2020.05.22 16:55 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Koronaviruso krizė: svarbiausios penktadienio naujienos

Vilnius, gegužės 22 d. (BNS). BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 11 naujų koronaviruso atvejų, visi išskyrus vieną – Vilniaus apskrityje. Jie susiję su infekcijos židiniais tapusiomis sveikatos priežiūros įstaigomis: užsikrėtė jų medikai, artimieji, kontaktą turėję asmenys. Taip pat pranešta apie 62-ąją koronaviruso auką: mirė Santaros klinikose gydytas daugiau kaip 70 metų amžiaus ligonis, turėjęs gretutinių ligų.

Greitųjų testų pritaikymas. Vilniaus universiteto mokslininkai ir Santaros klinikų medikai, įvertinę greitųjų koronaviruso testų patikimumą, paskelbė, jog jie netinka koronaviruso diagnostikai, nes geriausiai rodo vėlyvą arba buvusią infekciją. Svarstoma, kad jie galėtų būti naudojami pakartotiniam pacientų testavimui, populiacijos tyrimams.

Prevencinio testavimo strategija. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žada kitą savaitę pristatyti strategiją, kaip visuomenė dėl koronaviruso bus testuojama prevenciškai. Žmonėms ėmus masiškai kreiptis į mobiliuosius punktus, galimybė juose tirtis profilaktiškai buvo apribota.

Rekomendacijos senjorams. Ministras A. Veryga žada keisti kritikos sulaukusias rekomendacijas vyresniems nei 60 metų žmonėms nesilankyti daugelyje viešų paslaugų įstaigų, tačiau pabrėžia, kad paslaugų senjorams neteikusios įstaigos šias rekomendacijas interpretavo neteisingai.

Mokymo procesas. Nuo pirmadienio leidus mokyklose atnaujinti pradinį ugdymą, o nuo dar kitos savaitės – ir pagrindinį bei vidurinį, savivaldybių atstovai sako, jog daugumoje savivaldybių moksleiviai šiais mokslo metais į jas negrįš.

Verslo įsipareigojimai dėl atlyginimų. Darbdavius vienijančios verslo organizacijos ruošiasi memorandumu įsipareigoti nemažinti atlyginimų darbuotojams, jei Seimas patvirtins prezidento siūlymus 5 punktais mažinti gyventojų pajamų mokestį (GPM) ir 50 eurų didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD).

Pasekmės turizmui. Statistikos departamentas paskelbė, jog pirmąjį metų ketvirtį turistų apgyvendinta 21 procentu mažiau nei tuo metu pernai.

Derybos dėl ES biudžeto. Lietuvoje vyksta pasirengimas deryboms dėl ES biudžeto ir Europos atsigavimo nuo koronaviruso fondo. Situaciją su Slovėnijos prezidentu aptaręs šalies vadovas Gitanas Nausėda pareiškė, kad ES turi sudaryti vienodas sąlygas visoms valstybėms narėms pasinaudoti Europos atsigavimo fondo finansavimo galimybėmis. Buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė interviu BNS sakė, kad fondas išgelbės ES nuo dezintegracijos.

Užsienyje:

* Rusijoje per praėjusią parą nuo koronaviruso infekcijos COVID-19 mirė rekordinis skaičius žmonių – 150, tačiau trečią dieną iš eilės nustatyta mažiau nei 9 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų.

* Jungtinė Karalystė paskelbė įvesianti 14 dienų karantiną iš užsienio atvykstantiems žmonėms.

* Latvijoje pasveiko 69 proc. pacientų, kuriems buvo diagnozuota koronavirusinė infekcija. Per parą šalyje buvo patvirtinti dar penki užsikrėtimo atvejai, Estijoje – septyni.

* Kinija dėl koronaviruso poveikio šalies ir pasaulio ekonomikai priėmė retą sprendimą šįmet nenusistatyti metinio augimo tikslo.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu. 

* Telekomunikacijų bendrovė „Bitė Lietuva“ už daugiau kaip 20  mln. eurų iš  Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentro) perka interneto, duomenų perdavimo ir IPTV verslą, plėtojamą su „Mezon“ prekės ženklu.

* Žlugus Nacionalinio stadiono Vilniuje projektui, iniciatyvos plėtoti futbolo sporto infrastruktūrą sostinėje pranešė besiimanti Vyriausybė. Tuo tarpu situaciją dėl stadiono su prezidentu aptaręs Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako išgirdęs G. Nausėdos palaikymą nacionalinio stadiono idėjai bei raginimą dėl projekto susitarti su centrine valdžia.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: