2020.08.06 16:50 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

BNS naujienlaiškis: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai

Vilnius, rugpjūčio 6 d. (BNS). BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Viruso plitimas. Praėjusią parą nustatyti 24 nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius išaugo iki 2171. Vienuolika atvejų susiję su protrūkiais Ignalinoje, Panevėžio antstolių kontoroje, švente Šalčininkų rajone, ekskursija „Išlaužas-Kaunas“ ir Kauno K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligonine, taip pat Kauno, Panevėžio ir Utenos apskrityse registruoti penki pavieniai atvejai, kai žmonės užsikrėtė nuo sergančiųjų. Nustatyti ir du įvežtiniai atvejai iš Ukrainos ir Filipinų, šešių žmonių užsikrėtimo aplinkybės neaiškios.

Kviečia susisiekti. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras kviečia susisiekti žmones, kurie liepos 23-24 dienomis lankėsi sostinės klube „Bardakas“. Jo darbuotojui praėjusią parą patvirtintas koronavirusas, todėl manoma, kad ir klubo lankytojai galėjo turėti sąlytį.

Baudos už pažeidimus. Už privalomą apsauginės veido kaukės nedėvėjimą trečiadienį buvo nubausti penki žmonės. Policijos departamentas informavo BNS, kad du žmonės buvo nubausti Vilniuje, po vieną – Jonavoje, Kaune ir Kretingoje. Visi kaukių nedėvėjo prekybos centruose, Vilniuje – viešajame transporte. Dėl saviizoliacijos taisyklių pažeidimo nubausti devyni žmonės. 

Koronaviruso milijonai. Vyriausybės duomenimis, iš ekonomikos skatinimo plane numatytų 4,9 mlrd. eurų iki šiol panaudota 863 mln. eurų – beveik penktadalis (17,5 proc.) visos sumos. Paskutinę liepos savaitę panaudota 44,8 mln. eurų. Vidutiniškai per savaitę jų suma didėja maždaug 1 procentiniu punktu.

Virusas kaimynystėje. Lenkijoje praėjusią parą užfiksuotas didžiausias naujų koronaviruso atvejų skaičius nuo epidemijos pradžios kovo mėnesį – 726, taip pat registruota 18 naujų mirčių. Bendras atvejų skaičius šioje šalyje išaugo iki 49 tūkst. 515, taip pat mirė 1774 žmonės. Rusijoje patvirtinti 5,27 tūkst. atvejų, mirė dar 116 žmonių, iš viso virusas šioje šalyje patvirtintas 871 tūkst. 894  asmenims, mirė 14 tūkst. 606 žmonės. Baltarusijoje patvirtinti 127 atvejai ir trys mirtys, iš viso šioje šalyje patvirtinti 68 tūkst. 503 atvejai ir 580 mirčių. Latvijoje praėjusią parą patvirtinta 18 naujų atvejų, Estijoje – 11. Bendras skaičius šiose šalyse siekia atitinkamai 1275 ir 2124 atvejų, Latvijoje nuo koronaviruso mirė 32 žmonės, Estijoje – 63.

Rugsėjo 1-oji – mokyklose. Mokslo metai šiemet prasidės rugsėjo 1-ąją mokyklose, o ne nuotoliniu būdu. Apsauginės veido kaukės mokyklose būtų įvedamos, jeigu savivaldybėje užsikrėtimų skaičius pasiektų 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o prie nuotolinio mokymo būdo pereinama, jeigu būtų 25 užsikrėtimai 100 tūkst gyventojų. Rugsėjo 1-osios šventę Švietimo ministerija rekomenduoja sutikti lauke. Tuo metu, pirmojo kurso studentams mokslo metai prasidės rugsėjo 14 dieną, nes maždaug rugsėjo 10 dieną baigsis priėmimas į aukštąsias mokyklas. 

Prezidento raginimas. Šalies vadovas Gitanas Nausėda ragina sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą greičiau grįžti iš atostogų ir pasiaiškinti dėl korupcija įtariamos viceministrės Linos Jaruševičienės. Jai pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba viršijus įgaliojimus tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų, pirkimo. Prezidento teigimu, klausimai, į kuriuos turi atsakyti A. Veryga, susiję „su tam tikrais sisteminiais dalykais“. Tai, pasak G. Nausėdos, įrodo ir kitas teisėsaugos tyrimas dėl reagentų pirkimų, jame įtariamas buvęs Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos vadovas Šarūnas Narbutas.

Astravo AE paleidimas. Baltarusijos energetikos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad branduolinis kuras į Astravo atominės elektrinės pirmąjį reaktorių bus pradėtas krauti penktadienį. Minskas anksčiau skelbė, kad Astravo AE pirmojo reaktoriaus „fizinis įjungimas“ planuojamas rugpjūtį, o projektinį gamybos pajėgumą jis turėtų pasiekti 2021 metų vasarį.

JAV žinia Baltarusijai. JAV Senatas vienbalsiai ragina Baltarusiją surengti laisvus, sąžiningus ir skaidrius prezidento rinkimus, šalis taip pat smerkia opozicijos pretendentų į prezidentus areštus. Šiuo metu Baltarusijoje vyksta išankstinis balsavimas, rinkimai numatyti sekmadienį. Prie Lietuvos ambasados ketvirtadienį buvo sulaikyta ir vėliau paleista kandidatės į Baltarusijos prezidentus Svetlanos Tichanovskajos patikėtinė Marija Moroz.

Privalomas testavimas. Vokietija nuo šeštadienio reikalaus, kad iš koronaviruso rizikos zonoms priskiriamų šalių atvykstantys žmonės atliktų testą dėl koronaviruso. Šalyje pastarosiomis savaitėmis auga užsikrėtusiųjų skaičius, trečiadienį pirmą kartą per tris mėnesius registruota daugiau nei 1 tūkst. naujų atvejų. Vokietijoje iki šiol nustatyta kiek daugiau nei 214 tūkst. užsikrėtimo atvejų, 9180 žmonių mirė. 

Beiruto aukos. Libano sostinėje gelbėtojai tikisi po nuolaužomis ir griuvėsiais atrasti likusių gyvų po pragaištingo sprogimo, nusinešusio mažiausiai 137 žmonių gyvybes. Pranešama, kad dingusiais laikoma dešimtys žmonių, bent 5 tūkst. buvo sužeisti. Ketvirtadienį sprogimo vietoje lankosi Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas). Jis yra pirmasis užsienio lyderis, apsilankęs Beirute po antradienį įvykusios nelaimės.

Raginimas Maskvai. JAV ir septynios Europos šalys – Belgija, Estija, Prancūzija, Vokietija, Jungtinė Karalystė, Norvegija ir Airija – prieš penktadienį minimas 12-ąsias Rusijos ir Sakartvelo karinio konflikto pradžios metines paragino Maskvą išvesti savo pajėgas iš Abchazijos ir Pietų Osetijos bei leisti vykdyti medicininę evakuaciją ir pristatyti ten pagalbą, ypač siaučiant koronaviruso pandemijai. Po trečiadienį vykusio Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pavaduotojo Miroslavo Jenčos uždaro instruktažo JT Saugumo Tarybai šios Vakarų šalys pareiškė, kad Rusijos pajėgų buvimas Abchazijoje ir Pietų Osetijoje bei sprendimas pripažinti „vadinamąją šių regionų nepriklausomybę“ pažeidžia Sakartvelo teritorinį vientisumą ir kenkia jo suverenitetui.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: