2020.08.11 15:29 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Ministras: po spaudimo Baltarusiją palikusi S. Cichanouskaja Lietuvoje yra su savo vaikais (papildytas)

papildyta nuo penktos pastraipos

Vilnius, rugpjūčio 11 d. (BNS). Po Baltarusijos valdžios spaudimo antradienio paryčiais į Lietuvą atvykusi opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja yra saugi su savo vaikais, pranešė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„S. Cichanouskaja yra saugi, ji yra Lietuvoje kartu su savo vaikais“, – žurnalistams sakė ministras.

Pasak L. Linkevičiaus, ji į Lietuvą atvyko po Baltarusijos valdžios spaudimo, o šios šalis pareigūnai „netrukdė išvykimui, ir dar ir pagelbėjo“.

„Ji matomai patyrė tam tikrą spaudimą ir neturėjo labai daug pasirinkimo kaip tik palikti šalį“, – sakė L. Linkevičius. 

Ministras teigė, kad S. Cichanouskaja turėjo Lietuvos vizą, o jos vaikai į šalį buvo atvykę jau anksčiau. 

„Ji turėjo Lietuvos nacionalinę vizą, tai reiškia, kad ji gali būti Lietuvoje metus laiko be jokių apribojimų, ir tai, matyt, tai lėmė jos apsisprendimą išvykti į Lietuvą“, – sakė ministras.

L. Linkevičius pats sakė dar nebendravęs su Baltarusijos opozicijos atstove ir nežino jos planų.

„Kadangi visa tai vyko naktį, praktiškai paryčiais, ji turi pailsėti, neteko man dar su ja pakalbėti. Mes nežinom nei jos planų, versijų, ką ji ketina daryti, bet tikrai neketinam įvykių forsuoti. Ji pati nuspręs, kaip toliau elgtis, galbūt pabendraus su žiniasklaida, yra poreikis, bet visa tai vyks natūraliai, neforsuojant“, – teigė L. Linkevičius.

Ministras informavo, kad ji yra Lietuvos Vyriausybės suteiktame būste ir yra saugoma.

„Jai suteikta vieta, su Vyriausybės (žinia), jos statusas yra viešnia, kaip minėjau, ji turi vizą“, – į klausimą, ar ją būstu aprūpino Lietuvos valstybė, atsakė L. Linkevičius.

„Šiuo metu nėra kažkokių signalų apie kažkokį pavojų, bet mums reikia imtis tam tikrų priemonių, kad to pavojaus nebūtų“, – pažymėjo ministras.

Pasak L. Linkevičiaus, į Lietuvą kartu su S. Cichanouskaja atvyko  jos rinkimų štabo vadovė  Marija Moroz, jos vaikai irgi Lietuvoje.

L. Linkevičius taip pat sakė, kad antradienį paskelbti S. Cichanouskajos vaizdo įrašai buvo padaryti Baltarusijoje.

Juose Baltarusijos prezidento posto siekusi kandidatė S. Cichanouskaja pareiškė, kad sprendimą pasitraukti į Lietuvą priėmė „visiškai savarankiškai“ ir paragino žmones pripažinti rezultatus. 

Prieš tai S. Cichanouskaja pirmadienį atsisakė pripažinti Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pergalę prezidento rinkimuose. Ji paskelbė laikanti save rinkimų nugalėtoja ir paragino jį perduoti valdžią. Baltarusijoje kelis naktis vyko protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą.

Anglų kalbos mokytojos kvalifikaciją turinti 37 metų S. Cichanouskaja prezidento rinkimuose nusprendė bolatiruotis, kai buvo areštuotas jos vyras populiarus tinklaraštininkas Siarhejus Cichanouskis. Pergalės atveju ji žadėjo surengti naujus laisvus rinkimus.

Pastarąją savaitę taip pat buvo areštuota nemažai jos štabo narių.

Autoriai: Vaidotas Beniušis, Milena Andrukaitytė

[email protected], +370 5 205 85 14, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45