2020.04.09 14:17 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Ministrai praėjusią savaitę buvo patikrinti dėl koronaviruso, atsakymai – neigiami (dar papildytas)

dar papildyta Seimo valdybos komentarais, naujas segmentas nuo 10 pastraipos, taip pat patikslinta E. Jankevičiaus citata 4 pastraipoje

Vilnius, balandžio 9 d. (BNS). Vyriausybės nariai praėjusią savaitę buvo patikrinti dėl koronaviruso, atsakymai – neigiami.

„Buvo tirtas visas ministrų kabinetas, visų rezultatai neigiami“, – BNS ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministro atstovė Lina Bušinskaitė.

Apie tai, kad ministrai buvo tikrinami praėjusią savaitę BNS ketvirtadienį patvirtino teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

„Buvome, pasitikrinome“, – sakė ministras.

Jis daugiau detalių apie ministrų patikrinimą neatskleidė.

Sveikatos apsaugos ministras, valstybės ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga trečiadienį rekomendavo valstybės vadovams – prezidentui, premjerui, ministrams, Seimo pirmininkui ir jo pavaduotojams – prevenciškai tirtis dėl koronaviruso kas savaitę.

„Jie bus tiriami esant poreikiui, pasireiškus simptomams. Tai reiškia, kad šiandien pasirašyto sprendimo vykdymas dėl prevencinių tyrimų aukščiausiems šalies vadovams nėra privalomas, o rekomenduojamas“, – BNS trečiadienio vakarą teigė ministro atstovė Lina Bušinskaitė.

„Tokia praktika taikoma ir kai kuriose užsienio šalyse“, – sakė ji.

Ministro atstovės teigimu, rekomendacija atsirado po to, kai sumažėjus tyrimų srautui iš keltų, lėktuvų, mobilių patikros punktų, nuspręsta išplėsti besimptominių grupių prevencinius tyrimus dėl koronaviruso.

„Pavyzdžiui, numatyta galimybė tirti darbuotojus, kurie dirba gydymo įstaigose, kur yra užsikrėtusių darbuotojų. Taip pat slaugos įstaigų darbuotojus, nors jie gali ir neturėti simptomų. Jų patikra svarbi, nes jie dirba su didžiausioje rizikos grupėje esančiais vyresniais žmonės, kuriuos reikia maksimaliai apsaugoti“, – teigė L. Bušinskaitė.

Seimo valdyba tikrintis neketina

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstovė spaudai Karolina Frolovienė BNS teigė, kad artimiausiame valdybos posėdyje bus aptarta bendra jos pozicija.

„Kadangi rekomendacijoje pažymima, kad testuotis siūloma ir pavaduotojams, artimiausiame valdybos posėdyje, kuris bus kitą trečiadienį, bus aptarta strategija ir bendra pozicija“, – sakė Seimo pirmininko atstovė spaudai.

Ji taip pat pridūrė, kad bus sulaukta ir universitetų rekomendacijų, kaip elgtis parlamentui ir jame dirbantiems žmonėms.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė“ Rima Baškienė teigė, kad tirtis nesiruošia.

„Aš džiaugiuosi, kad sveikatos ministras rūpinasi (...) Aš pati, jeigu nejausiu simptomų, tikrai netrukdysiu nei gydytojų, nei atliksiu šitų tyrimų“, – teigė R. Baškienė.

„Manau, būsiu nepaklusni“, – pridūrė ji.

Tuo metu Seimo pirmininko pavaduotoja konservatorė Irena Degutienė neslėpė nuostabos A. Verygos rekomendacija prevenciškai kas savaitę tirtis valstybės vadovams.

„Esu sveika, sėdžiu namie ir nesiruošiu niekur eit tikrintis. Sprendimas labai keistas, buvau nustebus, kaip čia taip sugalvojo, čia, atsiprašau, reikia „išminties“ tokią kvailystę sugalvot“, – BNS sakė I. Degutienė.

Ji taip pat teigė, kad šiuo metu prioritetas turėtų būti tirti medikus.

Kad tirtis kol kas neketina BNS teigė ir kiti Seimo pirmininko pavaduotojai.

„Kol kas neplanavau, bet jeigu reikės, tai padarysim. Pasitarsim kitą savaitę su valdyba“, – sakė socialdemokratas Gediminas Kirkilas. 

„Aš nesiruošiu tirtis, simptomų neturiu, gal kam svarbiau reikalingi tie tyrimai“, – tvirtino liberalas Jonas Liesys.

Tirtis dėl koronaviruso kol kas nesiruošia ir prezidentas Gitanas Nausėda, tai trečiadienį BNS patvirtino jo atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: