2020.09.29 11:58 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

E. Macronas tikisi ESBO tarpininkavimo Baltarusijoje artimiausiomis savaitėmis

Vilnius, rugsėjo 29 d. (BNS). Lietuvoje viešintis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sako tikįs, kad Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija artimiausiomis savaitėmis imsis tarpininkavimo misijos Baltarusijoje.

„Mes pasitelksime Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją ir kartu su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'u Micheliu mes norėtume paskatinti Baltarusiją sutikti su ESBO tarpininkavimu“, – antradienį sakė E. Macronas diskusijoje Vilniaus universitete.

„Mūsų tikslas ateinančiomis savaitėmis tarpininkavimą įgyvendinti, nes tik tokiu būdu galime užtikrinti taikų valdžios perdavimą, politinių kalinių išlaisvinimą“, – pridūrė jis.

E. Macronas sakė, kad sprendžiant šią krizę taip pat būtina „vystyti dialogą su Rusija, kalbėtis su Vladimiru Putinu“.

„Nuo rugpjūčio sakome, kad būtų klaida ir nepateisinama provokacija, jei Rusija įvestų karines pajėgas. Manau, kad tai Baltarusijos, o ne kaimynų klausimas. Dirbsime kartu su Rusija ir tarptautine bendruomene“, – kalbėjo E. Macronas.

E. Macronas taip pat sakė tikįs, kad Europos Sąjunga jau artimiausiu metu paskelbs sankcijas Baltarusijos režimui dėl rinkimų klastojimo ir smurto prieš taikius protestuotojus. 

„Europa imasi veiksmų, daro spaudimą, artimiausiomis dienomis ar savaitėmis patvirtinsime sankcijas. Tokiu būdu darysime įtaką tam režimui, kuris eina į pabaigą“, – antradienį kalbėjo Prancūzijos lyderis.

E. Macronas kalbėjo netrukus po to, kai Vilniuje susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja.

Ji teigė per susitikimą Vilniuje sulaukusi E. Macrono pažado padėti siekti derybų dėl politinės krizės sureguliavimo ir politinių kalinių paleidimo.

Autoriai: Augustas Stankevičius, Vaidotas Beniušis

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: