2020.09.23 13:00 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

G. Nausėda: ceremonija Minske nesukuria legitimumo A. Lukašenkai

Vilnius, rugsėjo 23 d. (BNS). Lietuva nepripažįsta Aliaskandro Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu, ir Minske surengta inauguracijos ceremonija šios situacijos nekeičia, pareiškė prezidentas Gitanas Nausėda.

Šalies vadovo teigimu, rugpjūtį vykę Baltarusijos prezidento rinkimai nebuvo laisvi, todėl Lietuva pasisako už naujus demokratijos Baltarusijos prezidento rinkimus.

„Lietuva nepripažįsta A. Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu. Rugpjūčio 9 dieną vykę rinkimai Baltarusijoje nebuvo laisvi, sąžiningi ir demokratiški. Nei slaptos, nei pompastiškos ceremonijos šio nenuginčijamo fakto nenuneigs ir legitimumo iliuzijos nesukurs“, – trečiadienį sakė Lietuvos prezidentas.

„Pasisakome už naujus demokratinius prezidento rinkimus dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams“, – teigė G. Nausėda.

G. Nausėdos komentarą BNS perdavė prezidento atstovas žiniasklaidai Antanas Bubnelis.

Baltarusijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad A. Lukašenka trečiadienį iš anksto neskelbtoje ceremonijoje prisaikdintas Baltarusijos prezidentu šeštai kadencijai.

Skelbiama, kad ceremonija vyko Nepriklausomybės rūmuose Minske, joje dalyvavo keli šimtai pareigūnų, politikų, kultūros atstovų.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais. 

Autorius Vaidotas Beniušis

[email protected], +370 5 205 85 14, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: