2016.09.27 15:05 |Kategorija:  Cover news
REUTERS-Scanpix nuotr.

Lietuvos diplomatijos atsakymas Lenkijai: Vilnius pasirengęs ginti Varšuvą

Vilnius, rugsėjo 27 d. (BNS). Vilnius yra pasirengęs ginti Varšuvą - tokią žinią Lenkijos spaudoje antradienį paskelbė Lietuvos diplomatija po Lenkijos pareigūno pastabų, esą dėl tautinių mažumų problemų Lenkijos karius sunku įtikinti rūpintis Baltijos šalių saugumu.

„Vilnius tikrai yra pasirengęs ginti Varšuvą. Priešingu atveju NATO praranda patikimumą“, - laikraštyje „Rzeczpospolita“ rašo Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos politikos direktorius Rolandas Kačinskas.

Diplomatas teigė neturintis abejonių ir dėl Lenkijos įsipareigojimų NATO kolektyvinės gynybos principui. Jis pabrėžė, kad abi šalys turi dirbti kartu spręsdamos geopolitinius iššūkius.

Lenkijos užsienio reikalų ministro politinio kabineto direktorius, buvęs gynybos ministras Jan Parys šį mėnesį per diskusiją Vytauto Didžiojo universitete Kaune pareiškė, kad „dabar lenkų mažumos situacija Baltarusijoje yra geresnė nei Lietuvoje“.

„Turime paaiškinti Lenkijos kariams, kad jie turi remti Baltijos šalis. Ir tai sudėtinga, nes turime problemų su lenkų mažuma Lietuvoje“, - kalbėjo Lenkijos pareigūnas.

Šias pastabas Lietuvos diplomatai pavadino įžeidžiančiomis, jas sukritikavo ir Lenkijos spauda, o kai kurie žurnalistai paragino atsiprašyti lietuvių.

R.Kačinskas „Rzeczpospolita“ paskelbtame komentare sakė neneigiantis, kad dėl tautinių mažumų švietimo „egzistuoja tam tikrų problemų“, tačiau atkreipė dėmesį ir į faktus, rodančius Lietuvos rūpestį lenkų švietimu.

Pasak diplomato, lenkų mokyklos gauna penktadaliu didesnį finansavimą, be to, nepaisant to, kad lenkiškose mokyklose vaikų skaičius sumažėjo labiau nei lietuviškose, lietuvių mokyklų skaičius proporcingai sumažintas labiau nei lenkiškų.

Jis atkreipė dėmesį, kad Vilniaus Joachimo Lelevelio mokykla, dėl kurios perkėlimo į naujas patalpas kilo daug klausimų, bus renovuota už daugiau kaip 2 mln. eurų ir taps viena moderniausių mokyklų Lietuvoje.

„Negalima nematyti, kad Lietuvoje yra pats didžiausias lenkiškų mokyklų tinklas pasaulyje, mūsų šalyje sudarytos unikalios sąlygos gauti išsilavinimą lenkų kalba nuo darželio iki universiteto“, - teigė R.Kačinskas.

Jis pakvietė Lenkijos pareigūnus atvykti į Lietuvą aptarti Lietuvos lenkų ir Lenkijos lietuvių švietimo problemas.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyvena 200 tūkst. lenkų - jie sudaro 6,6 proc. šalies gyventojų. Lenkijos valdžia jau ne vienus metus priekaištauja Lietuvai, kad tautinės mažumos teisės yra varžomos.

[email protected], +370 5 205 8514 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: