2020.08.07 15:40 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

BNS naujienlaiškis: svarbiausi penktadienio įvykiai

Vilnius, rugpjūčio 7 d. (BNS). BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Viruso plitimas. Praėjusią parą nustatyti 23 nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius išaugo iki 2194. Dešimt naujų atvejų susiję su protrūkiais Kaune esančiuose Prano Mažylio gimdymo namuose, Kauno klinikų Akių ligų klinikoje, Panevėžyje veikiančioje plastikinių ir guminių gaminių gamybos įmonėje, Ignalinoje ir sostinės klube „Bardakas“. Šeši asmenys taip pat užsikrėtė su pavieniais sergančiais asmenimis, be kita ko, registruoti šeši įvežtiniai atvejai iš Prancūzijos, Ispanijos, Ukrainos, Kroatijos, Jungtinės Karalystės ir Kazachstano, o vieno žmogaus užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios.

Diagnozė teatro vadovui. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro direktoriui Jonui Sakalauskui diagnozuotas koronavirusas. Tai BNS penktadienį patvirtino jis pats. Vadovo teigimu, šiuo metu nustatinėjami kontaktiniai asmenys, kurių gali būti keliolika, visi jie – teatro darbuotojai. Simptomus J. Sakalauskas teigė pajutęs trečiadienį, o savaitgalį dalyvavo lauko renginiuose Klaipėdoje.

Baudos už pažeidimus. Už privalomą apsauginės veido kaukės nedėvėjimą trečiadienį buvo nubausti septyni žmonės. Policijos departamentas informavo BNS, kad du žmonės nubausti Vilniaus viešajame transporte, po vieną – Pasvalio degalinėje, Vilniaus ir Klaipėdos prekybos centruose bei du žmonės prekybos vietoje Kazlų Rūdoje. Dėl saviizoliacijos taisyklių pažeidimo praėjusią parą šalyje buvo nubausti aštuoni žmonės. 

Virusas kaimynystėje. Lenkijoje praėjusią parą užfiksuotas didžiausias atvejų skaičius nuo epidemijos pradžios – 809, taip pat registruota 13 mirčių. Bendras atvejų skaičius šioje šalyje išaugo iki 50 tūkst. 324, taip pat mirė 1787 žmonės. Rusijoje patvirtinti 5,24 tūkst. atvejų, mirė dar 119 žmonių, iš viso virusas šioje šalyje patvirtintas 877 tūkst. 135 asmenims, mirė 14 tūkst. 725 žmonės. Latvijoje praėjusią parą patvirtinti šeši nauji atvejai, Estijoje – 10. Bendras skaičius šiose šalyse siekia atitinkamai 1281 ir 2133 atvejų, Latvijoje nuo koronaviruso mirė 32 žmonės, Estijoje – 63.

Ministro apklausa. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo penktadienį bus apklaustas ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. FNTT tyrime įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba viršijus įgaliojimus, kai galėjo būti padaryta didelė žala valstybei, pareikšti ir sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei. Ministras penktadienį patenkino jos prašymą ir atleido iš viceministrės pareigų. 

Nota dėl Astravo. Lietuva penktadienį perdavė Minskui notą, kurioje smerkiamas Astravo atominės elektrinės paleidimo procesas, Baltarusija raginama stabdyti AE įjungimo darbus, kol bus įgyvendintos Europos Sąjungos streso testų rekomendacijos.

Prašymas išduoti V. Kučinską. Generalinė prokuratūra kreipėsi į Slovėniją dėl šioje šalyje sulaikyto „Arvi“ įmonių grupės įkūrėjo Vidmanto Kučinsko perdavimo Lietuvai. Ikiteisminį tyrimą, kuriame verslininkas yra įtariamasis, vykdo Kauno apygardos prokuratūra, tačiau detalės neatskleidžiamos. Verslininkas sukčiavimu yra įtariamas ir Rusijoje, jis liepos pabaigoje šios šalies prašymu sulaikytas Slovėnijoje.

Populiariausios knygos. Šalies bibliotekose pernai populiariausių knygų trejetuke buvo Santos Montefiore romanas „Neištikimybė“, George'o Orwello (Džordžo Orvelo) „Gyvulių ūkis“ ir Rūtos Šepetys „Druska jūrai“. Lietuviškų knygų sąraše – tinklaraštininkės Irenos Buivydaitės-Kupčinskienės romanas „Tikros ir netikros seserys“, Jurgio Kunčino „Tūla“, Mariaus Ivaškevičiaus „Žali“.

Dėmesys Beirutui. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis (Šarlis Mišelis) šeštadienį vyksta į Beirutą, kad pareikštų Briuselio paramą Libano sostinei po šią savaitę įvykusio pražūtingo sprogimo.  Per antradienio sprogimą žuvo mažiausiai 153 žmonės, tūkstančiai buvo sužeisti ir padaryta milijardų dolerių žala. Šiuo metu sulaikyti ir pirmieji įtariamieji.

Kalėjimo bėglys. JAV sučiuptas 46 metus slapstęsis kalėjimo bėglys Luisas Archuleta (Luisas Arčuleta), kuriam šiuo metu yra 77-eri. Jis gyveno išgalvota pavarde viename ramiame Naujosios Meksikos mieste. Už policininko nužudymą Denveryje kalėjęs vyras 1974-aisiais pabėgo iš Kolorado kalėjimo. Kalėjimo bėglys bus grąžintas į Koloradą, kur jam bus pareikšti kaltinimai dėl pabėgimo iš kalėjimo. 

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: