2017.10.17 17:04 |Kategorija:  Cover news
REUTERS-Scanpix nuotr.

Seimo komitetas aiškinasi, ar Lietuva galėjo Turkijai perduoti „ByLock“ vartotojų duomenis

Vilnius, spalio 17 d. (BNS). Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) aiškinasi, ar Lietuva galėjo suteikti Turkijai informacijos apie pokalbių programėlės „ByLock“ vartotojus. Ankara teigia, kad ši programėlė buvo specialiai sukurta perversmo šalininkams mobilizuoti, ir vien jos turėjimas tapo pagrindu suėmimams.

Į Seimo TTK su prašymu atlikti tyrimą dėl Turkijos spaudoje pasirodžiusių pranešimų pagrįstumo apie Lietuvos bendradarbiavimą dėl „ByLock“ vartotojų duomenų kreipėsi Žmogaus teisių stebėjimo institutas (ŽTSI). Komiteto vadovas Julius Sabatauskas BNS patvirtino, jog atliekamas toks tyrimas, tačiau kol kas duomenų, kad Lietuva būtų šiuo klausimu bendradarbiavusi su Turkija, nėra.

„Buvo užklausos raštu, dabar norime dar pasišnekėti žodžiu, kad galėtume Žmogaus teisių stebėjimo institutui atsakyti. Mes norime išsiaiškinti patį faktą, ar buvo toks bendradarbiavimo faktas, kol kas mes tokių duomenų neturime“, – teigė komiteto vadovas. Trečiadienį šis klausimas bus svarstomas uždarame TTK posėdyje.

ŽTSI atstovai sako norintys išsiaiškinti ne tik Turkijos spaudos pranešimų apie Lietuvos pagalbą Turkijai pagrįstumą, bet ir bendrą situaciją – ar yra pakankamai saugiklių tarptautinėse bendradarbiavimo sutartyse, kad perduota informacija nebūtų panaudota žmonių persekiojimui.

„Mes kreipėmės prašydami atlikti tyrimą dėl viešoje erdvėje pasirodžiusios informacijos, kad galbūt Lietuvos institucijos perdavė Turkijos institucijoms informaciją apie „ByLock“ pokalbių programėlės vartotojų duomenis. Turkijoje pagal tos programėlės turėjimą yra atliekami žmonių sulaikymai, jie traukiami atsakomybėn vien tos programėlės turėjimo pagrindu“, – BNS sakė ŽTSI atstovė Mėta Adutavičiūtė.

„Kadangi panašus atvejis buvo su Alesiu Beliackiu ir jo duomenų suteikimu, mes prašėme įvertinti, ar yra pakankami saugikliai tarptautinėse bendradarbiavimo sutartyse, kad tokų atvejų nebūtų, t.y., jei Lietuvos institucijos gali numatyti, kad tie duomenys būtų naudojami persekioti žmones, būtų įtvirtinti saugikliai, kad jie galėtų atsisakyti tokius duomenis teikti“, – kalbėjo ŽTSI atstovė.

Turkijos žiniasklaidoje šių metų sausį buvo pasirodę pranešimai, esą Ankara užsitikrino bendradarbiavimą su Lietuva ir gavo programėlės „ByLock“ naudotojų, kurie įtariami sąsajomis su musulmonų dvasininku Fethullah Gulenu (Fetchula Giulenu), duomenis. Turkija minimą musulmonų dvasininką kaltina pernai organizavus nepavykusį perversmą.

Autorė: Milena Andrukaitytė

[email protected], +370 5 239 64 16 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55