2020.10.26 18:43 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Nežinioje gyvenantys barai pradėjo registruoti lankytojus - BNS REPORTAŽAS

Vilnius, spalio 26 d. (BNS). Antrą kartą šiemet dėl koronaviruso įvestų ribojimų nežinioje atsidūrę  barai nuo pirmadienio privalo registruoti visus lankytojus. Paros užsikrėtimų skaičiui perkopus 700 ribą, Vilniuje žmonės į barus juda vangiai.

Vilniaus gatvėje ir aplink, kur vyksta aktyvus naktinis gyvenimas, esančiuose baruose po 17 valandos vakaro sėdi vos po kelis klientus. Populiaraus baro „Piano Man“ svečius pasitinka lentelė, kurioje nurodoma, jog lankytojams privaloma registruotis.

Lankytojai gali nuskaityti QR kodą arba įrašę ant lentelės nurodytą tekstą, išsiųsti SMS žinutę specialiu numeriu – tuomet ateina patvirtinimas, kad jis užregistruotas, nurodant laiką.

„Piano Man“ darbuotojai aiškina – jei kuriam nors baro lankytojui būtų patvirtintas koronavirusas, administracija susisiektų su visais, tuo pat metu buvusiais bare. Pasak barmenų, nesiregistruojantis žmogus paprasčiausiai bus neaptarnaujamas. Dėl to pirmadienio pavakarę problemų nekilo – registruojasi visi bare apsilankę svečiai.

„Nuotaikos yra dviprasmiškos. Mes pritariame, kad susibūrimai yra kenksmingi, bet nepritariame, kad kenkiame piktybiškai. Mes maksimaliai, kiek galime, bandome saugotis“, – BNS sakė baro vadovė Justina Truncaitė-Fiodorova.

Pasak jos, per praėjusį savaitgalį Vilniaus baruose vykusius patikrinimus pareigūnai „Piano Man“ rado vieną dalinį pažeidimą, tačiau kitą dieną įvykdžius reikalavimus, pažeidimų nerasta.

Kalbėdama apie tolesnį darbą, baro vadovė sako norinti daugiau aiškumo iš Vyriausybės.

„Užsidarymas būtų sprendimas, bet tam sprendimui reikia ir finansavimo. Darbuotojai turėtų neprarasti savo darbo vietų, turėtų būti kažkokios nuomos lengvatos“, – sakė J. Truncaitė-Fiodorova.

„Jeigu Vyriausybė palengvintų naštą, mes mielai užsidarytume ir prisidėtume prie visuomenės gerovės“, – pridūrė ji.

Prieš 18 valandą lankytojų pradėjo daugėti – baro vadovės teigimu, bent pusė jų – nuolatiniai baro lankytojai

„Aš nepažįstu nė vieno žmogaus, kuris bare nebūtų lankęsis ilgiau nei 21 dieną“, – juokavo nuolatinis „Piano Man“ lankytojas Mantas, į barą pirmadienio vakarą atėjęs su dviem draugais.

Mažiau lankytojų – ir tinklų restoranuose

Daugiau nei pusšimčio restoranų ir kavinių šalyje valdančios bendrovės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis BNS sakė, kad kol kas kavinėse klientai pildo popierines anketas, kurias bendrovė saugos 21 dieną. Nuo trečiadienio kavinių lankytojai turės užsiregistruoti SMS žinute.

„Ką mes renkame, tai yra vardas, pavardė ir telefono numeris bei valanda, kada lankėsi restorane. Nuo trečiadienio planuojama tą automatizuoti ir SMS žinute, kad klientai galėtų nusiųsti ir parodyti ekrane, kad informacija yra nusiųsta. Manau, kad taip bus mažiau klaidų, nes kai ranka rašyta, gali numerį ne taip parašyti, ne taip suprasti jį“, – BNS sakė G. Balnis. 

Pasak jo, savitarnos restoranuose klientai anketas užpildo iki aptarnavimo, o jeigu juos aptarnauja padavėjai, jie anketas surenka priimant užsakymus.

G. Balnis sakė pastebėjęs, jog pirmadienį žmonių kavinėse mažiau nei įprastai, tačiau nesiejo to su prasidėjusia privaloma registracija. Jo teigimu, tam įtakos turi ir augantys užsikrėtimų Covid-19 skaičiai, dėl kurių žmonės mažiau lankosi kavinėse. 

Įmonės vadovas neabejoja, kad registracija yra reikalinga, tačiau tikisi, jog specialistai spės  informaciją apdoroti laiku ir atsekti užsikrėtimus.

„Tos priemonės reikalingos, bet turi būti greitis ir operatyvumas, resursai. Neįsivaizduoju, jeigu tūkstantis atvejų bendravo su 20 tūkst. žmonių“, – svarstė jis.

Sugriežtinti reikalavimai

Vyriausybės sprendimu nuo pirmadienio baruose ir kitose pasilinksminimo vietose lankytojams reikia registruotis.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė Vyriausybės posėdyje praėjusią savaitę sakė, kad privalomas registravimas leis užtikrinti geresnį atsekamumą, nes tokiose vietose užsikrėtimo rizika yra didelė ir reali.

Be to, Vyriausybė iki vidurnakčio apribojo ir tokių vietų darbo laiką. Šį sprendimą barų ir naktinių klubų atstovai praėjusią savaitę vadino „tarsi žaibu iš giedro dangaus“. Jie teigė, kad nėra įrodymų, jog barai ir naktiniai klubai yra išskirtinai nesaugūs.

Vilniaus savivaldybė pirmadienį feisbuke pranešė, kad 75 sostinės barus praėjusią savaitgalį tikrinę policijos pareigūnai grubių pažeidimų rado tik viename.

Tuo metu Vilniaus naktinio aljanso pirmininkas Markas Adamas Haroldas praėjusią savaitę BNS sakė, kad organizacija naujus Vyriausybės įrodymus gali skųsti teismui.

Autoriai: Paulius Viluckas, Erika Alonderytė

[email protected], +370 5 205 85 21, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30
2024.03.28 12:38
Užsienio naujienos 2024.03.28 12:38
2024.03.28 11:53
Lietuvos politika 2024.03.28 11:53
2024.03.28 11:17
Užsienio naujienos 2024.03.28 11:17