Registreeru
Sequence ID: 10
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    Šiuolaikinis verslas turi būti drąsus ir lankstus – kitaip liks už borto

    2024 Geg 07 12:11 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Šiuolaikinis verslas turi būti drąsus ir lankstus – kitaip liks už borto

    „Šiandieniniame pasaulyje, kuriame viskas greitai keičiasi, kuris pilnas naujų technologijų, inovacijų, naujovių, kuriame ant pjėdės stalo karaliauja dirbtinis intelektas – labai svarbu nepamesti lankstumo“, – sako  socialinio tinklo „LinkedIn“ konsultacijų įmonės „Linkedist“ įkūrėja Kotryna Kurt pridurdama, kad šiuolaikinis verslininkas tiesiog privalo turėti antreprenerio savybių – gebėti greitai adaptuotis aplinkoje ir lanksčiai žiūrėti į kiekvieną situaciją.

    Pašnekovės teigimu, antreprenerystei apibūdinti tiktų visiems gerai žinomas posakis: medalis turi dvi puses. Viena – demonstruojanti antreprenerystės sąvoką, skirtą verslininkui, kuris geba sukurti ne tik naują verslą, naujas darbo vietas, bet sugeba įnešti naujovių ir inovacijų. Kita – kaip įgūdis, dėl kurio gebama lanksčiai, greitai pradėti naujus projektus, bandant juos vystyti iki tokio lygio, kad atneštų norimas pajamas.

    „Antrepreneryste tikrai nepavadinčiau tiesiog įkurto naujo verslo, jei tokių pat verslų jau egzistuoja tūkstančiai. Tas verslas turi būti siejamas su inovatyviais sprendimais, naujovėmis, kurių dar nėra mūsų rinkoje, paprastai sakant – reikia kurti naujas paslaugas ar naujus produktus. Ir kadangi tai dažniausiai būna naujos platumos, neatrasti verslo modeliai, visa tai pareikalauja labai daug kantrybės, užsispyrimo, ryžto, motyvacijos ilgoje perspektyvoje. Juk visada gali būti ir taip, kad startuojantis verslas iškart pajamų negeneruos. Tada ir svarbu vadovautis turimomis antreprenerio savybėmis, kurias, deja, bet turi tikrai ne kiekvienas verslo aplinkoje dirbantis žmogus“, – tikina K. Kurt.

    Šiuolaikiniam verslininkui svarbiausia – drąsa

    Moteris atkreipia dėmesį, kad antreprenerystė ypatingai svarbi turėtų būti tiems verslams, kurie egzistuoja jau daugybę metų, nes nuolat tobulėjančios technologijos, atsirandančios naujos inovacijos senuosius verslus, jiems nesikeičiant, tiesiog gali išstumti už borto. K. Kurt patikina, kad šiuolaikiniame pasaulyje verslininkas visų pirma, turi būti drąsus ir lankstus, nes tai vienos iš svarbiausių antraprenerystės savybių.

    „Kai pirmą kartą pradedame kurti verslą, atsiduriame visiškai naujame dar nepažintame pasaulyje, todėl niekada nežinome, kas iš to gausis ir kokiais darbo vaisiais teks džiaugtis. Viskas būna nauja, neaišku, nuolatos galvojame ar mums pasiseks, ar vis dėlto ne, nes kuriant verslą juk visada atsiranda rizikos faktorius. Ir štai, šioje situacijoje antraprenerystės įgūdžius turintys verslininkai visada sugebės drąsiau rizikuoti ir atlaikyti didesnius rizikos lygius negu tie, kurie viską suplanuoja ir aiškiai žino, kaip ta įmonė augs ir kaip tas verslas veiks. Antreprenerystė – tai drąsa, mokėjimas labiau rizikuoti, motyvacija ilgoje perspektyvoje nepasitraukti, ryžtas ir lansktumas. Juk būna dažnai tokia situacija, kad nori kažką daryti ir staiga pamatai, kad konkurentai jau kažką panašaus daro. Ir staiga turi vėl keistis ir viską galvoti iš naujo“, – pasakoja K. Kurt.  

    Dažnas šalto dušo efektas – darbe ir asmeniniame gyvenime

    Pašnekovės giliu įsitikinimu, jos pačios antraprenerystės įgūdis yra labai susietas su įgimtu verslumu. Kaip ji pati sako, dalis žmonių to verslumo, aiškaus matymo, galimybių kurti ir tobulėti turi nuo gimimo, kiti turi to mokytis, ugdytis ir bandyti prisijaukinti. Ir kai tai yra labiau įgimta, tada tiesiog viskas juda lengviau, o tiems kuriems nėra taip natūralu, tiesiog dažniau reikia save pastatyti į nekomfortiškas situacijas.

    „Tokią praktiką reikėtų taikyti tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime. Ir kuo dažniau tai darysite, tuo geresnius rezultatus turėsite. Pavyzdžiui, organzuotis susitikimus su nepažįstamais žmonėmis, su jais artimiau susipažinti. Pažindintis su visiškai naujomis industrijomis, kuriose niekas nežinoma, kur viskas nauja, nesuprantama. Svarbiausia – nebijoti to, tai labai padeda ugdyti antrepreneriškumą. Tą aš ir pati darau, kiekvieną mėnesį sutinku daug naujų nepžįstamų žmonių, bandau suprasti, ką jie daro, apie ką jų pasaulis, jiems pristatau savo veiklą. Tas labai padeda augti, tobulėti, labiau savimi pasitikėti. Net jeigu bijau, vis tiek darau, nes žinau, kad paskui savimi didžiuosiuosi. Net jei ir nepasiseks, visada yra planas B ar net C“, – savo įžvalgomis dalinasi socialinio tinklo „LinkedIn“ konsultacijų įmonės „Linkedist“ įkūrėja K. Kurt.

    Antreprenerystę puikiai išmananti Kotryna patikina, kad šiandieninės tendencijos verslo pasaulyje kaip ir aiškios – dirbtinis intelektas yra neatsiejama mūsų kasdienio gyvenimo dalis, todėl vienareikšmiškai – neatsiejama ir nuo verslo. „Manau, kad dirbtinio intelekto tedencija išliks dar daugelį metų, nes tai yra revoliucija, kurioje dabar mes gyvename. Turėjome atsiradusios elektros erą, mobiliųjų telefonų, kompiuterių, o dabar turime dirbtinį intelektą. Tai vienas iš tų svarbių kertinių momentų mūsų žmonijos istorijoje, kuris dar gali tęstis ir ne vieną dešimtmetį. Dirbtinis intelektas ir yra ta didžiausia tendencija, kurioje bus naujausios inovacijos ir aplink kurį keisis kitos industrijos, tame tarpe ir verslo pasauls“, – tikina pašnekovė.

    Pirmoji tinklalaidė Lietuvoje, jungianti pašnekovus antrepreneriška mąstysena

    Antreprenerystė yra būtina kompetencija šiuolaikiniame pasaulyje – įsitikinęs Vilniaus universiteto (VU) Verslo mokyklos kolektyvas. Noras skleisti šią žinią, o per konkrečias žmonių istorijas ir patirtis įkvėpti tiek savo studentus, tiek plačiąją visuomenę paskatino pradėti kurti tinklalaidę „Alter Ego“. 

    Pasak tinklalaidės vedėjos ir VU Verslo mokyklos rinkodaros vadovės Sandros Gabrielės Vileito, „Alter Ego“ išverstus iš lotynų kalbos reiškia antrasis arba kitas aš, todėl, kalbantis su pašnekovais, stengiamasi atskleisti, kiek skirtingų pusių, spalvų ir šešėlių gali tilpti tame pačiame žmoguje ir jo gyvenimo istorijoje, kaip antrepreniškas mąstymas gelbsti kasdienybėje.  

    „Tinklalaidėje mes keliaujame per pašnekovų gyvenimus – aptariame ne tik jų šiandieną, bet ir vaikystės svajones, gyvenimo kelionėje pasitaikiusius sunkumus. Gilinamės į jų asmenybę profesinėje veikloje ir asmeniniame gyvenime, analizuojame, kaip antrepreneriška mąstysena praverčia gyvenime, padeda priimti sprendimus. Būtent antrepreniškumas yra mūsų tinklalaidės pašnekovų jungiamoji grandis“, – sako tinklalaidės vedėja S. Vileito.

    Pokalbio metu gilinamasi į pašnekovo karjeros kelią, todėl kiekvienas svečias jo gale sulaukia klausimo, į kurį atsakydamas turi įvardinti savo karjeros alter ego. „Koks tas klausimas – neatskleisiu, kviečiu pasiklausyti tinklalaidės ir jį išgirsti. Šis klausimas padeda atskleisti dažnai nematomą kitą pašnekovo pusę, kuri gali slėpti neįtikėtinus talentus ir daug ką paaiškinti“, – intriguoja tinklalaidės vedėja.  

    Pasak S. Vileito, pokalbis su pašnekovais nuolatos sukasi apie antrepreneriškumą dėl to, kad  tai labai svarbus įgūdis dinamiškame šiandienos pasaulyje, kai daugeliui atrodo, kad dirbtinis intelektas atims jų darbus. Dėl šios priežasties VU Verslo mokykloje studentų antrepreneriškos mąstysenos ugdymui skiriama labai daug dėmesio.

    Pirmosios tinklalaidės „Alter Ego“ viešnia tapo socialinio tinklo „LinkedIn“ konsultacijų įmonės „Linkedist“ įkūrėja Kotryna Kurt. Šią tinklalaidę jau galima peržiūrėti „YouTube“ platformoje. Tinklalaides VU Verslo mokyklos kolektyvas planuojama kurti kas antrą savaitę.

    „Norisi pasidžiaugti, kad svečiai teigiamai atsiliepia į kvietimus ateiti pasikalbėti. Jų rodomas pasitikėjimas mums yra didelis įvertinimas. Nekantriai laukiu tolimesnių filmavimų ir tikiu, kad ,,Alter Ego“ palies ne vieną žmogų – paskatins tobulėti ir siekti užbrėžtų tikslų“, – neabejoja S. Vileito.

    Kontaktinis asmuo
    Sigita Puvačiauskienė / Projektų direktorė / UAB "Vox vera" / [email protected]