2020.10.29 14:38 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Kandidatu į ES Bendrąjį Teismą atrinktas generalinis prokuroras E. Pašilis (dar papildytas)

naujos 4 ir paskutinė pastraipos

Vilnius, spalio 29 d. (BNS). Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis Teisingumo ministerijos organizuotoje atrankoje pasirinktas kandidatu į Europos Sąjungos (ES) Bendrojo Teismo teisėjo poziciją. 

Tai ketvirtadienį BNS patvirtino atrankos komisijai vadovavęs teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. 

„Atrinktas. Šiandien ryte atrinkome“, – BNS ketvirtadienį sakė ministras.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS informavo, kad E. Pašilis komentarų kol kas neteiks, nes atrankos procesas dar nėra pasibaigęs. 

E. Jankevičiaus teigimu, atrankos komisiją sudarė Seimo, Vyriausybės ir Teisėjų tarybos atstovai, o E. Pašilio kandidatūrai pritarė didžioji dauguma. 

„Didžiąja dauguma, ne visai vienbalsiai, bet beveik“, – teigė jis, paklaustas apie balsavimo rezultatus.

E. Pašilio kandidatūrą Teisingumo ministerija teiks tvirtinti Vyriausybei, jai taip pat dar turėtų pritarti prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimas.

„Prezidentas turės apsispręsti, aš su patarėja kažkiek bendravau, lyg tai atsiliepimai ir teigiami, bet aš negaliu pasakyti ar patvirtins, ar nepatvirtins. Prezidentas įvertins visus „už“ ir „prieš“ ir priims sprendimą“, – sakė E. Jankevičius. 

Teisingumo ministro nuomone, jei prezidentas patvirtins E. Pašilio kandidatūrą, už ją balsuoti greičiausiai teks jau naujosios kadencijos Seimui. 

„Tikrai nėra taip, kad mes skubame, kad būtent ten nueinantys, seni, būtinai reikia ten atrinkti kandidatą. Šiaip, atrinkti kandidatą tiesiog reikia, nes jau metus laiko tęsiasi“, – tvirtino jis. 

Atranką į šią poziciją ministerija buvo paskelbusi ir birželio mėnesį, tuomet sulaukta penkių kandidatų paraiškų, tačiau komisija nesugebėjo apsispręsti dėl tinkamiausio kandidato. Praėjusią savaitę paskelbtoje atrankoje dalyvavo šeši pretendentai, pateikti savo kandidatūras jie turėjo penkias dienas. 

Pasak E. Jankevičiaus, atrankoje dalyvavo teisės mokslininkai ir teisėjai, E. Pašilis iš jų visų šiuo metu užima aukščiausias pareigas. 

Lietuvos institucijoms patvirtinus E. Pašilį kandidatu, jį įvertinti turės ir Liuksemburge esantis vertinimo komitetas. 

Šiuo metu ES Bendrajame Teisme dirba pernai Seimo pritarimu paskirtas buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjas Rimvydas Norkus bei Virgilijus Valančius. Nors pastarojo teisėjo kadencija baigėsi pernai spalį, nesutarus dėl naujo kandidato, jis dirba iki šiol.

Iki šiol buvo atmesti du kandidatai į šį teismą – pernai sausį Seimo pritartai tuometinio Konstitucinio Teismo teisėjo Gedimino Mesonio kandidatūrai, ją atmetė Liuksemburge esantis vertinimo komitetas. Tuo metu pernai liepą pateiktam Vyriausybės siūlymui pratęsti V. Valančiaus buvimą teisme dar vienai kadencijai nepritarė prezidentas Gitanas Nausėda. 

ES Bendrasis Teismas daugiausia nagrinėja ieškinius dėl ES institucijų teisės aktų, tarp jų – valstybių ieškinius Europos Komisijai. Teisėjai į šį teismą skiriami šešerių metų kadencijai. 

E. Pašilis generaliniu prokuroru penkerių metų kadencijai buvo paskirtas 2015-ųjų gruodžio pabaigoje. Iki tol jis 15 metų dirbo Ukmergės rajono apylinkės teismo teisėju, penkis iš jų – šio teismo pirmininku. 

Oficialioje E. Pašilio biografijoje nurodoma, kad jis moka dvi užsienio kalbas – rusų ir anglų.

Autoriai: Ramūnas Jakubauskas, Margiris Meilutis, Jūratė Damulytė

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30