2020.08.12 16:52 |Kategorija:  Cover news

G. Nausėda siūlo Baltarusijoje kurti nacionalinę tarybą iš valdžios ir opozicijos atstovų (papildytas)

naujos 3-4 pastraipos, dar papildysime

Vilnius, rugpjūčio 12 d. (BNS). Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pasiūlė Baltarusijoje įkurti nacionalinę tarybą iš valdžios ir pilietinės visuomenės atstovų, siekiant spręsti krizę šalyje.

Šalies vadovas spaudos konferencijoje pranešė tokią iniciatyvą aptaręs su Lenkijos ir Latvijos prezidentais.

G. Nausėdos teigimu, jei Minskas pritartų šiai iniciatyvai ir paleistų sulaikytuosius bei nutrauktų smurtą, Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos prezidentai galėtų imtis tarpininkavimo misijos.

„Noriu pateikti trijų punktų planą, kuris galėtų tapti preliudija regiono prezidentų tarpininkavimui sprendžiant politinę krizę Baltarusijoje. Šio plano sudėtinės dalys yra trys. Pirma, Baltarusijos valdžios institucijos nutraukia prievartos naudojimą prieš savo piliečius ir deeskaluoja situaciją. Antra, Baltarusijos valdžia paleidžia suimtuosius, kurių jau skaičiuojama tūkstančiais, visus protesto dalyvius, kurie iki šiol patyrė represijas. Trečias punktas, Baltarusijos institucijos, Baltarusija atnaujina dialogą su savo pilietine visuomene. Kaip tinkamas sprendimas šia kryptimi galėtų būti tam tikros nacionalinės tarybos formavimas iš valdžios ir pilietinės visuomenės atstovų, kurio priedermė ir tikslas būtų ieškoti sprendimų išeiti iš krizės vidutiniu laikotarpiu. Jei šie punktai būtų tinkami diskusijai pradėti, tiek Latvijos prezidentas, tiek Lenkijos prezidentas žiūri palankiai į šią iniciatyvą ir sutiktų tarpininkauti kartu su manimi deeskaluojant šitą situaciją ir krizę, besiklostančią Baltarusijoje“, – žurnalistams sakė Lietuvos prezidentas.

Autorius Vaidotas Beniušis

[email protected], +370 5 205 85 14, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: