Registreeru
Sequence ID: 4
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    2024 Geg 18

    JAV kaltina Rusiją dėl „piktybinių“ kibernetinių atakų prieš Europą (papildytas)

    2024 Geg 03 19:47 |Category:  Cover news with delay
    Kay Nietfeld / dpa/picture-alliance

    JAV kaltina Rusiją dėl „piktybinių“ kibernetinių atakų prieš Europą (papildytas)

    naujos 3-5 pastraipos

    Vašingtonas, gegužės 3 d. (AFP-BNS). JAV valstybės departamentas penktadienį bedė pirštu į Rusiją dėl virtinės „piktybinių“ kibernetinių atakų prieš Europos šalis, įskaitant Vokietiją ir Čekiją.

    „Jungtinės Valstijos griežtai smerkia Rusijos Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) [grupės], dar žinomos kaip APT28, piktybinę kibernetinę veiklą prieš Vokietiją, Čekiją, Lietuvą, Lenkiją, Slovakiją ir Švediją", – sakoma Valstybės departamento atstovo spaudai Matthew Millerio (Metju Milerio) pareiškime.

    „APT28, dar žinoma kaip „Fancy Bear“, „Strontium“ ir „Forest Blizzard“, yra gerai žinomas grėsmių sukėlėjas, ilgą laiką užsiimantis piktybine, piktavališka, destabilizuojančia ir trikdančia veikla“, – pažymėjo jis.

    Valstybės departamento atstovas sakė, kad Jungtinės Valstijos šią grupę sieja su kišimusi į 2016 metų rinkimus, kurie atvedė į valdžią respublikoną Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), ir su operacijomis, nukreiptomis prieš Pasaulinę antidopingo agentūrą (WADA).

    M. Milleris pažymėjo, kad Vašingtonas bendradarbiavo su Vokietija, siekdamas „ištaisyti šimtų mažų biurų / namų biurų maršrutizatorių tinklą, kurį APT28 naudojo piktybinei veiklai slėpti ir vykdyti“.

    Anksčiau penktadienį Vokietijos pareigūnai paskelbė, kad su Rusijos karinės žvalgybos tarnyba GRU susijusi grupė APT28, dar žinoma kaip „Fancy Bear“, pernai surengė kibernetinę ataką prieš Socialdemokratų partijos (SPD) narius.

    Vokietija kiek vėliau paskelbė dėl šio incidento iškvietusi Rusijos laikinąjį patikėtinį.

    Savo ruožtu Rusijos ambasada Vokietijoje paneigė Berlyno kaltinimus, kad Maskva prisidėjo prie pernai surengtos kibernetinės atakos.

    Ambasada pareiškime nurodė, kad jos pasiuntinys „kategoriškai atmetė kaltinimus, kad Rusijos valstybinės struktūros dalyvavo šiame incidente [...] kaip nepagrįstus ir neįrodytus“.

    Tuo metu Čekijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Praha irgi nekart tapo APT28 surengtų kibernetinių atakų taikiniu.

    Europos Sąjunga pasmerkė „piktybinę kibernetinę kampaniją“ prieš Vokietiją ir Čekiją, dėl kurios kaltinama Rusija, ir įspėjo, kad reaguodama į ją panaudos visą spektrą priemonių.

    [email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor