Registreeru
Sequence ID: 1
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: „Putiną privalome paskelbti nelegaliu visoje Europos Sąjungoje“

    2024 Geg 07 10:59 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: „Putiną privalome paskelbti nelegaliu visoje Europos Sąjungoje“

    2024 m. gegužės 7 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

     

    Seimo liberalai ragina telktis Lietuvos politikus ir diplomatus, lietuvius Europos Parlamento narius užtikrinant, kad jokia Europos Sąjungos (ES) valstybė nepripažintų Vladimiro Putino teisėtu Rusijos vadovu.

    Antradienį vykstančioje V. Putino inauguracijos Maskvoje dalyvausiant kelių ES valstybių, įskaitant Prancūzijos, ambasadoriams, Seimo Užsienio reikalų komiteto narys, Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas liberalas Arminas Lydeka teigia, kad toks valstybių atlaidumas diktatoriui užtraukia nešlovę visai ES ir jos laikysenai palaikant kariaujančią Ukrainą.

    „Diplomatai žodžiais neprivalo tiesiai smerkti V. Putino kaip nelegalaus Kremliaus šeimininko. Vis dėlto fiziškai dalyvauti ceremonijoje ir savo veiksmais patvirtinti neteisėto diktatoriaus įteisinimą – tai neatsakingas kelių valstybių gestas, silpninantis ir taip trapią ES vienybę. Rusijai puolant Ukrainą jau 803 dienas dar ne visi Europoje sąmoningai suvokia savo dalyvavimu suteikiantys simbolinę paramą kariniam Kremliaus režimui. Matydami ir suprasdami V. Putino palaikymo reikšmę, privalome telktis, kad tokie nesusipratimai nesikartotų ir diktatorius būtų paskelbtas nelegitimiu visoje ES“, – teigia A. Lydeka.

    Jis primena, kad Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos atžvilgiu Europa buvo griežtesnė: Europos Parlamentas 2020 m. rugsėjį paskelbė rezoliuciją, raginančią Baltarusijoje „kuo greičiau surengti naujus, laisvus ir sąžiningus rinkimus“.

    Tiesa, šių metų balandžio 17 d., praėjus lygiai mėnesiui po neskaidrių prezidento rinkimų Rusijoje, Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja paskelbė nepripažįstanti Vladimiro Putino teisėtu Rusijos Federacijos prezidentu. Anot asamblėjos Lietuvos delegacijos pirmininko pavaduotojo A. Lydekos,  jie didžiule balsu dauguma dar kartą paragino Europos Tarybos ir Europos Sąjungos valstybes nares ir stebėtojas nutraukti visus ryšius su V. Putinu, išskyrus humanitariniais tikslais ir siekiant taikos.

    Ši tarpparlamentinė organizacija, be to, pernai Rusijos prezidentą pripažino diktatoriumi, o pačią šalį agresorę – diktatūra.

    Kad V. Putinas negali būti laikomas legitimiu valstybės vadovu, nurodo ir prieš dvi savaites parengtas Europos Parlamento rezoliucijos projektas.

    Kontaktinis asmuo
    Marijus Gailius
    Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas spaudai
    Tel. (0 5) 209 6351, mob. 0 612 66 533
    El. p. [email protected]

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor