Registreeru
Sequence ID: 9
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    Seimas Aleksandro Stulginskio žvaigždę paskyrė I. Degutienei ir F. N. Sadūnaitei

    2024 Geg 07 15:37 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Seimas Aleksandro Stulginskio žvaigždę paskyrė I. Degutienei ir F. N. Sadūnaitei

    2024 m. gegužės 7 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

     Seimas 2024 m. Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – skyrė ilgametei Seimo narei, buvusiai Seimo Pirmininkei Irenai Degutienei ir prieš daugiau nei mėnesį anapilin iškeliavusiai demokratijos gynėjai, disidentei, vienuolei Felicijai Nijolei Sadūnaitei.

    Aleksandro Stulginskio žvaigždė I. Degutienei ir F. N. Sadūnaitės broliui Jonui Aloyzui Sadūnui (jam negalint dalyvauti – jo dukrai Marijai Sadūnaitei) bus įteikta 2024 m. gegužės 16 d. Seimo posėdyje.

    „Seimo apdovanojimo – Aleksandro Stulginskio žvaigždės paskyrimas buvusiai Seimo Pirmininkei, ilgametei Seimo narei I. Degutienei ir demokratijos gynėjai, disidentei, vienuolei F. N. Sadūnaitei būtų nuoširdi pagarba ir padėka už šių iškilių asmenybių didžiules pastangas ir nuopelnus. Šis Seimo apdovanojimas tebūna mums visiems pagarbos, atsakomybės už savo tėvynę, kovos už laisvę ir demokratines vertybes simboliu“, – Seimo posėdyje sakė Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos pirmininkas Antanas Vinkus.

    Pasak A. Vinkaus, I. Degutienė vadovavosi tolerancijos, demokratijos ir politinės kultūros principais, atsižvelgdavo į mažumos teises, gerbdavo oponentus, suteikdama jiems galimybę pateikti savo nuomonę, į ją įsiklausydavo, ieškodavo dialogo sudėtingose politinėse diskusijose. „I. Degutienė buvo ir tebėra parlamentinės demokratijos šalininkė ir puoselėtoja ir šiomis dienomis, nors ir pasitraukusi iš aktyvios politinės veiklos, išreiškia drąsią, argumentuotą poziciją visuomenei rūpimais klausimais“, − anksčiau yra pažymėjęs Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos vadovas.

    Kalbėdamas apie F. N. Sadūnaitę A. Vinkus yra sakęs, kad visas jos gyvenimas buvo skirtas kovai dėl Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės. „1990 m. JAV Respublikonų partijos Kalifornijos padalinys ją apdovanojo medaliu už ilgametę kovą už žmogaus teises. 1992 m. N. Sadūnaitei suteiktas Teksaso valstijos garbės pilietės vardas. Tais pačiais metais ji apdovanota Sausio 13-osios atminimo medaliu. 1998 m. Prezidentas V. Adamkus jai įteikė Vyčio Kryžiaus Komandoro Didįjį kryžių. 2000 m. ji apdovanota Lietuvos nepriklausomybės medaliu, o 2018 m. sausio 13 d. – 2017-ųjų Laisvės premija“, − akcentavo A. Vinkus. Pasak jo, sesers N. Sadūnaitės gyvenimas iki šiol įkvepia Lietuvos ir pasaulio visuomenę.

    Už tai numatantį Seimo nutarimą (projektas Nr. XIVP-3561(2) vieningai balsavo 108 Seimo nariai.

    Daugiau informacijos apie šio Seimo apdovanojimo pretendentes galima rasti čia.

     

    Seimo apdovanojimu – Aleksandro Stulginskio žvaigžde – siekiama įvertinti Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių asmenų laimėjimus bei indėlį, puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas.

    Aleksandro Stulginskio žvaigždė įteikiama gegužės 15 d. – Steigiamojo Seimo susirinkimo dieną, arba artimiausio Seimo posėdžio metu.

    Aleksandro Stulginskio žvaigždės apdovanojimas įsteigtas 2020 m. gruodžio 22 d. minint Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos paskelbimo 100-ąsias metines. Apdovanojimu siekiama pagerbti iškilią Steigiamojo Seimo Pirmininko, ėjusio Respublikos Prezidento pareigas, A. Stulginskio asmenybę.

     

    Kontaktinis asmuo
    Rimas Rudaitis
    Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuro patarėjas
    (8 5) 209 6132
    [email protected]

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor