2014.12.19 15:01 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Seimo opozicijos lyderis A. Kubilius linki ramesnių metų pačia bendriausia – geopolitinio saugumo – prasme

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius tradiciniame penktadienio interviu „Žinių radijo“ laidai „Opozicija“ komentavo vakar vykusią Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos konferenciją. Pasak A. Kubiliaus, tie atsakymai parodė vieną dalyką, kad niekas nesikeis. Net ir rublio katastrofa išvakarėse nepakeitė V. Putino mąstymo ir poreikio kitaip elgtis ir reaguoti.

„Galima daryti išvadą, kad V. Putinas per daug nesikeis, jo valdžia ir toliau bus lydima tokių ekonominių bėdų, su kuriomis susiduria Rusija“, – sakė opozicijos lyderis.

Komentuodamas viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakymu atlikta mokslininkų studija, kuri siūlo įvairius mokesčių pakeitimus, A. Kubilius teigė, jog jo jau nebestebina toks darbo stilius.

„Tik man keista, kad tam reikėjo išleisti 5 mln. litų, gal čia valdžia taip bando nusipirkti Lietuvos mokslo ekspertų tam tikrą palankumą, kad taip stipriai nekritikuotų valdžios“, – svarstė jis.

Artėjant didžiosioms metų šventėms, A. Kubilius palinkėjo visiems Lietuvos žmonėms, kad kiti metai būtų ramesni pačia bendriausia prasme, geopolitinio saugumo prasme.

„Norisi palinkėti, kad ir mūsų kaimynystėje reikalai suktųsi į geresnę pusę, kad baigtųsi visi karai ir visos agresijos, nes tai svarbu ir mums, nes norisi gyventi negalvojant apie tai, ar gali kokia nors agresija ir mus pasiekti. Norisi palinkėti ir paprastų, žemiškų dalykų – džiaugsmo kiekvienoje šeimoje, sveikatos ir pinigų, kurie niekada netrukdo, ir pačiam to paties“, – kalbėjo opozicijos lyderis.

 

R. Musnickas: Tiek daug jau išrašyta, iškalbėta apie vakarykštę V. Putino spaudos konferenciją, bet, manau, kad Jūs vis tiek ką nors naujo atrasti. Koks Jūsų įspūdis?

A. Kubilius: Neturėjau progos visko žiūrėti, labiau jau tik atskirus epizodus, kurie pritraukė žiniasklaidos dėmesį. Bendras vertinimas – nieko naujo. V. Putinas bando demonstruoti tokią bravūrą ir į Kseniją Sobčiak, opozicijos vieną iš lyderių ir žurnalisčių, kreipėsi Ksiuša, nes ji čia augo, jis dirbo su jos tėvu, todėl sau leidžia tokį bravūrišką kreipimąsi.

R. Musnickas: Demonstravo panieką?

A. Kubilius: Panieką, atsipalaidavimą, kaip nori gali suprasti, visos problemos nėra problemos – tokia kūno kalba.

R. Musnickas: Apskritai, įdomu, kodėl ne iki galo buvo surežisuotas spektaklis – įsileido ir BBC, ir ukrainiečių žurnalistus, ir apie girą...

A. Kubilius: Žurnalistas, kalbėjęs apie girą, apskritai išskirtinis epizodas, bet tokia demonstracija, kad nieko nesibaimina ir nieko nebijo, ir į visus klausimus gali atsakyti. Tie atsakymai parodė vieną dalyką, kad niekas nesikeis, net ir rublio katastrofa išvakarėse nepakeičia V. Putino mąstymo bei poreikio kitaip elgtis ir reaguoti. Toliau – visos ekonominės problemos yra ne iš Rusijos vidaus, ne iš V. Putino kleptokratijos, apie kurią tenka gerą amerikiečių išleistą knygą skaityti „Putino kleptokratija“ (Karen Dawisha), bet Vakarai yra kalti, kad Rusijos ekonomikai kyla tokios problemos. Iš to galima daryti išvadą, kad Putinas per daug nesikeis, jo valdžia ir toliau bus lydima tokių ekonominių bėdų, su kuriomis susiduria Rusija. Kiek ilgai Rusijos žmonės, politinis elitas taikysis su tokia situacija, kai per metus laiko jie praranda apie 50 proc. savo pinigų vertės, to mes nelabai įsivaizduojame. Galėčiau tik priminti, kad per pačią krizę 2009 metais Lietuvos viešajame sektoriuje atlyginimai mažėjo apie 20 proc., o man, kaip premjerui, atlyginimą mes sumažinome 40 proc. Tuo tarpu Rusijos visiems žmonėms rublio vertė nuvertėjo apie 50 proc. ir tas nuvertėjimas nesustojo. Tai labai skausminga ir tai rodo, kad tam tikra Vakarų strategija suvaldyti Rusijos agresyvumą per sankcijas, per naftos kainų kritimą duoda rezultatą ir, matyt, mes galime tik galvoti, kaip atrodys kiti metai.

R. Musnickas: Rusijos žmonės tai gal dar ir iškęs, jie įpratę viską iškęsti. Bet įdomu, kaip iškęs jo aplinkos žmonės – oligarchai, kurių kapitalas smarkiai sumažėjo, per pusę netgi, milijardais. Įtakingiausi Rusijos verslininkai prarado pusę savo turto. Ar jie kaip nors reaguos, darys spaudimą, juk Putinas nėra vienvaldis? Iš tikrųjų aplinka, kapitalistai daro nemažą įtaką, jie tam tikrus paskyrimus lemia.

A. Kubilius: Minėtoje knygoje aprašoma V. Putino kleptokratija labai aiškiai parodo, kaip V. Putinas užaugino šią aplinką, leisdamas jiems tapti milijardieriais, suteikdamas galimybę užimti aukštas pareigas. Ta Leningrado, Peterburgo KGB pusiau mafijinė grupuotė, susikrovusi didelius turtus, ir valdo. Galima būtų vardinti ir vardinti pavardes iš tos dabartinės Putino aplinkos. Nesu tų grupuočių didelis specialistas ir kaip jos galėtų elgtis, ir kokie gali būti veiksmai, sunku prognozuoti. Matyt toje mūsų analizėje reikia atsitraukimo ir požiūrio iš toliau. Pavasarį daug kam atrodė, kad Putinas yra supergalingas, paėmęs Krymą eina į Rytų Ukainą. Visi galvojo, Lietuvoje buvo daug analizių ir straipsnių, kad štai Putinas viską laimi, o Vakarai – pralaimi. Man jau tada atrodė, kad Putinas eidamas į Krymą daro didžiulę klaidą ir kad tai lems didelius pralaimėjimus pačiai Rusijai, ekonomines ir kitas problemas. Pasirodė, kad būtent toks požiūris yra labiau teisingas. Galima spėti, kad ir toliau taip eis. Prisimenu, kad ne taip senai tuometinė Sovietų Sąjunga panašų istorinį kelią jau yra praėjusi: Brežnevo laikai, Sovietų Sąjunga eina į Afganistaną, Vakarai tai pasmerkia ir pradeda taikyti sankcijas, amerikiečiai pasiekia naftos kainos kritimo ir visai Sovietų Sąjungai užtenka kokių 5 metų, kad prasidėtų visiškas byrėjimas. Tada matyt ne be tų pačių specialiųjų struktūrų ir paties KGB pastangų į valdžią po Andropovo ateina Gorbačiovas, pradeda tariamas reformas, bet viskas galų gale baigiasi visišku Sovietų imperijos griuvimu. Rusija šiuo metu yra labai panašioje trajektorijoje. Prabėgo vieneri metai, kiek dar reikės laiko, kad pasikartotų kitos Sovietų Sąjungos byrėjimo scenarijus...

R. Musnickas:  Ar gali subyrėti pati Rusija, man įdomu...

A.Kubilius: Nesiimu spėlioti, bet iš tiesų pačioje Rusijoje galima pamatyti dvi skirtingas rusiško šovinizmo ir nacionalizmo sroves. Viena yra už didžiosios imperijos išsaugojimą, kita už išgryninto rusiško nacionalizmo stiprinimą, atsisakant pakraščių, apsaugant tą Maskvos Rusiją, Maskvos kunigaikštiją, sakykim, nuo vidinių imigrantų, nes toje srovėje galvojama, kad iš Kaukazo, iš Azijos suvažiuoja visi neetniniai rusai į Maskvą ir dėl to Maskvoje gyvenimas darosi vis blogesnis. Ši Rusija darosi vis galingesnė. Galima spėlioti, kuo tai gali pasibaigti, bet Rusija atsidūrusi didelių išmėginimų išvakarėse.

R. Musnickas: Gerai, tad matyt šioje šviesoje Prezidentės propagandos įstatymas buvo labai svarbus. Seimas jam pagaliau pritarė po pateikimo ir ką tai rodo, kad Seimas suprato, jog propaganda veržiasi į Lietuvą vienaip ar kitaip?

A.Kubilius: Manau, kad tą galima buvo suprasti jau ankstyvą pavasarį. Kodėl pirmą kartą Seimo dauguma nepritarė Prezidentės pasiūlytoms pataisoms, kurios leistų atsisakyti grynai propagandinių Rusijos kanalų, sunku pasakyti. Galima spėti, kad tai įtakojo tų retransliavimo paslaugų tiekėjai, kurie retransliuoja tuos rusiškus kanalus, kurie iš to uždirba pinigus ir kurie nenori kažkokių permainų reguliuojant Lietuvoje tuos dalykus. Gerai, kad dabar pritarta Prezidentės pataisoms po pateikimo, toliau galima ir reikia svarstyti ir ieškoti kitų, papildomų būdų. Kaip tik vakar teko lankytis Briuselyje, Europos liaudies partijos vadovybės posėdyje, tai daug kas pradeda iš mūsų artimų kaimynų kalbėti apie tai, kad Europos lygmeniu reikia peržiūrėti tas teisės normas, kurios reglamentuoja informacijos laisvę ir negalima informacijos laisvės painioti su dezinformacijos laisve.

R. Musnickas: Apie kitus dalykus – ekonomiką. Nauja pensijų, mokesčių reforma, rašo žiniasklaida, už 5 mln. litų šiurpina ir politikus, ir verslininkus. Buvo pateikta mokslininkų studija, kaip įsivaizduoja tą socialinę reformą, visokių daug niuansų. Premjeras sako, kad jį patį nustebino. O Jus?

A.Kubilius: Manęs jau nebestebina toks darbo stilius. Tiesą sakant, taip ir galvojau, kad taip ir baigsis. Tik keista, kad tam reikėjo išleisti 5 mln. litų, gal čia valdžia taip bando nusipirkti Lietuvos mokslo ekspertų tam tikrą palankumą, kad taip stipriai nekritikuotų valdžios.

R. Musnickas: Davė uždirbti, kitaip tariant?

A.Kubilius: Liaudiškai tariant, taip. Aš matau paprastą dalyką, kurį mes matėme per šiuos du metus ir šis paskutinis epizodas labai aiškiai demonstruoja paprastą skirtumą. Mūsų Vyriausybė dirbo tam, kad pasiektų rezultatų, todėl ir darbo tempai ir tų pačių ekspertų ar darbo grupių sudarymas ar samdymas buvo skirtas tam, kad pasiektume rezultatų, o dabartinė vyriausybė dirba tam, kad vaizduotų darbą.

R.Musnickas: Jiems neblogai sekasi, žiūrėkite, reitingai socdemų dvigubai lenkia artimiausius koalicijos partnerius – Tvarką ir teisingumą ir aišku, konservatorius.

A.Kubilius: Taip, neblogai sekasi, bet čia matyt ne tiek lemia tas darbo vaizdavimas, kiek lemia tai, kad ekonomika po pasaulinės krizės yra neblogoje situacijoje Lietuvoje. Svarbiausios problemos ekonomikoje buvo išspręstos mūsų Vyriausybei suvaldant krizę. Tada ekonomika išėjo į augimo tam tikrą pagreitį ir tai tęsiasi toliau. Tai žmonėms patinka, ir patinka tai, kad Vyriausybė nieko per daug ir nedaro. Bet tas ekonomikos gerumas ir neblogas lygis nieko bendro neturi su šios Vyriausybės veikimu ar neveikimu. Kol kas tas traukinys važiuoja. O reitingai panašiai atrodė ir šių metų pavasarį, bet rinkimai į Europos Parlamentą davė visai kitokį rezultatą. Mes laimėjome rinkimus ir prieš rinkimus, ir po rinkimų mūsų reitingai nuo socialdemokratų atsiliko beveik dvigubai.

R.Musnickas: Ir apie šventinius momentus kai kuriuos – šiandien A. Sabonio 50-metis. Žinote, kas yra Sabonis?

A.Kubilius: Kažkur girdėjau (juokiasi). Tai graži proga pasveikinti. Arvydas Sabonis yra Arvydas Sabonis ir tokių daugiau nėra.

R.Musnickas: Jūsų frakcijoje yra Sergejus Jovaiša.

A.Kubilius: Toks sutapimas, kad nors man pačiam neteko būti, vakar frakcija sveikino jį su gražiu jubiliejumi. Tai krepšininkų dienos – vyrai gimė teisingo Zodiako ženklo šviesoje – Šauliai, kaip ir man teko, tad nuoširdžiai sveikinu.

R.Musnickas: Na, ir kadangi šiemet matomės paskutinį kartą, kaip šventes sutiksite ir gal kažkokių palinkėjimų turite?

A.Kubilius: Šventės yra gražus laikotarpis. Šventės su šeima – su vaikais ir anūkais. Anūkai, žinau, jau rašė laiškus Kalėdų seneliui, tad reikės pažiūrėti, kas rašoma.

Ta proga norėtųsi palinkėti visiems Lietuvos žmonėms, kad kiti metai būtų ramesni pačia bendriausia prasme, geopolitinio saugumo prasme. Norisi palinkėti, kad ir mūsų kaimynystėje reikalai suktųsi į geresnę pusę, kad baigtųsi visi karai ir visos agresijos, nes tai svarbu ir mums, nes norisi gyventi negalvojant apie tai, ar gali kokia nors agresija ir mus pasiekti. Norisi palinkėti ir paprastų, žemiškų dalykų – džiaugsmo kiekvienoje šeimoje, sveikatos ir pinigų, kurie niekada netrukdo, ir pačiam to paties.

 

 

 

 

 

TS-LKD atstovė viešiesiems ryšiams

Ugnė Naujokaitytė, tel. (8 5) 239 6275, el. p. [email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55