2020.10.18 15:47 |Kategorija:  Cover news
REUTERS-Scanpix nuotr.

Minske prasidėjo į opozicijos mitingą besirenkančiųjų sulaikymai

Minskas, spalio 18 d. („Interfax“-BNS). Minsko centre teisėsaugos pareigūnai sekmadienį pradėjo į mitingą besirenkančių opozicijos rėmėjų sulaikymus.

Liudininkai pranešė naujienų agentūrai „Interfax“, kad miesto centre važinėja mikroautobusai su užtamsintais langais, gabenantys vadinamąsias mobiliąsias grupes.

Šie mikroautobusai sustoja šalia opozicijos rėmėjų, rankose laikančių baltai raudonas vėliavas ir mažomis grupėmis traukiančių į protesto akciją miesto centre, ir vykdo suėmimus.

Kaip pranešama, į eitynes susirinko jau apie 15 tūkst. žmonių, bet protestuotojų skaičius toliau auga.

Didžiausi suėmimai įvyko netoli metro stoties „Partizanskaja“.

Sulaikymai tęsiasi.

Kaip praneša agentūros „Interfax“ korespondentas, Minsko gyventojai su baltos ir raudonos spalvų nacionaline simbolika, kurią naudoja opozicija, renkasi į grupes miegamuosiuose rajonuose ir juda miesto centro link.

Didelė žmonių kolona juda link Partizanų prospekto nuo „Dinamo“ stadiono pusės, o automobilių vairuotojai juos sveikina spausdami garso signalą.

Gausus būrys opozicijos rėmėjų susirinko Oktiabrskaja gatvės prieigose, kur įsikūrusi tarp Minsko jaunimo populiari „kūrybinė zona“ su barais, dizainerių parduotuvėmis ir kavinėmis.

Tuo tarpu Minsko centre sekmadienį buvo sugriežtintos saugumo priemonės, į miesto centrą perkelti saugumo padaliniai ir technika.

Ryte buvo aptverta Oktiabrskaja aikštė, kur budi saugumo pajėgos, o netoliese, prie prezidento administracijos, atgabenta apie dešimt įrangos vienetų: kariniai sunkvežimiai, autobusai, vandens patranka. 

Priešais Valstybės saugumo komiteto pastatą Dzeržinskio skvere budi teisėsaugos pareigūnai, o eismas Komsomolskajos gatve yra apribotas. 

Nepriklausomybės prospekte saugumo pajėgos užblokavo kai kurias perėjas į kiemus ir kontroliuoja gatves, esančias šalia prospekto, o pati aikštė, kaip visada, yra aptverta metaline tvora.

Vidaus reikalų ministerijos atstovė Volha Čemodanova sekmadienį sakė, kad per ankstesnę dieną Baltarusijoje vykusius opozicijos protestus buvo sulaikyti 58 žmonės.

Baltarusiją, turinčią 9,5 mln. gyventojų, istoriniai protestai prieš prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą krečia nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, tarnyboms oficialiai paskelbus, kad ilgametis lyderis įveikė 38 metų populiarią opozicijos kandidatę Sviatlaną Cichanouskaja.

Protestų judėjimui išsiplėtus per pastaruosius du mėnesius buvo rengiamos didelės demonstracijos. Kiekvieną sekmadienį į gatves išeidavo apie 100 tūkst. ar daugiau žmonių.

Naujos eitynės sostinėje Minske planuojamos S. Cichanouskajai, kuriai yra suteiktas prieglobstis Lietuvoje, paskelbus, kad A. Lukašenka privalo pasitraukti iš valdžios iki spalio 25 dienos. Opozicijos lyderė perspėjo, kad priešingu atvejus bus pradėtas niokojamas visuotinis streikas.

S. Cichanouskaja, laikanti save tikrąją rugpjūtį įvykusių rinkimų nugalėtoja, taip pat sakė, kad A. Lukašenka privalo paleisti politinius kalinius ir sustabdyti „valstybinį terorą“ prieš taikius protestuotojus.

Per šią neramumų bangą Baltarusijoje buvo areštuota tūkstančiai žmonių, keletas žuvo per milicijos susirėmimus su protestuotojais, taip pat buvo paskelbta pranešimų apie šiurpius žmogaus teisių pažeidimus kalėjimuose ir sulaikymo centruose. Daugelis sulaikytųjų pasakojo, kad pareigūnai juos kankino, mušė ir žemino.

Milicija pripažino naudojanti prieš demonstrantus vandens patrankas ir kurtinamąsias granatas, bet kovinių šaudmenų naudojimas žymėtų didelę eskalaciją per ilgiau kaip du mėnesius besitęsiančią konfrontaciją tarp opozicijos protestuotojų ir A. Lukašenkos režimo.

Anksčiau šią savaitę milicijos pareigūnai tvirtino, kad protestai slopsta, bet darosi radikalesni, ir perspėjo, kad teisėsauga „esant būtinybei“ naudos letalinę ginkluotę.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: