2020.06.09 10:52 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Seimas pritarė prezidento siūlymui: vaikus auginančios šeimos gaus papildomą išmoką (papildytas)

naujos 9–13 pastraipos, prezidento patarėjo S. Krėpštos komentaras

Vilnius, birželio 9 d. (BNS). Seimas antradienį pritarė prezidento Gitano Nausėdos siūlymui: šeimos, auginančios vaikus, gaus papildomą vienkartinę išmoką.

Vienkartinės išmokos vaikams, skirtos COVID-19 pandemijos padariniams mažinti, įstatymas priimtas už balsavus 101  Seimo nariui, trims buvus prieš ir keturiems susilaikius.

Pagal šį įstatymą, šeimos gaus vienkartinę 120 eurų išmoką už vaiką, o daugiavaikės, nepasiturinčios šeimoms ir auginančios vaiką su negalia – 200 eurų išmoką. Šie pinigai bus pervedami iki liepos 31 dienos.

Įstatymą dėl vienkartinės išmokos šalies vadovas argumentavo siekiu mažinti neigiamas ekonomines ir socialines karantino pasekmes bei paskatinti ekonomiką. Jis yra didesnės prezidento inicijuoto paramos paketo dalis.

Prieš išmoką pasisakęs konservatorius Mykolas Majauskas pažymėjo, kad šie pinigai bus išmokėti iš skolintų lėšų, kurias vis viena teks grąžinti tiems patiems mokesčių mokėtojams, o sisteminių skurdo, socialinės atskirties problemų vienkartinė išmoka nesprendžia.

„Turime suprasti, kad ši vienkartinė išmoka yra iš skolintų pinigų, kuriuos tiems patiems vaikams reikės grąžinti, tai leiskite paklausti, kas nori dovanos, kurią reikės grąžinti, nes grąžinti vaikams tuos pinigus tikrai reikės“, – sakė M. Majauskas.

Seimo narių Mišrios grupės atstovas Andrius Mazuronis tuo tarpu tvirtino, kad „vienkartinės išmokos, susijusios su vaiko pinigais, yra pats logiškiausias sprendimas“, nes nukreiptas į labiausiai nuo COVID-19 suvaldymui įvesto karantino nukentėjusiai grupei.

„Aš sutinku, kad tai nėra sisteminis požiūris, bet reikia pasakyti, jei einama vienkartinių išmokų keliu, vienkartinės išmokos susijusios su vaiko pinigais yra pats logiškiausias sprendimas vien dėl to, kad tai taikoma į tą grupę, kuri labiausiai nukentėjo nuo pandemijos situacijos. Tai yra jaunos šeimos, auginančios vaikus, tie žmonės, kurių pajamos esant tai situacijai krito labiausiai, kurie neteko darbo“, – kalbėjo A. Mazuronis.

Prezidento G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas ekonomikai Simonas Krėpšta po balsavimo žurnalistams teigė, kad pagrindinis šių išmokų tikslas yra paskatinti vartojimą ir pagerinti gyventojų lūkesčius, o panašių priemonių imasi ir kitos šalys, pvz., Vokietija.

„Turbūt galima pripažinti, kad prieš porą savaičių, kai pateikėme siūlymus tiek dėl išmokų, tiek dėl laikino pajamų mokesčio mažinimo, tai atrodė gana drąsios ir neįprastos idėjos, bet praėjusią savaitę Vokietija pasiūlė praktiškai identišką skatinimo paketą, būtent vienkartinę išmoką auginantiems vaikus ir laikiną mokesčių sumažinimą, identiškai nuo liepos 1 iki gruodžio 31 dienos, tik ne gyventojų pajamų, o pridėtinės vertės mokesčio“, – sakė S. Krėpšta.

Prezidento patarėjas taip pat gynė sprendimą paramos paketą finansuoti skolintomis lėšomis, sakydamas, kad „turbūt nėra nei vienos valstybės pasaulyje, kuri šiuo metu neskatina ekonomikos skolindamasi ir turėdama neigiamą deficitą“.

„Tai tikslingos priemonės, jos skirtos antrąjį pusmetį, kai prognozuojamas didžiausias ekonomikos nuosmukis, ir yra skirtos paskatinti amortizuoti šį nuosmukį ir užtikrinti, kad biudžeto pajamos kuo greičiau atsigautų. Turbūt nėra nei vienos valstybės pasaulyje, kuri šiuo metu neskatina ekonomikos skolindamasi ir turėdama neigiamą deficitą, net Norvegija, turėdama trilijoną eurų naftos rezervą, ir pas juos biudžeto deficitas yra neigiamas“, – kalbėjo S. Krėpšta.

„Tai ekonomikos skatinimo klasika ir nuo to pabėgti nepavyksta, šios priemonės skirtos amortizuoti nuosmukiui ir kuo greičiau grįžti į tvarkų ekonomikos kelią kitais metais“, – pažymėjo prezidento atstovas.

Prezidentūros duomenimis, 120 eurų vienkartinę išmoką gautų daugiau kaip 507 tūkst vaikų arba 330 tūkst, šeimų, 200 eurų vienkartinę išmoką, t. y. skirtą vaikams su negalia, augantiems daugiavaikėse ir nepasiturinčiose šeimose, gautų 134 tūkst. vaikų arba 60 tūkst. šeimų.

Ši iniciatyva kainuos 72 mln. eurų, kurie bus išmokami iš valstybės biudžete pasiskolintų lėšų, kaip ir kitos valstybės subsidijos ir išmokos COVID-19 pandemijos metu.

Dauguma politikų remia papildomus vaiko pinigus, nors kai kurie kritikai teigia, kad jie nebūtinai sugrįš į ekonomiką per vartojimą, be to, papildomus pinigus gaus ir dideles pajamas turintys žmonės, kuriems tokio poreikio nėra.

Autorė Milena Andrukaitytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05

Ketvirtadienis, kovo 28