2020.05.22 16:48 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Dauguma moksleivių nuo pirmadienio į mokyklas negrįš – Savivaldybių asociacija (patikslintas)

patikslintas laikas, kada į mokyklas galės grįžti pagrindinių ir vidurinių klasių mokiniai 1 pastraipoje

Vilnius, gegužės 22 d. (BNS). Nuo pirmadienio Vyriausybei leidus mokyklose atnaujinti pradinį ugdymą, o nuo dar kitos savaitės – ir pagrindinį bei vidurinį, daugumoje savivaldybių moksleiviai šiais mokslo metais į jas negrįš, BNS penktadienį sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas, Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius.

„Absoliuti dauguma savivaldybių eina tuo keliu (ir toliau mokyti nuotoliniu būdu – BNS). Kam bandyti grįžti kelioms savaitėms? Geriau baigti taip, kaip yra, išlaikant status quo“, – kalbėjo jis.

Anot M. Sinkevičiaus, nė viena asociacijos apklausta savivaldybė nepasisakė už ugdymo proceso grąžinimą į mokyklas.

„Aišku, ne visos savivaldybės sudalyvavo apklausoje, tačiau sudalyvavo daugiau nei pusė. Tiesą sakant, mes tikėjomės, kad ministerija bus imperatyvi, pasakanti, kad tikrai nebegrįžkime. Na, ministerija nuėjo demokratišku keliu, tai nėra blogai“, – teigė LSA prezidentas.

Vis dėlto, jis atkreipė dėmesį, kad nors ugdymo procesas mokyklose ir nebus atnaujintas, moksleiviams bus sudarytos galimybės tam tikrais atvejais į jas atvykti.

„Pavyzdžiui, abiturientams, kuriems reikia vykti konsultacijų, arba mokiniams, kurie turi su mokslais susijusių klausimų, tai bus galima padaryti“, – sakė M. Sinkevičius.

Be to, Jonavos rajono meras pabrėžė, kad neatnaujinti ugdymo proceso tikslinga ne tik dėl moksleivių saugumo, bet ir dėl galimų iššūkių, organizuojant mokyklų darbą.

„Nemaža dalis mokytojų yra rizikos grupėje. Jų darbas būtų komplikuotas“, – teigė jis.

Ketvirtadienio vakarą Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pristatė reikalavimus dėl ugdymo proceso atnaujinimo mokyklose.

Juose teigiama, kad ugdymo įstaigose tarp moksleivių reikės išlaikyti mažiausiai vieno metro atstumą, vengti skirtingų klasių kontakto, prioritetą teikti grupinėms veikloms lauke.

Savivaldybių asociacijos prezidento teigimu, „nėra labai gerai“, kai ministerija apie reikalavimus mokykloms praneša likus dienai prieš savaitgalį, po kurio į jas leista grįžti pirmiesiems moksleiviams.

„Mes įpratome, kad iš po nakties kažką sužinai, ką reikia daryti iš ryto. Nėra labai gerai, kai paskutinę minutę pateikia, bet, kita vertus, pateisiname, nes situacija yra nauja, reikėjo laiko apgalvoti, pasikonsultuoti“, – kalbėjo jis.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Jolanta Urbanovič sako, kad ministerija rekomendacijas paskelbė iš karto, kai tik jas patvirtino Sveikatos apsaugos ministerija, be to, mokykloms nebūtina atsidaryti nuo pirmadienio, jeigu jos nėra pasirengusios.

„Galima atsidaryti ir nuo savaitės vidurio ar dar kitą savaitę, juo labiau kad 5–11 klasių mokiniams leidžiama grįžti į įstaigas nuo gegužės 30 dienos. Svarbiausia – užtikrinti mokinių, mokytojų, darbuotojų saugumą“, – BNS teigė ji.

Anot viceministrės, prieš patvirtinant atnaujintą ugdymo tvarką, vyko vaizdo konferencijos su savivaldybių atstovais ir mokyklų vadovais, buvo kalbama apie pasirengimą grįžimui į švietimo įstaigas, apie tai, kokios pagrindinės rekomendacijos numatomos. Ji pabrėžia, kad mokyklos šiais mokslo metais gali ir neatnaujinti veiklos.

„Ministerija tikrai neskubina mokyklų ir nėra prievolės grįžti, galima laisvai apsispręsti dėl priimtiniausio mokymosi būdo: tęsti nuotolinį, grįžti į įstaigas ar pasirinkti mišrų ugdymą, kai dalis veiklų rengiama įstaigoje, kita dalis – nuotoliniu būdu“, – teigė ji.

Švelninant karantino sąlygas, Vyriausybė leido nuo gegužės 25 dienos į mokyklas grįžti pradinio ugdymo mokiniams.

Pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas besimokantiems mokiniams į ugdymo įstaigas leista grįžti nuo birželio 1-osios.

Kovo 16-ąją Lietuvoje paskelbus karantiną mokyklos buvo uždarytos, mokymas organizuojamas nuotoliniu būdu.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30
2024.03.28 12:38
Užsienio naujienos 2024.03.28 12:38