Registreeru
Sequence ID: 5
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    2024 Geg 18

    „Hamas“ delegacija vyksta į Kairą derėtis dėl paliaubų (papildytas)

    2024 Geg 04 09:31 |Category:  Cover news with delay
    - / AFP

    „Hamas“ delegacija vyksta į Kairą derėtis dėl paliaubų (papildytas)

    naujas skyrelis

    Gaza, Gazos Ruožas, gegužės 4 d. (AFP-BNS). Palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ paskelbė, kad jo delegacija šeštadienį vyksta į Kairą pratęsti derybų dėl paliaubų Gazos Ruože, Jungtinėms Tautoms įspėjant, kad Izraelio planuojamas puolimas Rafache gali nulemti skerdynes.

    Užsienio tarpininkai laukia „Hamas“ atsakymo į pasiūlymą 40-iai dienų sustabdyti kovas ir paleisti įkaitais laikomus izraeliečius mainais į Izraelyje kalinamus palestiniečius.

    „Vienintelis dalykas, stovintis tarp Gazos [Ruožo] žmonių ir ugnies nutraukimo, yra „Hamas“, – penktadienį sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

    Mėnesius trunkančios derybos įstrigo iš dalies dėl „Hamas“ reikalavimo sudaryti ilgalaikes paliaubas ir Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) pažadų sutriuškinti likusius šio judėjimo kovotojus Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafache.

    A. Blinkenas penktadienį taip pat pakartojo Vašingtono nepritarimą puolimui Rafache ir sakė, kad Izraelis nepateikė plano, kaip apsaugoti ten prisiglaudusius civilius.

    „Tokio plano nėra, [todėl] negalime paremti didelės karinės operacijos išsiplėtimo į Rafachą, nes nuostoliai, kurių ji padarytų, yra už priimtinumo ribų“, – sakė A. Blinkenas Vašingtone įsikūrusio strateginių studijų centro „McCain Institute“ kasmet Arizonoje rengiamame Sedonos forume.

    Humanitarinės pagalbos grupės ir JT taip pat primygtinai ragina Izraelį atšaukti puolimą Rafache, kur prisiglaudė 1,2 mln. žmonių.

    Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) penktadienį įspėjo, kad įsiveržimas į šį miestą, esantį prie Gazos Ruožo sienos su Egiptu, gali turėti sunkių padarinių.

    „PSO labai susirūpinusi tuo, kad visapusiška karinė operacija Rafache [...] galėtų nulemti skerdynes ir dar labiau susilpninti ir taip nualintą sveikatos apsaugos sistemą“, – socialiniame tinkle „X“ sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

    „Teigiamas nusiteikimas“

    „Hamas“ aukšto rango pareigūnas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad „Hamas“ delegacija, vadovaujama judėjimo politinio sparno vadovo pavaduotojo Gazoje Khalilio al Hayya (Chalilio Hajos), į Kairą atvyks šeštadienį ryte.

    Nuo 2007-ųjų Gazos Ruožą valdantis „Hamas“ sako, kad naujausią pasiūlymą dėl paliaubų vertina su „teigiamu nusiteikimu“.

    Tačiau vienas „Hamas“ aukšto rango pareigūnas apkaltino B. Netanyahu bandant sužlugdyti naujausias siūlomas paliaubas grasinimais tęsti kovas su susitarimu ar be jo.

    „Netanyahu trukdė visiems ankstesniems dialogo raundams [...] ir aišku, kad tebetrukdo“, – telefonu naujienų agentūrai AFP sakė Hossamas Badranas (Hosamas Badranas).

    Jo teigimu, B. Netanyahu nuostata pulti Rafachą siekiama užkirsti kelią bet kokiai susitarimo galimybei derybose.

    JAV naujienų svetainė „Axios“ pranešė, kad penktadienio vakarą į Egiptą atvyko JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas).

    Ugnies nutraukimo Izraelio ir „Hamas“ kare JAV siekia drauge su Egiptu ir Kataru.

    Per ankstesnę, savaitę trukusią kovų pertrauką lapkričio mėnesį 80 įkaitų izraeliečių buvo iškeista į 240 palestiniečių kalinių.

    Šaltiniai Egipte JAV laikraščiui „The Wall Street Journal“ sakė, kad Izraelis deryboms dėl paliaubų skirs dar vieną savaitę.

    Pasaulyje vis garsiau reiškiama kritika dėl kare žūstančių civilių skaičiaus ir raginimai „Hamas“ paleisti likusius įkaitus.

    Karas kilo po „Hamas“ spalio 7-osios išpuolio Pietų Izraelyje, kai žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų, rodo oficialūs duomenys.

    Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 128, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 35 žuvusius įkaitus.

    Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje žuvo daugiau kaip 34 600 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

    [email protected], Užsienio naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor