2020.06.02 10:04 |Kategorija:  Cover news
REUTERS-Scanpix nuotr.

D. Trumpas pagrasino pasiųsti prieš protestuotojus „tūkstančius karių“ (dar papildytas)

Vašingtonas, birželio 2 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas ) pirmadienį pažadėjo įsakyti kariuomenei imtis malšinti riaušes, į kurias peraugo šalį apėmę didžiuliai protestai prieš rasinę diskriminaciją, ir pareiškė pasiųsiantis į sostinės gatves tūkstančius karių.

D. Trumpas taip pat pagrasino pasiųsti kariuomenę į valstijas, nesugebančias nuslopinti riaušių.

Šis dramatiškas, padėtį eskaluojantis pareiškimas nuskambėjo praėjus savaitei po incidento Mineapolyje, kur neginkluotas juodaodis George'as Floydas (Džordžas Floidas) mirė policijai jį areštavus, baltajam policininkui keliu spaudžiant vyro kaklą. Šio incidento vaizdo įrašas Niujorke, Los Andžele ir dešimtyse kitų Amerikos miestų išprovokavo didžiausius pilietinius neramumus per kelis pastaruosius dešimtmečius.

D. Trumpas buvo kritikuojamas dėl savo tylos per besivystančią krizę, tačiau pirmadienį pasisakė karingu tonu, kreipdamasis į tautą iš Baltųjų rūmų. Tuo metu policija Vašingtone stengėsi išvaikyti protestuotojus ašarinėmis dujomis.

„Siunčiu tūkstančius ir tūkstančius gerai ginkluotų karių, karinio personalo ir teisėsaugos pareigūnų, kad būtų sustabdytos riaušės, plėšikavimas, vandalizmas, užpuolimai ir lengvabūdiškas turto naikinimas“, – sakė prezidentas.

Jis pasmerkė ankstesnę naktį Vašingtone vykusius neramumus ir pavadino juos „visiška gėda“, taip pat paragino gubernatorius veikti greitai ir jėga perimti „dominavimą gatvėse“.

„Jeigu miestas arba valstija atsisako imtis veiksmų, būtinų apginti jų gyventojų gyvybei ir turtui, tuomet pasiųsiu Jungtinių Valstijų kariuomenę ir greitai išspręsiu problemą už juos“, – tikino D. Trumpas, pasmerkęs „vidaus terorizmo veiksmus“.

Nepaisant prezidento retorikos, pirmadienį protestai didžiuosiuose miestuose atrodė daugiausiai taikūs, nors Niujorke ir Los Andžele vėl buvo pranešta apie plėšikavimo atvejus.

Tačiau D. Trumpui sakant kalbą teisėsaugos pareigūnai, įskaitant karo policiją, nustūmė protestuotojus nuo Baltųjų rūmų, kad prezidentas galėtų nueiti iki šalimais esančios dviejų šimtmečių senumo Šv. Jono bažnyčios, per sekmadienį vykusias neramumus aprašinėtos grafičiais ir apgadintos ugnies.

„Turime didžią šalį“, – pareiškė D. Trumpas, stovėdamas priešais bažnyčią užkaltais langais, iškėlęs Bibliją ir pozuodamas fotografams.

Prezidento oponentai netruko sureaguoti.

„Jis naudoja Amerikos kariuomenę prieš Amerikos žmones“, – savo „Twitter“ žinutėje parašė tikėtinas Demokratų partijos kandidatas į prezidentus Joe Bidenas (Džo Baidenas).

„Jis naudojo ašarines dujas prieš taikius protestuotojus ir šaudė guminėmis kulkomis. Dėl nuotraukos, – pridūrė J. Bidenas. – Dėl mūsų vaikų, dėl pačios mūsų šalies sielos privalome jį įveikti.“

Episkopalinės Bažnyčios Vašingtono vyskupė Marian Budde (Merian Budė) sakė esanti „pasipiktinusi“ prezidento vizitu Šv. Jono bažnyčioje. Anot jos, prezidentas neturėjo leidimo ten apsilankyti.

Nuo G. Floido žūties tūkstančiai žmonių dalyvavo demonstracijose visoje šalyje, protestuodami prieš policijos žiaurų elgesį ir rasizmą.

Šie neramumai yra didžiausio masto nuo 1968 metų, kai šalį apėmė didžiulės riaušės dėl pilietinių teisių judėjimo lyderio Martino Lutherio Kingo Jr. (Martino Liuterio Kingo jaunesniojo) nužudymo.

Daugelis demonstracijų buvo taikios; per jas pasitaikydavo jaudinamų scenų – pavyzdžiui, kai policijos pareigūnai apsikabindavo su verkiančiais protestuotojais, taip pat kartu su jais žygiuodavo ir klūpodavo.

„Žmogžudystė“

Vis dėlto kai kur šalyje įsiplieskė naujų įnirtingų susirėmimų tarp protestuotojų ir policijos, taip pat buvo padaryta reikšmingos žalos nekilnojamam turtui. Kentukio valstijos mieste Luisvilyje vienas žmogus buvo nušautas.

Policija gegužės 25-ąją areštavo G. Floydą, įtarus jį mėginimu atsiskaityti padirbtu banknotu, kai vyras užėjo į parduotuvę nusipirkti cigarečių.

G. Floydo skausmingą mirtį mobiliuoju telefonu nufilmavo praeivis. Įraše matyti, kaip policininkas Derekas Chauvinas (Derekas Šovinas) beveik devynias minutes spaudžia jam sprandą, o suimtas 46 metų vyras iš pradžių maldauja „Negaliu kvėpuoti!“, o paskui liaujasi judėti.

„Požymiai rodo, kad mirties priežastis buvo mechaninė asfiksija, o mirties pobūdis – nužudymas“, – paskelbė Mičigano universiteto ekspertė Aleccia Wilson (Aleša Vilson), ištyrusi G. Floydo palaikus šeimos prašymu.

Henepino apygardos medicinos ekspertas paskelbė savo oficialią išvadą, kurioje sakoma, kad G. Floydas buvo nužudytas „spaudžiant kaklą“, nors vyras tuo metu taip pat buvo apsvaigęs nuo alkoholio ir sirgo širdies liga.

Ketvirtadienį Mineapolyje vyks ceremonija G. Floydui atminti; vėliau nužudytasis bus birželio 9-ąją palaidotas Hjustone, kur jis užaugo.

Tačiau šimtai žmonių Mineapolyje jau išreiškė pagarbą velioniui tiksliai tuo pat laiku, kuriuo jis žuvo prieš savaitę. Per tą akciją aktyvistai, suformavę didelį ratą žmogžudystės vietoje, skandavo, klūpojo ir meldėsi.

Autopsijos rezultatai atgaivino reikalavimus areštuoti dar tris policininkus, kurie buvo šalia D. Chauvino ir nesiėmė jokių veiksmų, kol duso G. Floydas.

D. Chauvinui buvo pareikšti kaltinimai dėl trečiojo laipsnio (netyčinės) žmogžudystės; jis turėtų stoti prieš teismą birželio 8 dieną.

„Mums tai įgriso“

Jau kelias naktis iš eilės tvyrant įtampai, daugiau nei 40 miestų įvedė komendanto valandą.

Pirmadienio vakarą Niujorke buvo apiplėšta daugiau verslo įstaigų, buvo nuniokota parduotuvių, įskaitant „Best Buy“ ir „Nike“, pranešė šiuos įvykius stebėjęs naujienų agentūros AFP reporteris.

Niujorko meras Billas de Blasio (Bilas de Blasijas) paskelbė, kad antradienį komendanto valanda mieste prasidės 20 val. vietos laiku – trimis valandomis anksčiau nei pirmadienį.

Los Andžele, kur Nacionalinė gvardija buvo dislokuota tokiuose Holivudo lankytinose vietose kaip kino teatras „Dolby Theatre“, taip pat buvo pranešta apie kelis plėšikavimo incidentus, nors protestai daugiausia vyko taikiai.

„Giliai mūsų širdyse mums tai įgriso“, – sakė 30-metė protestuotoja Jessica Hubbert (Džesika Habert).

Didžiąją savaitgalio dalį D. Trumpas praleido Baltuosiuose rūmuose ir per tviterį užsipuldavo savo politinius oponentus bei žiniasklaidą.

Žiniasklaidai nutekintoje telefoninėje konferencijoje su valstijų gubernatoriais girdima, kaip prezidentas pareiškia, jog jie „atrodys kaip krūva nevykėlių“, jeigu pasirinks pernelyg švelnų atsaką.

Įraše taip pat girdėti Ilinojaus gubernatoriaus J. B. Pritzkerio (Dž. B. Prickerio) komentaras apie jo „nepaprastą susirūpinimą“ dėl valstybės vadovo „kurstančios“ retorikos.

J. Bidenas savo ruožtu pirmadienį susitiko su juodaodžių bendruomenės lyderiais bažnyčioje, esančioje jo gimtajame Vilmingtono mieste Delavere. Per tą vizitą tikėtinas Demokratų partijos kandidatas į prezidentus pažadėjo per savo kadencijos pirmąsias 100 dienų suformuoti policijos priežiūros komisiją.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 25

2024.04.25 05:14
Lietuvos politika 2024.04.25 05:14

Trečiadienis, balandžio 24

2024.04.24 20:01
Užsienio naujienos 2024.04.24 20:01
2024.04.24 18:34
Užsienio naujienos 2024.04.24 18:34
2024.04.24 18:28
Užsienio naujienos 2024.04.24 18:28
2024.04.24 18:15
Užsienio naujienos 2024.04.24 18:15
2024.04.24 14:00
Užsienio naujienos 2024.04.24 14:00
2024.04.24 11:06
Užsienio naujienos 2024.04.24 11:06
2024.04.24 09:40
Užsienio naujienos 2024.04.24 09:40