Registreeru
Sequence ID: 2
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    Trys profesijos, kurių paklausa darbo rinkoje didžiulė, o specialistų – vienetai

    2024 Geg 07 15:37 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Trys profesijos, kurių paklausa darbo rinkoje didžiulė, o specialistų – vienetai

    Kai kurios populiarios studijos visuomet sulaukia didžiulio stojančiųjų antplūdžio, o pabaigus mokslus, specialistų laukia kova už būvį darbo rinkoje, tačiau esama ir tokių studijų programų, kurios sulaukia vos keleto stojančiųjų.  Tokių studentų aukštojo mokslo įstaiga laukia ištiestomis rankomis, o darbdaviai karjerą siūlo dar studijų metu. 

    Bioinžinerija,  gaisrinė sauga, geodezija ir geoinformatika – trys bakalauro studijų programos, kurias kasmet renkasi itin mažai studentų, tačiau darbo rinkoje šių specialistų paklausa – milžiniška. Apie tai, kodėl verta rinktis šias studijas, pasakoja Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) absolventai.

    Bioinžinerija padeda rasti atsakymus

    VILNIUS TECH Fundamentinių mokslų fakulteto (FMF) bioinžinerijos absolventė Emilė Pečiukaitytė į šią studijų programą stojo, tikėdamasi rasti atsakymus į nuolat kylančius klausimus, pavyzdžiui, kodėl ir kaip žmogaus kūnas suserga viena ar kita liga.

    Studijų metu mergina įgijo žinių biochemijos, ląstelės biologijos, mikrobiologijos, genų inžinerijos, biochemijos inžinerijos ir biologinių sistemų modeliavimo srityse, mokėsi jas pritaikyti praktiškai.  Po studijų Emilė galėjo pati laisvai rinktis, kurioje bioinžinerijos srityje norėtų dirbti – tokių specialistų laukia biotechnologijos, bioenergetikos, maisto ir žemės ūkio pramonės, mokymo ir mokslo tyrimų, kokybės kontrolės įstaigos bei įmonės. 

    „Darbo rinka šioje srityje – pilna galimybių. Kadangi siejau savo ateitį su mokslu, mano darbo vieta tapo laboratorija, kurioje pradėjau praktikuotis dar III kurse, ten atlikau tyrimus ir baigiamajam bakalauro darbui. Gauti darbo vietą, dar tebestudijuojant bioinžineriją, yra įprasta“, – pasakoja VILNIUS TECH bioinžinerijos absolventė E. Pečiukaitytė. 

    Gaisrinė sauga – ne vien apie gaisrus

    VILNIUS TECH Statybos fakulteto (SF) Gaisrinės saugos absolventas Marius Pavalkis teigia, jog šią studijų programą rinkosi vedinas noro padėti kitiems. Anksčiau svajojęs tapti ugniagesiu gelbėtoju, jaunasis specialistas pasirinko panašią, tačiau ne mažiau svarbią profesiją. Ši bakalauro programa suteikia inžinerinį laipsnį ir ruošia specialistus, kurie išmano, kaip pašalinti stichinių nelaimių, gaisro ir avarijų padarinius. Gaisrinės saugos specialistai – tai inžinieriai, kurie projektuoja statinius ir pastatus, apsaugotus nuo stichinių nelaimių ir gaisro pavojaus.  

    Absolventas pasakoja, jog mokytis įdomu, nes studijos yra apie suprantamus ir būtinus dalykus mūsų gyvenime: pastatus, konstrukcijas, jų specifiškumą, vadovavimą ir net apie psichologiją. 

    Dar studijuodamas, jaunasis specialistas įsidarbino ugniagesiu gelbėtoju, o vos spėjęs atsiimti diplomą, gavo naujas, aukštesnes vyriausiojo specialisto pareigas, kuriose dirba iki šiol. 

    „Verta rinktis Gaisrinę saugą VILNIUS TECH, nes siūloma studijų programa tikrai yra viena universaliausių ir kokybiškiausių, kurioje gali įgyti žinių, vėliau realiai padėsiančių ne tik tarnyboje, bet ir gyvenime. Gaisrinės saugos studijų programa yra vienintelė inžinerinė studijų programa, kuri skirta studentams, norintiems tapti pareigūnais“, – teigia absolventas Marius Pavalkis. 

    VILNIUS TECH vienintelis Lietuvoje rengia kvalifikuotus gaisrinės saugos specialistus ir valstybė prioritetizuoja jų rengimą. Gaisrinės saugos studentai, sudarę trišales sutartis su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu, po studijų baigimo yra iškart įdarbinami išsilavinimą atitinkančiose pareigose.

    Dar viena perspektyvi specialybė – Geodezija ir geoinformatika

    „Jokie statybos darbai negali prasidėti ir baigtis, neatlikus geodezinių matavimų. Ši sritis yra itin perspektyvi, nes karjeros galima siekti daugumoje valstybinių ir privačių įmonių, kurios vilioja specialistus stabiliomis darbo vietomis ir geru atlygiu. O pačios studijos yra orientuotos į naujausių technologijų prietaisų bei specializuotų programinių įrangų naudojimą, profesinio mąstymo bei racionalaus gebėjimo taikyti teorines žinias praktikoje skatinimą“, – teigia VILNIUS TECH Aplinkos inžinerijos fakulteto (AIF) absolventė Radvilė Balkevič,  studijavusi geodeziją ir geoinformatiką.

    Geodezijos ir geoinformatikos studijų programa paruošia būsimus matininkus, geodezininkus, žemėtvarkininkus, nekilnojamojo turto specialistus, gebančius atlikti geodezinius, topografinius ir kartografinius darbus. Tai yra specialistas, kuris pirmasis pasirodo statybų aikštelėje atlieka žymėjimo darbus, prižiūri statybų eigą ir stebi objektą po jo pastatymo, praneša apie pokyčius. Be šio specialisto įsitraukimo, suteikiamos informacijos bei leidimų neįvyktų jokie statybų projektai. 

    „Dar studijuodami, šių specialybių studentai jau gali pradėti dirbti inžinieriais–geodezininkais, matininkais, projektavime, statybos įmonėse, Nacionalinėje žemės tarnyboje prie Aplinkos ministerijos ir Registrų centre“, – sako jaunoji mokslininkė.

    Daugiau informacijos apie stojimą į VILNIUS TECH rasite čia.

     

    Kontaktinis asmuo
    Milda Mockūnaitė-Vitkienė
    Vidinės komunikacijos projektų vadovė
    Vilniaus Gedimino technikos universitetas
    +37065685067
    [email protected]

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor