2016.03.02 13:25 |Kategorija:  Cover news

Panevėžys laukia K.Zanussio, S.Aleksijevič ir V.Klyčko

Vilnius, kovo 2 d. (BNS). Panevėžyje kovą prasideda projektas „Panevėžys vienija ir taškas“, kurio metu pavasarį ir rudenį vyks spektaklių premjeros, renginiai ir susitikimai su pasaulyje žymiais kultūros, politikos, sporto ir religiniais veikėjais.

Projektą inicijavęs naujasis Panevėžio Juozo Miltinio teatro direktorius Linas Zaikauskas žada, kad į Panevėžį atvyks žymus lenkų režisierius Krzysztofas Zanussis (Kšyštofas Zanusis), Nobelio literatūros premijos laureatė baltarusė Svetlana Aleksijevič, Kijevo meras buvęs pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko.

Pasak L.Zaikausko, projektas buvo sumanytas kaip kultūrinis, tačiau tapo socialiniu, visuomeniniu, „apimančiu visą miesto gyvenimą“.

„Projektas susideda iš šešių dalių: trys pavasario mėnesiai ir trys rudens mėnesiai. Kiekvieną mėnesį laukiame atvažiuojant į Panevėžį didelės pasaulinės žvaigždės, kuri atkreiptų į mus visos Lietuvos ir ne tik Lietuvos dėmesį. Kiekvieną mėnesį, be meninių, kultūros švietimo renginių, vyks ir didžiuliai socialiniai, visuomeniniai renginiai“, - spaudos konferencijoje Vilniuje sakė L.Zaikauskas.

Debiutuos pjese apie Upytę

Pasak teatro vadovo, kovą minimas J.Miltinio teatro 75-metis - tada buvo parodyta pirmoji premjera, sovietinė pjesė „Pogodino sidabrinis slėnis“. Šį kovą renginių ciklo „ledlaužiu“ taps ilgamečio J.Miltinio teatro režisieriaus Juliaus Dautarto spektaklis pagal rašytojo, scenaristo ir aktoriaus Alvydo Šlepiko novelių rinkinį „Lietaus dievas“. Pasak A.Šlepiko, režisierius J.Dautartas, prašęs parašyti pjesę, pradžioje nesakė, jog ji bus skirta J.Miltinio teatro 75-mečiui, tad leido rašyti „ką nori“. Režisierius kalba, kad spektaklis bus „apie meilę“.

„Pjesė yra visiškai naujas tekstas, absoliučiai nauji siužetai, tik yra personažų, kurie ateina iš šios knygos ir iš šio miestelio. Pjesė - apie miestelį, kurio vardas Upytė - miestelis yra Panevėžio rajone. Šie žmonės ten gyvena, bendrauja vieni su kitais (...). Manau, kad spektaklis turėtų būti šviesus - toks, kokio reikia teatro jubiliejui“, - sakė A.Šlepikas.

L.Zaikauskas tikino, kad spektaklyje bus užimta beveik visa dabartinė teatro trupė.

Laukia svečių iš Sirijos

Planuojama, kad per programą Panevėžį aplankys katalikų vyskupas iš Alepo miesto Sirijoje, viena žymiausių Biblijos tyrinėtojų, Madrido popiežiškojo Comillas universiteto profesorė emeritė vienuolė Dolores Aleixandre (Dolores Aleksandre), kurios knygas vertina popiežius Pranciškus, Vokietijos žaliųjų partijos lyderė Rebecca Harms (Rebeka Harms).

Šiemet minint Černobylio katastrofos 30-metį, J.Miltinio teatras pristatys spektaklį pagal rašytojos S.Aleksijevič pjesę „Černobylio malda“. Pati S.Aleksejevič į Panevėžį vienai dienai atvyks balandžio pabaigoje. Pasak L.Zaikausko, rašytoją pavyko įtikinti, jog ši pasirinktų Panevėžį vietoje seniai planuoto vizito į Briuselį.

K.Zanussis žada Panevėžyje lankytis balandį - atsirinkęs J.Miltinio teatro aktorius jis ketina juos vežtis į savo „dvarelį“, kur specialiai repeticijoms įrengtoje erdvėje statys spektaklį.

„Jis už savo pinigus išlaikys mūsų aktorius, maitins, apnakvindins ir repetuos su jais, po to dviem savaitėms atvyks į Panevėžį - mes darysime būtinai jo filmų retrospektyvą, kūrybinį vakarą. Ši pasaulinė kino legenda Panevėžyje spalio mėnesį išleis spektaklį“, - pasakojo jis.

Pasak L.Zaikausko, jį su lenkų režisieriumi sieja sena bičiulystė - L.Zaikauskas teigia dar dabar kartkartėmis apsistojantis K.Zanussio bute Paryžiuje.

Jau kovą Panevėžyje prasideda įvairios parodos, koncertai, spektakliai, koncertai, prie iniciatyvų prisijungs ne tik miesto ugdymo įstaigos, tačiau ir Panevėžio ligoninė, miesto bendruomenės, kurios netgi valys Nevėžio upę.

Balandis bus dedikuotas ekologijos temoms, gegužė bus skirta jaunystės ir senatvės sankirtai. Pasak L.Zaikausko, bus atgaivinta prieš šimtą metų gyvavusi miesto tradicija švęsti Radastos dieną, kada 50 vyrų išeidavo į gatves ir pardavinėdavo radastų gėles, pinigus tuomet skirdami kovai su džiova. Iniciatyvą palaiko nevyriausybininkai „Caritas“, Raudonasis kryžius - šįkart surinktos lėšos bus skirtas slaugos ligoninės įrangai. Šia tema laukia premjera pagal suomių dramaturgės Lauros Ruohonen pjesę.

Rudenį vyks įvairūs renginiai, skirti migracijos, terorizmo temoms. Šiaulių dramos teatras ir J.Miltinio dramos teatras žada statyti turkų dramaturgo Tundžero Džiudženoglu spektaklį „Lavina“ - į spektaklio premjerą žada atvykti pats autorius.

Rudenį - dėmesys Ukrainai

Lapkritis, anot L.Zaikausko, bus „ukrainietiškas“, skirtas daugiausia Maidano judėjimui - Panevėžyje bus surengtos ukrainiečių parodos, taip pat atvyks Kijevo Ivano Franko vardo nacionalinio dramos teatro meno vadovas Stanislavas Moisejevas, kuris Panevėžyje statys vienos žymiausių ukrainiečių dramatugių Natalijos Vorožbit pjesę „Saša, išnešk šiukles“. Mėnesį vainikuos Kijevo mero ir buvusio pasaulio bokso čempiono Vitalijaus Kličko vizitas - jis mokėsi Panevėžio sporto mokykloje.

L.Zaikauskas tvirtino, kad didžioji dalis renginiams reikalingų lėšų gauta iš rėmėjų, taigi „nereikėjo stovėti ištiesus ranką“.

Panevėžio meras Rytis Mykolas Račkauskas sako esąs dėkingas režisieriui, kuris veržliomis kultūrinėmis iniciatyvomis „sudaužė stereotipus“ apie miestą, subūrė miesto bendruomenę ir pritraukė Panevėžiui visos Lietuvos ir tarptautinį dėmesį.

„Šiomis dienomis skelbiame apie gripo epidemijos Panevėžyje pabaigą. Labai panašu, kad netrukus turėsiu skelbti kitą epidemiją - kultūrinio užkrato, - konferencijoje kalbėjo Panevėžio vadovas. - Tikrai džiaugiamės, kad tai leidžia suvienyti kultūrines miesto pajėgas, miesto bendruomenes, nes tai išeina už kultūrinių ribų, prasideda socialiniai dalykai, svarbūs miestui, kurie leidžia pozicionuoti Panevėžį kaip aukštos prabos kultūros miestą“.

Kultūros viceministrė Patricija Poderytė pasidžiaugė, kad teatro vadovu neseniai tapo L.Zaikauskas, kuris pristatė „labai ambicingą“ programą.

„Programa buvo netgi labai ambicinga, su klaustuku, ar gali vienas žmogus tiek įgyvendinti (...). Bet matome konkretų rezultatą- šešių mėnesių programą su labai aiškia koncepcija“, - sakė ji.

[email protected], +370 5 205 85 08 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 15:55
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:55
2024.03.29 15:46
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:46
2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30