja Konstitucijai.

Ši spalį Konstitucinio Teismo paskelbta nutartis dar labiau sugriežtino Lenkijos abortų įstatymus, kurie jau ir taip buvo vieni griežčiausių Europoje. Nutarčiai įsigaliojus, nutraukti nėštumą bus leidžiama tik išžaginimo arba incesto atveju, taip pat tuomet, kai kyla grėsmė motinos gyvybei.

Be to, Europos Sąjunga rugsėjį pažėrė aštrios kritikos Lenkijai ir Vengrijai savo pirmoje ataskaitoje apie demokratijos standartus Bendrijos narėse, kurioje ypatingas dėmesys skirtas teisminių institucijų nepriklausomumo klausimui.

Anot ataskaitos rengėjų, Lenkijos teismų sistemos reformos „padidino įstatymų vykdomosios ir leidžiamosios valdžių įtaką teismų sistemai ir taip susilpnino teisminių institucijų nepriklausomumą“.

Lenkijos vyriausybė tvirtina, kad šios reformos padės veiksmingiau kovoti su korupcija ir išvaduos teismų sistemą nuo paskutinių komunistinio laikotarpio atgyvenų.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 18

2024.04.18 19:30
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 19:30
2024.04.18 16:49
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:49
2024.04.18 16:45
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:45
2024.04.18 14:42
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:42
2024.04.18 14:10
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:10
2024.04.18 11:28
Lietuvos politika 2024.04.18 11:28