2020.01.17 10:49 |Kategorija:  Cover news
AFP-Scanpix nuotr.

Atsistatydina Ukrainos premjeras O. Hončarukas

Kijevas, sausio 17 d. („Interfax“-BNS). Ukrainos ministras pirmininkas Oleksijus Hončarukas penktadienį paskelbė, kad atsistatydina, siekdamas užkirsti kelią bet kokioms spekuliacijoms dėl tariamos ministrų kabineto narių nepagarbos valstybės vadovo Volodymyro Zelenskio atžvilgiu.  

O. Hončarukas pranešė jau įteikęs prezidentui prašymą atleisti jį iš užimamų pareigų. 

„Atėjau į postą vykdyti prezidento programos. Jis man yra atvirumo ir padorumo pavyzdys. Vis dėlto, kad pašalinčiau bet kokias abejones dėl mūsų pagarbos prezidentui ir pasitikėjimo juo, aš parašiau atsistatydinimo pareiškimą ir perdaviau jį prezidentui su teise pateikti parlamentui“, – penktadienį ryte savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė O. Hončarukas.

Įraše jis išvardijo savo komandos pasiekimus per keturis darbo mėnesius ir pabrėžė, kad pagrindinis iššūkis jai buvo galutinai įveikti korupciją valstybiniame sektoriuje.

„Deja, per kelis mėnesius gan sunku sunaikinti nusikalstamas schemas, kurtas dešimtmečius. Svarbiausia, kad mes neturime teisės sustoti ir nesustosime! Kad ir kaip to norėtų mūsų oponentai, pripratę gyventi šešėlyje“, – rašė O. Hončarukas.

Būtent su tokiais esamos valdžios veiksmais premjeras sieja rezonansinių „nutekinimų“, kuriais siekiama diskredituoti šalies vadovybę, atsiradimą socialiniuose tinkluose.

Šią savaitę virtinėje susirašinėjimo programėlės „Telegram“ kanalų pasirodė garso įrašas, kuriame keli žmonės aptarinėja ataskaitos prezidentui dėl ekonominės politikos rengimą ir grivinos kurso kilimo priežastis bei pasekmes. Žmogus, kalbantis balsu, panašiu į O. Hončaruko, mini „primityvų“ prezidento įsivaizdavimą apie ekonomiką, o save vadina „profanu ekonomikos srityje“.

Teigiama, kad įrašas buvo padarytas gruodžio 16 dieną ir kad tame pasitarime be O. Hončaruko dalyvavo Nacionalinio banko vadovo pavaduotoja Kateryna Rožkova, finansų ministrė Oksana Markarova, prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotoja Julija Kovaliv ir kiti pareigūnai.

Vėliau J. Kovaliv paneigė dalyvavusi pasitarime. Vyriausybės spaudos tarnyba paskelbė neturinti informacijos apie šio garso įrašo autentiškumą. Pats O. Hončarukas pareiškė, jog prieš prezidento ir vyriausybės komandą „dirba daug žmonių, kurie norėtų, kad mums niekas nepavyktų“.

Prezidentūros spaudos tarnyba pranešė, kad V. Zelenskis gavo premjero atsistatydinimo pareiškimą ir jį išstudijuos.

„Ukrainos prezidentas gavo premjero Oleksijaus Hončaruko pateiktą atsistatydinimo prašymą. Valstybės vadovas išstudijuos šį pareiškimą. Apie rezultatus Ukrainos prezidento kanceliarija praneš atskirai“, – sakoma pranešime feisbuke.

2019 metų spalio 4 dieną Aukščiausioji Rada pritarė ministrų kabineto veiklos programai, pagal kurią O. Hončaruko ir vyriausybės atsistatydinimas dėl nepasitikėjimo negalimas vienus metus.

Tačiau pagal konstituciją premjeras ir kiti vyriausybės nariai turi teisę paduoti prezidentui atsistatydinimo pareiškimus. Prezidentas turi teisę juos patenkinti arba jų nepatenkinti.

Atsistatydinus premjerui turi atsistatydinti visas ministrų kabinetas.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55