2019.08.14 15:48 |Kategorija:  Cover news
AFP-Scanpix nuotr.

G. Nausėda: Lietuva neatsisakys dalyvauti ES iniciatyvose dėl pabėgėlių pasidalijimo

Berlynas, rugpjūčio 14 d. (BNS). Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuva neatsisakys dalyvauti naujose Europos Sąjungos (ES) iniciatyvose dėl pabėgėlių paskirstymo po valstybes nares, siekiant sumažinti pietinėms šalims tenkančią naštą.

Šalies vadovas trečiadienį po susitikimo su Vokietijos kanclere Angela Merkel sakė, kad Lietuva, sutikdama priimti pabėgėlius, rodo solidarumą.

„Būsimosiose iniciatyvose Lietuva tikrai neatsisakys dalyvauti, kadangi puikiai suprantame, kad būdami Europos Sąjungos nariais turime ir teises, ir pareigas bei atsakomybes“, – spaudos konferencijoje Berlyne sakė G. Nausėda, atsakydamas į BNS klausimą.

Prezidentas kartu pabrėžė, kad pabėgėlių paskirstymas „turi būti suderintas su galimybėmis“.

Lietuva prieš kelerius metus sutiko dalyvauti ES programoje paskirstyti dalį pabėgėlių, užplūdusių Italiją ir Graikiją per Viduržemio jūrą.

Pagal ją Lietuva priėmė 490 žmonių iš tokių šalių kaip Irakas ir Sirija, bet dauguma iš jų vėliau išvyko iš šalies į turtingesnes Europos valstybes. Lenkija ir Vengrija pabėgėlius priimti atsisakė.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) praeitą mėnesį paskelbė, kad 14 Europos šalių sutiko sukurti naują solidarumo mechanizmą pasidalyti pabėgėlius, tačiau daugiau detalių apie šią iniciatyvą kol kas nėra.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel po susitikimo su G. Nausėda sakė, kad remia būsimosios Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen iniciatyvą spręsti migracijos problemas, tačiau pabrėžė, kad pirmiausia būtina pasiekti susitarimus su Afrikos šalimis ir užtikrinti taiką Libijoje ir Sirijoje, siekiant apriboti migrantų srautus.

„Jeigu būtų taip, kad migrantai, pabėgėliai atvyktų į Vokietiją, esu įsitikinusi, kad mums reikėtų naujo mechanizmo ir kad visų įsipareigojimai būtų aiškūs. Dėl to pritarsiu naujosioms Komisijos pirmininkės U. von der Leyen pastangoms spręsti šį klausimą“, – kalbėjo A. Merkel.

Autorius: Vaidotas Beniušis

[email protected], +370 5 205 85 14, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: