Registreeru
Sequence ID: 7
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    2024 Geg 18

    „Hamas“: grupuotė nesutiks su paliaubomis, jeigu nebus susitarta nutraukti karą Gazoje

    2024 Geg 05 09:00 |Category:  Cover news with delay
    CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

    „Hamas“: grupuotė nesutiks su paliaubomis, jeigu nebus susitarta nutraukti karą Gazoje

    Jeruzalė, gegužės 5 d. (AFP-BNS). Aukšto rango „Hamas“ pareigūnas šeštadienį pareiškė, kad islamistų grupuotė nesutiks su jokiomis paliaubomis Gazos Ruože, jei nebus aiškiai nurodyta, kad karo veiksmai palestiniečių anklave yra visiškai nutraukiami. 

    Po beveik septynis mėnesius trunkančio Izraelio ir islamistų grupuotės karo Gazos Ruože šeštadienį Kaire Kataro, Egipto ir JAV tarpininkai surengė derybas su „Hamas“ delegacija, siekdami pasiekti susitarimą dėl laikinų paliaubų ir įkaitų paleidimo. 

    Jungtinės Karalystės teigimu, tarpininkai turėjo išgirsti „Hamas“ atsakymą į pasiūlymą dėl 40 dienų paliaubų ir apsikeitimą įkaitais į Izraelio laikomus palestiniečių kalinius. 

    Pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, pasmerkė Izraelio pastangas sudaryti susitarimus dėl įkaitų išlaisvinimo, nesiejant jų su karo Gazos Ruože pabaiga. 

    „Hamas“ jokiomis aplinkybėmis nesutiks su susitarimu, į kurį nebūtų aiškiai įtrauktas karo Gazoje nutraukimas“, – pareiškė pareigūnas. 

    „Susitarimo nebus, jei nebus visiškai nutrauktas karas ir okupantai pasitrauks iš viso Gazos Ruožo“, – pridūrė jis. 

    Šeštadienį kitas aukšto rango islamistų pareigūnas atmetė Izraelio kalbas, kad „Hamas“ nenoras atsisakyti savo reikalavimų dėl visiško ugnies nutraukimo užkerta kelią bet kokiam susitarimui. 

    Nepaisant kelis mėnesius trunkančių derybų dėl ugnies nutraukimo, tarpininkams nepavyksta susitarti su „Hamas“ dėl naujausio pasiūlymo nutraukti ugnį palestiniečių anklave. 

    Lapkričio pabaigoje per savaitę trukusias paliaubas buvo paleisti 105 įkaitai, įskaitant 80 izraeliečių ir kitų valstybių piliečių, mainais į 240 Izraelio kalinamų palestiniečių paleidimą.

    Izraelis, kaip skelbiama, dar nėra pasiuntęs delegacijos į Kairą. Vienas žydų pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad tai įvyks tik tuo atveju, jei bus pasiekta teigiama pažanga dėl siūlomų paliaubų sąlygų. 

    „Tikimasi sunkių ir ilgų derybų dėl tikrojo susitarimo“, – teigė pareigūnas. 

    Pasak deryboms artimo „Hamas“ šaltinio, pokalbiai dėl ugnies nutraukimo bus atnaujinti sekmadienį. 

    Izraelio ir „Hamas“ karas kilo po palestiniečių judėjimo spalio 7-osios išpuolio Pietų Izraelyje, kai žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų, rodo oficialūs duomenys.

    Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 128, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 35 žuvusius įkaitus.

    Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje žuvo mažiausiai 34 654 žmonės.

    [email protected], Užsienio naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor