2020.04.03 16:49 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Koronavirusas Lietuvoje: svarbiausios penktadienio naujienos

Vilnius, balandžio 3 d. (BNS). BNS pateikia svarbiausių pastarosios paros naujienų apie koronaviruso situaciją Lietuvoje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per parą nustatyti 47 nauji ligos atvejai, bendras skaičius išaugo iki 696. Ištirti 2809 mėginiai – daugiau nei bet kada iki šiol. Su išaugusiu kiekiu nespėja susidoroti kai kurios laboratorijos, todėl artimiausiomis dienomis svarstoma riboti srautą mobiliuose punktuose. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, nustatomų atvejų procentas mažėja, tai rodo, kad viruso plitimo greitis lėtėja. Naujų mirčių nuo koronaviruso neužfiksuota. Iki šiol Lietuvoje mirė devyni žmonės. Situacija Baltijos šalyse skiriasi – Estijoje mirė 12 žmonių, Latvija penktadienį patvirtino pirmąjį mirties atvejį. Vilniaus universiteto mokslininkai paskelbė prognozę, kad nuo koronaviruso Lietuvoje gali mirti per 200 žmonių – aštuonis kartus daugiau nei nuo gripo, tačiau situacija labai priklausys nuo apsaugos priemonių naudojimo. 

Karantino režimas. Prezidentui pasirašius įstatymą, policija įgijo teisę skirti nuobaudas už karantino taisyklių pažeidimus, piniginės baudos išaugo iki 1500 eurų fiziniams asmenims ir 6 tūkst. eurų įmonėms. Lietuvos kariuomenė pradėjo patruliuoti kartu su policija. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba skyrė baudas daugiau nei dešimčiai apsauginėmis kaukėmis, dezinfekciniu skysčiu, greitaisiais COVID-19 testais prekiaujančių spekuliantų. Lietuvai dar sugriežtinus sienų kontrolę, naktį buvo susidariusi eilė pasienyje su Latvija, bet vėliau ji išnyko. Susisiekimo ministerija nusprendė, kad pasibaigus automobilių techninės apžiūros galiojimui, ją bus galima atlikti per mėnesį po karantino.

Įmonių praradimai. Ignalinos atominė elektrinė sustabdė jėgainės uždarymo darbus, dėl to į prastovas išleidžia apie tūkstantį žmonių. „Vilniaus baldai“ dėl koronaviruso atideda 50 mln. eurų vertės gamyklos Trakų rajone atidarymą. „Oro navigacija“ informavo, kad tranzitinių skrydžių pastarosiomis dienomis sumažėjo apie 80 proc. Lietuvos privačių pensijų fondų grąža, priklausomai nuo rizikos grupės, pirmąjį metų ketvirtį smuko iki 5-17 proc. „Lietuvos geležinkelių“ krovinių vežimo įmonė „LG Cargo“ prognozuoja, kad krovinių apimtys šiemet smuks 7-12 proc. Ekonomikos ministerija pranešė, kad sunkumų dėl COVID-19 patiriantys smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai gali teikti paraiškas INVEGAI dėl atidėtų paskolų ar finansinės nuomos mokėjimų palūkanų kompensavimo.

Medikų algos. A. Veryga pranešė, kad jo įsakymu nuo balandžio visų medikų atlyginimų fondas augs 18 procentų. Papildomas 15 proc. priedas skirtas greitosios medicinos pagalbos darbuotojams. Kitą antradienį Seime bus rengiamas dar vienas balsavimas dėl algų didinimo koronaviruso židiniuose dirbantiems medikams – ankstesnis bandymas šią savaitę žlugo, kilus ginčui tarp valdančiųjų ir opozicijos. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis užsiminė, kad pasikeitus situacijai yra pasirengęs palaikyti kompromisą. 

Maisto pramonė. Maisto gamybos įmonių atstovai per pokalbį su prezidentu Gitanu Nausėda paprašė išskirtinių valdžios sprendimų, jei jų darbuotojai užsikrėstų virusu, kad būtų išvengta chaoso. Žemės ūkio ministras dėl galimų išimčių karantinui žada konsultuotis su Sveikatos apsaugos ministerija. Prezidentas savo ruožtu paragino Žemės ūkio ministeriją užtikrinti valstybės maisto rezervo aprūpinimą. 

Koronaviruso diplomatija. Lietuva kartu su NATO ir Europos Sąjungos sąjungininkais susirūpino, kaip atsverti Kinijos ir Rusijos „minkštąją galią“ dėl koronaviruso. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius paskelbė, kad NATO orlaiviai atskraidins į Lietuvą apsaugos priemonių, o du Seimo komitetai surengė posėdį aptarti atsaką į dezinformacijos srautą. G. Landsbergis ir dar 12 Europos centro dešinės partijų vadovų paragino iš jų politinės grupės pašalinti Vengrijos valdančiąją „Fidesz“ partiją dėl liberalios demokratijos pažeidimų, suteikus itin plačius įgaliojimus premjerui Viktorui Orbanui. 

Apsaugos priemonės. Panevėžio laisvojoje ekonominėje zonoje veikianti Norvegijos kapitalo tekstilės gamintoja „Devold“ pranešė, kad iki vasaros pabaigos Lietuvos medikams galėtų pagaminti apie 100 tūkst. vienkartinių apsauginių kostiumų. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas informavo, kad praėjusį mėnesį 50 įmonių pagamino apie 2 mln. litrų dezinfekcinio skysčio. 

BNS tema: Socialinės rizikos šeimose gyvenantys vaikai ir senoliai karantino metu tapo dar labiau pažeidžiami, o jiems paramą teikiantiems nevyriausybininkams ima trūkti tiek lėšų, tiek savanorių. „Sulaukėme net tokių žiaurių skambučių, kai tėvai sako: „Pasiimkit mano vaikus, nes aš nebegaliu“, – BNS sakė Rasa Zaidovaitė iš nevyriausybinės organizacijos „SOS vaikų kaimai Lietuvoje“.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu: teismas tris pusbrolius Bieliauskus pripažino kaltais dėl plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo, vienam skirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos, kitiems po 17 ir 16 metų laisvės atėmimo.

Autorius Vaidotas Beniušis

[email protected], +370 5 205 85 14, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55