2020.09.28 21:44 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

E. Macronas: Prancūzija sieks ESBO tarpininkavimo Baltarusijoje (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, rugsėjo 28 d. (BNS). Lietuvoje viešintis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pirmadienį pareiškė sieksiantis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos tarpininkavimo sprendžiant krizę Baltarusijoje.

„Mes pasiūlėme, kad ESBO įsipareigotų, taip pat ir Prancūzija darys viską, ką gali, kad šis tarpininkavimas įvyktų, ir kad mes galėtume judėti į priekį“, – sakė E. Macronas bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda.

Prancūzijos prezidentas sakė, kad tokiam tarpininkavimui neprieštarauja Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, todėl „dabar reikia, kad su tuo sutiktų ir Aliaksandras Lukašenka“.

E. Macronas  patvirtino, kad per vizitą Vilniuje susitiks su čia gyvenančia Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja ir taip „parodys paramą visiems Baltarusijos žmonėms“.

„Ji labai drąsiai pasielgė ir iš asmeninės, ir iš savo šeimos pozicijų. Dėl to norėčiau padėkoti jai dėl jos drąsos ir dėl visų žmonių, kurie mobilizavosi Baltarusijoje“, – teigė Prancūzijos vadovas.

„Mūsų požiūris yra labai aiškus nuo pat pradžių – mes nepripažįstame Aliaksandro Lukašenkos Baltarusijos prezidentu“, – pridūrė jis.

Prancūzijos prezidentas taip pat išsakė paramą, kad Europos Sąjunga įvestų sankcijas Baltarusijos režimo pareigūnams.

„Mūsų prioritetas šiandien yra pasmerkimas ir sankcijos. Ko reikia išvengti, tai šio konflikto geopolitizavimo. Reikia, kad tas perėjimas būtų taikus, kad jame nedalyvautų kitos šalys“, – tvirtino E. Macronas.

„Baltarusijos demokratinė ateitis – laiko klausimas“

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda teigė, kad tikintis, jog demokratiniai pokyčiai Baltarusijoje – „tik laiko klausimas“.

„Aš tikiu, kad Baltarusijos demokratinė ateitis yra tik laiko klausimas“, – žurnalistams sakė G. Nausėda.

Jis priminė Islandijos pavyzdį, kai ši šalis pirma pripažino Lietuvos nepriklausomybę.

„Todėl mes šiandien jaučiame tą pačią moralinę skolą, todėl mes šiandien manome, kad esame tikrai dar nepamiršę to gražaus, romantiško Lietuvos istorijos laikotarpio, kai principai ir vertybės reiškė labai daug“, – teigė Lietuvos prezidentas.

G. Nausėda pabrėžė, kad jeigu A. Lukašenka nenorės kalbėti „taikiu būdu“, su juo reikės kalbėti „sankcijų ir griežto pasmerkimo būdu“.

Lietuvos vadovas pridūrė besitikintis, kad Europos Sąjunga „neliks paskutinė“ paskelbdama sankcijas Baltarusijos režimo atstovams.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00