2016.04.08 09:23 |Kategorija:  Cover news

Teisingumo ministerija žada dar šią Seimo sesiją teikti naują projektą dėl balsavimo internetu

Vilnius, balandžio 8 d. (BNS). Teisingumo ministerija žada nenusileisti dėl internetinio balsavimo po to, kai Seimas kovą atmetė įstatymo projektą, kuris įtvirtintų balsavimo internetu Lietuvoje principus.

Ministras Juozas Bernatonis žada, kad naujas projektas bus pateiktas dar šios kadencijos Seimui.

„XVI-osios Vyriausybės programoje yra aiškiai pažymima, kad Lietuvoje turi atsirasti internetinis balsavimas. Teisingumo ministerija tobulins įstatymo projektą dėl internetinio balsavimo ir artimiausiu metu teiks šį projektą dar šios kadencijos Seimui“, - sakė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Jo teigimu, žemas užsienio lietuvių aktyvumas rinkimų metu tiesiogiai susijęs su dalyvavimo rinkimuose procedūriniais sunkumais, o ši problema būtų išspręsta įvedus balsavimą internetu.

Pasak ministro, Teisingumo ministerija ir toliau sieks, kad balsuoti internetu būtų galima 2019 metų prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose.

Ministro komentarą BNS perdavė atstovas spaudai.

Praėjusio mėnesio pabaigoje Seimas atmetė pačią internetinio balsavimo idėją - buvo siūlyta įtvirtinti balsavimo internetu principus. Projektas būtų sudaręs teorines sąlygas balsuoti internetu, o ne iš karto įteisinęs patį balsavimą – nustatęs pagrindinius balsavimo internetu principus, rinkėjo balso prioriteto, balso patikrinimo ir anuliavimo taisykles, rinkėjo tapatybės nustatymo aspektus, informacinės sistemos steigimo pagrindus, saugumo reikalavimus.

Pritariantieji balsavimui internetu teigia, kad jis padidintų rinkimų aktyvumą. Tuo metu kritikai nerimauja dėl asmens duomenų apsaugos tokio balsavimo metu ir galimo didesnio balsų pirkimo.

Pernai gegužę atliktos gyventojų apklausos duomenimis, 56 proc. Lietuvos gyventojų pritaria, kad balsavimas internetu būtų įteisinamas kaip papildoma galimybė dalyvauti rinkimuose.

[email protected], +370 5 205 85 08 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: