2015.01.26 11:49 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Apsvarstyta Europos Komisijos 2015 metų darbo programa ir nustatyti Seimo prioritetai

2015 sausio 23 d. Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų bendrame posėdyje buvo apsvarstyta Europos Komisijos (EK) 2015 m. darbo programa ir išskirti Seimo prioritetai dėl šioje programoje pateiktų pasiūlymų.

Išvada priimta remiantis motyvuotomis specializuotų komitetų išvadomis dėl šioje programoje pateiktų pasiūlymų aktualumo Lietuvai, priskiriant vienai iš šių kategorijų: labai aktualus, aktualus, nelabai aktualus. Taip pat nurodytas išankstinis vertinimas pagal teisėkūros procedūrą priimamų aktų projektų atitikties subsidiarumo principui.

Europos Komisijos darbo programoje ,,Nauja pradžia“ pagrindinis dėmesys skiriamas darbo vietų kūrimui ir augimui, remiantis 10 politinių gairių prioritetais: naujas darbo vietų kūrimas, ekonomikos augimo ir investicijų postūmis; sujungta skaitmeninė bendroji rinka; atspari energetikos sąjunga ir perspektyvi klimato kaitos politika; stipresnė ir teisingesnė vidaus rinka, turinti stipresnį pramonės pagrindą; glaudesnė ir teisingesnė ekonominė ir pinigų sąjunga; apgalvotas ir subalansuotas laisvosios prekybos susitarimas su JAV; abipusiu pasitikėjimu grindžiama teisingumo ir pagrindinių teisių erdvė; nauja migracijos politika; svarbesnis vaidmuo pasaulio arenoje; demokratinių pokyčių sąjunga.

Atsižvelgiant į Lisabonos sutarties nuostatą, kad Europos Sąjungos (ES) institucijos kartu derasi ir susitaria dėl metinių ir daugiamečių programų, 2014 m. lapkričio 12 d. EK Pirmininkas Žanas Klodas Junkeris (Jean-Claude Juncker) kreipėsi į Europos Parlamentą ir Europos Tarybą su ketinimų laišku, kuriame išdėstyta 10 svarbiausių prioritetų, politinių gairių, paremtų Europos Vadovų Tarybos strategine darbotvarke, kurie įtraukti į EK 2015 m. darbo programą. Pirmasis EK Pirmininko pavaduotas Fransas Timermansas (Frans Timmermans) kreipėsi laišku į nacionalinius parlamentus dėl ryšių su nacionaliniais parlamentais politinio dialogo stiprinimo, atitinkamai komitetai sprendime pabrėžė, kad sustiprintas tarpinstitucinis dialogas rengiant Europos Sąjungos metines ir daugiametes programas leis ne tik veiksmingiau suderinti prioritetus, bet ir paskatins aktyvesnį ir efektyvesnį nacionalinių parlamentų, kuriems tenka lemiamas vaidmuo įtvirtinant ryšį tarp Europos piliečių ir Europos politikos formavimo, įsitraukimą į ES teisėkūros planavimo procesą.

Su Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų išvada „Dėl LR Seimo prioritetų pagal 2015 m. Europos Komisijos darbo programą“ galite susipažinti čia.

 

Seimo Europos reikalų patarėjas

Matas Maldeikis (tel. (8 5) 239 6864, el. p. [email protected])

Saulė Eglė Trembo
Seimo kanceliarijos Komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė
Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2396203
[email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45