2020.06.04 14:43 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

VTEK: nėra duomenų, kad S. Skvernelis supainiojo interesus dėl lėšų jo gatvės asfaltavimui (papildytas)

papildyta nuo ketvirtos pastraipos, dar papildysime

Vilnius, birželio 4 d. (BNS). Duomenų konstatuoti, jog Premjeras Saulius Skvernelis, Vyriausybei priimant sprendimus dėl finansavimo jo gyvenamai gatvei, galėjo supainioti interesus, nepakanka, ketvirtadienį nusprendė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Pusmetį situaciją tyrusi komisija konstatavo, kad nepakanka duomenų, jog premjeras Vyriausybei pernai spalį skiriant lėšas Vilniaus rajono savivaldybės keliams galėjo žinoti apie tai, jog pinigai bus skirti jo gatvei ir taip galėjo pažeisti įstatymus, todėl tyrimą nusprendė nutraukti.  

„Vyriausioji tarnybinės etikos komisija . (...) nusprendė tyrimą dėl S. Skvernelio elgesio 2019 spalio 30 dienos posėdyje (...) nutraukti“, – pranešė posėdžiui pirmininkavusi VTEK pirmininko pavaduotoja Evelina Matulaitienė.

Išvadą vienbalsiai priėmė keturi komisijos nariai iš penkių, nedalyvaujant nusišalinusiam VTEK pirmininkui Edmundui Sakalauskui, kadangi jo kandidatūrą teikia premjeras.

Kaip posėdyje komisijos nariams teigė VTEK vyresnysis tyrėjas Tomas Čaplinskas, „įrodymų visuma neleidžia daryti vienareikšmiško teiginio“, kad 2019 metų spalio 30 dieną dalyvaudamas priimant Vyriausybės nutarimą, ministras pirmininkas „žinojo apie tai, kad tuo sprendimu ir bus skiriami pinigai konkrečiam objektui, nes, kaip minėtina, būtent objektas nuosavybės teise priklauso Vilniaus rajono savivaldybei“.

„Teigti, kad buvo veikta interesų konflikto situacijoje, taip tvirtinti nėra pakankamai svarių faktinių duomenų“, – pridūrė jis.

Pasak VTEK, nustatyta, jog minėtame nutarime neįvardintiems Vilniaus rajono savivaldybės vietinės reikšmės keliams tiesti 300 tūkst. eurų skirti remiantis dar 2015-ųjų protokoliniu sprendimu, kuriuo buvo numatyta skirti papildomą finansavimą padidinti asignavimus tautinių mažumų gausiai gyvenamoms savivaldybėms.

Komisija pažymi, kad visuose ankstesniuose raštuose, kurie naudoti rengiant nutarimą, Upės gatvė taip pat neminima.

T. Čaplinsko teigiu, dokumentai rodo, jog Zujūnų seniūnijos Upės gatvės, kur gyvena premjeras ir jo šeima, asfaltavimo galimybėmis aktyviai rūpinosi Vilniaus rajono savivaldybė, Zujūnų seniūno, gyventojų, o vėliau – ir Vadovybės apsaugos departamento prašymu.   

Etikos sargai nutraukė ir tyrimo dalį, susijusią su įstatymų draudimu valstybinėje tarnyboje dirbantiems asmenims naudoti pareigas, galias ir vardą, siekiant paveikti kitų asmenų sprendimą,
kuris sukeltų interesų konfliktą. 

Pasak VTEK, tokį reikalavimą kėlė senosios redakcijos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas, Seimas nuo šių metų šias nuostatas panaikino.

Komisija dėl Vilniaus rajone esančios Upės gatvės asfaltavimo finansinių aplinkybių tyrimą pradėjo pernai gruodžio viduryje, šiemet kovą tyrimo terminas buvo pratęstas dar trims mėnesiams.

Tyrime vertinta, ar premjerui nekilo pareiga nusišalinti, kai Vyriausybė pernai spalio pabaigoje skyrė papildomą finansavimą Vilniaus rajono savivaldybės gatvėms tvarkyti.

Pernai spalio pabaigoje perskirstant Kelių priežiūros ir plėtros programos rezervo lėšas Vyriausybė 300 tūkst. eurų papildomų lėšų skyrė Vilniaus rajonui, nors ši savivaldybė nebuvo pateikusi konkrečios paraiškos, nebuvo nurodžiusi ir prašomos sumos.

Kaip rašė portalas 15min.lt, visa ši suma skirta tik Upės gatvei asfaltuoti. Joje gyvena Vyriausybės vadovas su šeima.

Prezidentas Gitanas Nausėda yra sakęs, kad būtent etikos sargų išvados lems jo požiūrį į Vyriausybės vadovą.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55