2020.06.02 16:55 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Koronaviruso krizė: svarbiausios antradienio naujienos

Vilnius, birželio 2 d. (BNS). BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą:

Viruso plitimas. Antradienį patvirtinti keturi nauji koronaviruso atvejai: susirgo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės bei Ignalinos rajono ligoninės darbuotojų artimieji ir Ukmergės gyventojas, kurio užsikrėtimo aplinkybės tiriamos. Vienas atvejis yra įvežtinis iš Jungtinės Karalystės. Mirė dar vienas Antavilių pensionato gyventojas, kuriam buvo per 90 metų. Tai 71-oji viruso auka šalyje. Estijoje praėjusią parą naujų atvejų nenustatyta, Latvijoje nustatyti penki.

Sumažėjusios medikų pajamos. Sprendimas įvesti gydytojų darbo ciklus praktiškai užkirto jiems galimybę dirbti keliose skirtingose gydymo įstaigose, sako medikų atstovai. Jų teigimu, dėl šio ir kitų ribojimų karantino metu ženkliai sumažėjo medikų gaunamos pajamos. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia nesuprantantis, kaip įstaigoms skiriant daugiau lėšų nei anksčiau gydytojams gali mažėti atlyginimai.

Ekonominės tendencijos. Finansų ministro Viliaus Šapokos teigimu, po itin sunkaus balandžio mėnesio, Lietuvos ekonomikos tendencijos gegužę, nepaisant gana niūrių nuotaikų paslaugų sektoriuje, buvo teigiamos.

Subsidijos už vyresnius darbuotojus. Seimas linkęs pritarti subsidijoms darbdaviams, ekstremalios situacijos ar karantino metu į prastovas išleidžiantiems 60 metų ir vyresnius darbuotojus. Jei parlamentarai per paskutinį balsavimą ketvirtadienį priims pataisas, subsidija darbdaviams būtų mokama ir po karantino tęsiantis ekstremaliai situacijai, ji siekų 100 proc. darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei minimali alga arba 70 proc. atlyginimo, bet ne daugiau nei pusantros minimalios algos.

Atsiveriančios sienos. Bulgarija ir Juodkalnija pranešė atveriančios sienas atvykstantiesiems iš kai kurių šalių, tarp jų ir Lietuvos, o „Wizz Air“ antradienį atnaujino reguliarius skrydžius iš Palangos į Dortmundą.

Užsienyje:

* Lenkijos ministras pranešė, jog gerėjant koronaviruso pandemijos situacijai, Lenkija tikisi artimiausiomis savaitėmis atšaukti draudimą į šalį atvykti užsieniečiams.

* Rusijoje mirčių nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 skaičius antradienį perkopė 5 tūkstančius.

* Kinijos žiniasklaidos šaltiniai praneša, kad šalyje nuo COVID-19 mirė vienas gydytojas.

* Meksikoje COVID-19 aukų skaičius perkopė 10 tūkstančių.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu. 

* Atliekant tyrimą dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo teisėsauga antradienį sulaikė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentą Valdą Sutkų ir Lietuvos bankų asociacijos prezidentą Mantą Zalatorių bei dar keturis asmenis. Įtariama, jog galėjo būti daromas neteisėtas poveikis teisėkūros procesams.

* Vilniaus apylinkės teismas atmetė buvusio ministro Raimondo Šukio ieškinį Valstybės saugumo departamentui (VSD) dėl garbės ir orumo įžeidimo žvalgybos informacijoje, prieš pora metų pateiktoje Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

* Universitetai sutarė, kad minimalus konkursinis balas į bakalauro ir vientisąsias studijas Lietuvos universitetuose šiemet bus 5,4 ir galios tiek į mokamas, tiek į valstybės finansuojamas vietas.

* Paskelbti oficialūs palaikų tyrimo rezultatai parodė, kad afroamerikietis, kurio mirtis išprovokavo didžiulius protestus Jungtinėse Valstijose, buvo uždusintas jį areštavusio policininko. JAV tęsiantis protestams dėl rasizmo, Sent Luiso mieste buvo pašauti keturi policininkai. Nuo protestų pradžios JAV sulaikyta mažiausiai 5,6 tūkst. žmonių. Prezidentas Donaldas Trumpas pagrasino pasiųsti tūkstančius karių malšinti protestų.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55