2015.12.31 08:38 |Kategorija:  Cover news

Lenkijos vyriausybė perėmė visuomeninės žiniasklaidos kontrolę, parlamentui priėmus naują įstatymą (papildytas)

papildytas pranešimas

Varšuva, gruodžio 31 d. (AFP-BNS). Lenkijos konservatyvioji vyriausybė trečiadienį perėmė visuomeninės žiniasklaidos kontrolę, kai parlamentas paskubomis priėmė naują įstatymą, suteikiantį įgaliojimus tiesiogiai skirti visuomeninių transliuotojų vadovus, nors Europos Sąjunga reiškė susirūpinimą, o žmogaus teisių organizacijos smerkė šią reformą.

Žiniasklaidos įstatymo pataisos, kurios buvo pateiktos konservatorių dominuojamam parlamentui tik pirmadienio vakarą, buvo lengvai priimtos 232 balsais prieš 152, dar 34 deputatams susilaikius.

Pagal naują įstatymą visuomeninio radijo ir televizijos vadovus skirs ir atleis iždo ministras. Iki šiol toms pareigoms užimti būdavo skelbiamas Nacionalinės radijo ir televizijos tarybos (KRRiT) konkursas.

Pagal naująjį įstatymą dabartiniai Lenkijos visuomeninių transliuotojų vadovai ir priežiūros valdybų nariai bus automatiškai atleisti iš pareigų.

Šios pataisos yra naujausias kontroversiškas įstatymas, priimtas valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), vadovaujamos euroskeptiko Jaroslawo Kaczynskio (Jaroslavo Kačynskio), kuri laimėjo rinkimus spalį.

Pirmadienį PiS palaikomas prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) pasirašė teisės aktus, numatančius Lenkijos konstitucinio teismo reformą, nors prieš ją buvo protestuojama masinėse demonstracijoje, o opozicija tvirtino, kad tie pakeitimai kelia grėsmę teismų nepriklausomybei.

Tarptautinės žiniasklaidos teisių organizacijos, tokios kaip „Žurnalistai be sienų“ (Raporters Sans Frontieres), Europos transliuotojų sąjunga ir Europos Federacija, savo bendrame pranešime pareiškė esančios „pasipiktinusios siūlomu įstatymu, kuris buvo paskubomis pateiktas daugumos partijos Lenkijoje“.

Europos žurnalistų asociacija savo laiške Lenkijos pareigūnams irgi išreiškė „rimtą susirūpinimą“.

Pasak jos, naujasis įstatymas „faktiškai lems tiesioginę vyriausybės kontrolę visuomeninėje televizijoje ir radijuje, gerbiamų žurnalistų atleidimus dėl politinių priežasčių ir ves prie sistemingo transliuotojų redakcijų šališkumo ... dabartinės vyriausybės naudai“.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) paprašė Lenkijos vyriausybės suteikti informacijos apie naująjį žiniasklaidos įstatymą, nes „žiniasklaidos laisvė ir pliuralizmas gyvybiškai svarbūs visuomenei ir teisinei valstybei“, Komisijos atstovas Margaritis Schinas nurodė savo „Twitter“ žinutėje, paskelbtoje prieš balsavimą parlamente.

PiS gynė šį įstatymą, sakydama, kad tokiu būdu siekiama sumažinti išlaidas ir padidinti „profesionalumo standartus ir etiką“.

„Pirmiausiai mes pakeisime visuomeninės televizijos (TVP) ir Lenkijos radijo (PR) pareigūnų rinkimų tvarką“, – sakė kultūros ministro pavaduotojas Krzysztofas Czabanskis (Kšyštofas Čabanskis), atsakingas už Lenkijos žiniasklaidos sektoriaus reformą.

„Kitame etape priimsime nacionalinės žiniasklaidos įstatymą, kuris pakeis visuomeninės žiniasklaidos funkcionavimą ir jos finansavimo taisykles“, – pridūrė jis.

PiS nori transformuoti visuomeninį radiją, televiziją ir naujienų agentūrą PAP, kad jos taptų kultūros institucijomis, prižiūrimomis nacionalinės žiniasklaidos tarybos, kurią ketina įsteigti naujoji vyriausybė.

Iki šiol šios trys institucijos buvo valstybinės komercinės įmonės.

Lenkijos opozicija sako, kad priėmę naująjį įstatymą konservatoriai tiesiog užgrobė visuomeninės žiniasklaidos valdymą.

Kad naujosios pataisos įsigaliotų, jį dar turi priimti PiS kontroliuojamas Senatas ir pasirašytų prezidentas A.Duda.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: