2020.06.03 17:34 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

V. Sutkus: jokių kyšių niekam nesu davęs nei juos ėmęs (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, birželio 3 d. (BNS). Įtarimų korupcija sulaukęs Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus neigia ėmęs arba davęs kam nors kyšių.

„Jokių kyšių niekam nesu davęs nei ėmęs“, – trečiadienį po Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdžio žurnalistams sakė jis.

Teismas netenkino prokuroro prašymo suimti V. Sutkų. 

Pasak jo gynėjo Giriaus Ivoškos, jam turėtų būti skiriama švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, taip pat, gali būti apribota teisė bendrauti su tam tikrais asmenimis. 

„Kaip mums teigė prokuroras, bus paskirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti (...) Nutarime skirti šią kardomąją priemonę, gali būti nustatytas, atskiroje dalyje, įpareigojimas nebendrauti su tam tikrais asmenims. Ar jis bus, su kuo bus, mes dar nežinome. Mes tik pamatę patį tekstą žinosime, kas ten yra nurodyta, ar yra draudimas bendrauti su kažkuo ar nėra“, – sakė G. Ivoška. 

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas tvirtino sulaukęs įtarimų dėl savo, kaip konfederacijos vadovo ir kaip konsultanto veiklos.

„Reikia pripažinti, kad šiandien jaučiuosi geriau negu vakar. Liūdnas dalykas yra tai, kad, kaip paaiškėjo, tiek mano atveju, tiek kolegos Manto (Zalatoriaus – BNS) atveju, yra buvę ir kitų atvejų, atstovauti verslui ir būti verslo organizacijos vadovu šiandien Lietuvoje jau darosi fiziškai pavojinga“, – teigė V. Sutkus.

„Kalba eina apie mano visuomeninę veiklą. Vienas iš kaltinimų skamba taip, cituoju dabar iš atminties: V. Sutkus, vykdydamas nusikalstamą veiką, rinko neigiamą informaciją apie tuometinį susisiekimo ministrą Roką Masiulį ir tą informaciją platino per spaudos konferenciją ir kitais būdais“, – sakė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas.

V. Sutkus pripažino ne kartą išsakęs kritiką R. Masiulio atžvilgiu, tačiau teigė informacijos apie jį nerinkęs, tik analizavęs Susisiekimo ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų veiklą.

„Manau, kad tai požiūrio dalykas. Tai turbūt galima laikyti atitinkančiu tiesą dalyku todėl, kad iš tikrųjų esu pasisakęs ne kartą kritiškai tiek apie paties Roko Masiulio, tiek apie jo paskirtų žmonių veiklą, kaip netinkamą vadybą, kaip nesugebėjimą panaudoti asignavimų, kaip su tuo susijusią blogą tam tikrų įmonių, kurios užsiima infrastruktūros statyba, blogą ekonominę būklę, aš esu tai išsakęs, bet tai buvo objektyvūs duomenys. Taip, jie nepalankūs ponui Masiuliui“, – sakė V. Sutkus.

„Aš apie Masiulį informacijos nerinkau, aš analizavau duomenis apie Susisiekimo ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų, tokių kaip Kelių direkcija, veiklą, biudžeto vykdymą ir panašius dalykus. Tai būtent apie veiklą ministerijos, o ne apie poną Masiulį“, – teigė jis. 

Jo teigimu, informacija buvo renkama dėl „blogos situacijos šiame sektoriuje“. 

„Todėl, kad buvo susidariusi bloga situacija šiame sektoriuje. Tai yra Susisiekimo ministerijos valdomame sektoriuje, įmonės dėl to pateko į blogą ekonominę padėtį, buvo atleidinėjami darbuotojai ir tai yra mūsų nariai. Pavyzdžiui, asociacija „Lietuvos keliai“ yra mūsų nariai ir jie yra irgi ne kartą pasisakę apie blogą sektoriaus būklę“, – tvirtino V. Sutkus. 

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentui atstovaujantis advokatas Girius Ivoška sakė, kad teisė kritikuoti politikus yra įtvirtina Konstitucijoje, o persekiojimas už kritiką yra draudžiamas. 

„Iš tikrųjų, teisė kritikuoti yra laiduojama Konstitucijos 33 straipsniu. To straipsnio antros dalies antrame sakinyje yra parašyta, kad draudžiama persekioti už kritiką“, – pabrėžė G. Ivoška. 

„Šiuo atveju aš sakyčiau, kadangi yra formuluotė, kad ta informacija kenkė politinei dalykinei reputacijai, tai klausimas yra toks, jeigu politikas yra kritikuojamas, mes kalbam ne apie kažkokį šmeižtą, ne apie pramanytus, sukurptus dalykus, ne kažkokį asmeninio pobūdžio brovimąsi į privatų gyvenimą. Mes kalbame apie ministerijos veiklos analizę, statistikos analizę, sektoriaus. Jeigu už tą sektorių yra atsakingas politikas, tai jo kritika yra laiduojama Konstitucijos. Mes manome, kad kriminalizuoti kritiką yra antikonstituciška“, – teigė jis.

Klausiamas apie teisėsaugos minėtus 400 tūkst. eurų, kurių kilmė yra nustatinėjama, V. Sutkus teigė nieko apie tokias pinigų sumas nežinantis ir sakė, kad jo namuose teisėsauga rado mažiau nei 10 tūkst. eurų. 

„Nežinau apie kokius 400 tūkst. eurų eina kalba (...) Namuose šiek tiek rasta pinigų. Mažiau negu 10 tūkst. eurų“, – teigė jis. 

„Ta suma, kuri minėta žiniasklaidoje, mes jos pranešime apie įtarimus neįžvelgiame. Nesuprantu apie ką kalbama, kai minima šita suma“, – pritarė ir advokatas G. Ivoška. 

Daugiau informacijos apie ikiteisminį tyrimą, V. Sutkui atstovaujantis advokatas sakė galėsiantis suteikti vėliau ir tvirtino, kad kai kurie įtarimai jo ginamajam yra suformuluoti labai abstrakčiai.

„Kol kas aš manau, kad į detales mes galėsim leistis tiek apklausų metu, tiek pokalbiuose su žiniasklaida, tuomet kai tyrimas pasistūmės į priekį“, – teigė G. Ivoška. 

„Nes gal aplinkybės keisis, kai kas yra ten labai suformuluota abstrakčiai, tai yra pasakyta, pavyzdžiui, Seimo nariai, vardų pavardžių nėra, kaip tą paaiškinti. Mes laukiam kažkokių tikslesnių duomenų, kad žinotume, kiek tiksliai norima mūsų paklausti ikiteisminio tyrimo metu“, – sakė jis. 

 V. Sutkus sakė buvęs sulaikytas savo sodyboje ir teigė teisėsaugai atidavęs visus prašomus dokumentus. 

„Aš STT atidaviau geranoriškai visus dokumentus, kurių jie prašė“, – tvirtino jis. 

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas teigė ir toliau einantis šias pareigas, tačiau pabrėžė, kad sprendimas dėl jo ateities priklauso konfederacijos nariams. Jo teigimu, šis sprendimas bus priimtas artimiausiu metu. 

„Kol kas nesu gavęs jokių apribojimų, tai čia priklausys nuo konfederacijos narių, aš esu renkamas“, – sakė V. Sutkus. 

 

Autoriai: Jūratė Skėrytė, Margiris Meilutis

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 15:55
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:55
2024.03.29 15:46
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:46
2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30