2015.04.27 11:34 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Karjerą planuojantys moksleiviai lankysis šalies įmonėse

Daugiau nei 37 tūkst. šalies abiturientų šiemet laikys brandos egzaminus ir spręs, ką daryti toliau – studijuoti aukštojoje mokykloje ar pradėti dirbti. Kokią būsimą profesiją pasirinkti ir kur ieškoti pirmojo darbo jaunuoliams padės šią savaitę vykstanti „Jaunojo kolegos savaitės“ iniciatyva. Jos metu daugiau nei 300 moksleivių bus pakviesti apsilankyti įvairiose verslo įmonėse ir tiesiogiai susipažinti su jų veikla.

Pasak projekto organizatorių, galimybė pačiam savo akimis pamatyti ir išgirsti, kokių darbuotojų laukia darbo rinka, vaikus paskatina sąmoningiau apsipręsti dėl būsimų studijų ir darbo vietos, o darbdaviams tai kartu yra proga atkreipti į save talentingų būsimų darbuotojų dėmesį. 

„Kiekvienas dvyliktokas susiduria su būsimos profesijos pasirinkimo dilema. Tačiau dažniausiai vaikai, deja, tegali tik labai aptakiai įsivaizduoti, ką konkrečiai daro finansų analitikas, teisininkas ar energetikos projektų vadovas. Norėdami juos paskatinti pradėti galvoti apie būsimą profesiją kuo anksčiau ir ją rinktis atsakingai, antrus metus organizuojame susitikimus su įmonių darbuotojais“, – projekto idėją aiškina profesinės savanorystės iniciatyvos „Kam to reikia?!“ vadovė Živilė Drėgvaitė.

Balandžio 27-30 d. vykstanti „Jaunojo kolegos savaitė“, anot Ž. Drėgvaitės, yra naudinga ir pačioms įmonėms. Susitikimų metu bendrovės gali save pristatyti būsimiems darbo rinkos dalyviams ir geriau suprasti jų lūkesčius.

Iš viso šiemet norą dalyvauti „Jaunojo kolegos savaitėje“ pareiškė daugiau nei 30 įmonių.

 Domisi įdarbinimo galimybėmis ir atlyginimais

Informacinių technologijų bendrovė „IBM Lietuva“ profesinio moksleivių ugdymo projekte dalyvauja antrus metus. Bendrovėje susitikimus su moksleiviais organizuojanti finansų analitikė Justė Rukšėnaitė pritaria, kad apsilankymas įmonėje vaikams padeda pasirinkti būsimą profesiją.

 „Projekte dalyvaujantys moksleiviai įsitikina, kad savo svajonių darbą galima rasti Lietuvoje ir nebūtina jo vykti ieškoti svetur“, – susitikimų su vaikais patirtimi dalijasi J. Rukšėnaitė ir priduria, kad dažniausiai vaikai pateikia klausimų, susijusių su praktiniais karjeros aspektais. Moksleivius domina, kokias studijas reikia baigti norint dirbti IT bendrovėje, kaip planuoti studijas, kad po jų galėtų kuo greičiau įsidarbinti, ir kokio atlyginimo galėtų tikėtis.

 „Kvalifikuotų IT darbuotojų nuolat trūksta, todėl ir patys jaučiame poreikį bendradarbiauti su mokyklomis bei kviestis moksleivius į susitikimus“, – pažymi p. Justė.

Po apsilankymo įmonėje keičia nuomonę

Kartu projektą įgyvendinančios jaunimo verslumo ugdymo organizacijos „Lietuvos Junior Achievement“ (LJA) vadovas Justinas Noreika atkreipia dėmesį, kad tiesioginis įmonių ir mokinių  bendravimas padeda spręsti nemotyvuotų studentų ir darbuotojų problemą.

 „Paskubomis ir nesąmoningai pasirinkę profesiją, jaunuoliai vėliau gali skaudžiai nusivilti, o keisti savo pasirinkimą jau pabaigus aukštąją mokyklą ir pasirašius darbo sutartį yra daug sunkiau. Todėl moksleiviams yra svarbu juos dominančią profesiją „pasimatuoti“ dar būnant mokyklos suole. Apsilankę įmonėje vaikai dažnai pakeičia savo ateities planus arba, supratę, kad pasirinkta sritis yra išties įdomi, būna dar labiau motyvuoti jos siekti“, – sako J. Noreika.

 Profesinės savanorystės iniciatyva „Kam to reikia?!“ pernai skatino įmones kviestis moksleivius vienai dienai tapti jų darbuotojų „šešėliais“ ir kartu atlikti kasdienes užduotis. Tuo tarpu „Lietuvos Junior Achievement“ septynis metus organizavo iniciatyvą „Jaunasis kolega“, kasmet pritraukiančią apie 500-700 moksleivių ir apie 100 įmonių. Šiemet pirmą kartą abiems organizacijoms apjungus savo jėgas, inicijuotas savaitės trukmės projektas „Jaunojo kolegos savaitė“. Įmonės ir mokyklos, norinčios dalyvauti profesinės edukacijos projektuose, gali registruotis el. puslapyje www.kamtoreikia.lt.

 

Apie „Kam to reikia?!“

„Kam to reikia?!“ yra iniciatyva, prie kurios prisijungę organizacijų atstovai visoje Lietuvoje padeda mokiniams susipažinti su skirtingomis profesijomis ir karjeros galimybėmis. Būdami šios iniciatyvos nariais, savo sričių profesionalai važiuoja į mokyklas pasakoti apie savo profesijas, priima mokinius vienai dienai tapti jų „šešėliais“ darbo vietoje, arba pasikviečia mokinių grupes į ekskursiją savo organizacijoje, kur jie gali tiesiogiai susipažinti su darbuotojų veikla. Prieš trejus metus šią programą inicijavo „Swedbank“ ir „Omnitel“, o šiandien prie jos prisijungusios daugiau nei 360 įmonių bei 860 mokyklų. Visi, kuriems rūpi vaikų pasirinkimai, gali prisijungti prie „Kam to reikia?!“ spausdami www.kamtoreikia.lt

 Apie „Lietuvos Junior Achievement“

„Lietuvos Junior Achievement” (LJA) yra jaunimo ekonominio švietimo ir verslumo ugdymo programų lyderiai Lietuvoje, pasaulinio „Junior Achievement“ tinklo dalis. Nuo 1993 m. šalyje veikianti organizacija kasmet pasiekia virš 20 000 mokinių iš daugiau nei 250 mokyklų, kuriuos ugdo per 300 mokytojų. Mokiniai mokosi teorijos, dalyvauja verslumo konkursuose ir stovyklose, kuria realias bendroves ir varžosi nacionaliniuose bei tarptautiniuose renginiuose. Jaunimo ugdyme dalyvauja ir verslo atstovai, kurie ne tik konsultuoja mokinius praktinių užsiėmimų metu, bet ir priima juos į savo įmones.

 

Daugiau informacijos:
Živilė Drėgvaitė
„Kam to reikia?!” direktorė
Mob. tel.: +370 615 14339
El. paštas: [email protected]

 

Justinas Noreika
VšĮ „Lietuvos Junior Achievement” direktorius
Mob. tel.: +370 655 25106
El. paštas: [email protected]

Agnė Jakimavičiūtė
Integrity PR
+370 615 55119
[email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 09:59
Užsienio naujienos 2024.03.28 09:59
2024.03.28 09:23
Lietuvos politika 2024.03.28 09:23
2024.03.28 07:02
Kriminalai 2024.03.28 07:02

Trečiadienis, kovo 27

2024.03.27 17:23
Užsienio naujienos 2024.03.27 17:23
2024.03.27 15:45
Lietuvos politika 2024.03.27 15:45
2024.03.27 15:36
Įvairenybės, kultūra 2024.03.27 15:36