Registreeru
Sequence ID: 3
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    2024 Geg 18

    „Hamas“ delegacija vyksta į Kairą derėtis dėl paliaubų

    2024 Geg 04 09:09 |Category:  Cover news with delay
    - / AFP

    „Hamas“ delegacija vyksta į Kairą derėtis dėl paliaubų

    Gaza, Gazos Ruožas, gegužės 4 d. (AFP-BNS). Palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ paskelbė, kad jo delegacija šeštadienį vyksta į Kairą pratęsti derybų dėl paliaubų Gazos Ruože, Jungtinėms Tautoms įspėjant, kad Izraelio planuojamas puolimas Rafache gali nulemti skerdynes.

    Užsienio tarpininkai laukia „Hamas“ atsakymo į pasiūlymą 40-iai dienų sustabdyti kovas ir paleisti įkaitais laikomus izraeliečius mainais į Izraelyje kalinamus palestiniečius.

    „Vienintelis dalykas, stovintis tarp Gazos [Ruožo] žmonių ir ugnies nutraukimo, yra „Hamas“, – penktadienį sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

    Mėnesius trunkančios derybos įstrigo iš dalies dėl „Hamas“ reikalavimo sudaryti ilgalaikes paliaubas ir Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) pažadų sutriuškinti likusius šio judėjimo kovotojus Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafache.

    A. Blinkenas penktadienį taip pat pakartojo Vašingtono nepritarimą puolimui Rafache ir sakė, kad Izraelis nepateikė plano, kaip apsaugoti ten prisiglaudusius civilius.

    „Tokio plano nėra, [todėl] negalime paremti didelės karinės operacijos išsiplėtimo į Rafachą, nes nuostoliai, kurių ji padarytų, yra už priimtinumo ribų“, – sakė A. Blinkenas Vašingtone įsikūrusio strateginių studijų centro „McCain Institute“ kasmet Arizonoje rengiamame Sedonos forume.

    Humanitarinės pagalbos grupės ir JT taip pat primygtinai ragina Izraelį atšaukti puolimą Rafache, kur prisiglaudė 1,2 mln. žmonių.

    Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) penktadienį įspėjo, kad įsiveržimas į šį miestą, esantį prie Gazos Ruožo sienos su Egiptu, gali turėti sunkių padarinių.

    „PSO labai susirūpinusi tuo, kad visapusiška karinė operacija Rafache [...] galėtų nulemti skerdynes ir dar labiau susilpninti ir taip nualintą sveikatos apsaugos sistemą“, – socialiniame tinkle „X“ sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

    [email protected], Užsienio naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor