2014.10.31 09:02 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

PSD draustas žmogus gydymą gali gauti nemokamai

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad visi pacientai, kurie yra drausti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), reikiamas paslaugas mūsų šalies gydymo įstaigose gali gauti nemokamai. Už jas ligonių kasos apmoka Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis toms gydymo įstaigoms, kurios turi sutartis su jomis.  

 

Tai reiškia, kad pacientas neturėtų mokėti iš savo kišenės už gydymą, nes už tai sumoka ligonių kasos visiems vienodomis ir teisės aktais patvirtintomis bazinėmis kainomis.

 

Visgi būna nemažai atvejų, kai gydymo įstaigose, netgi turinčiose sutartis su ligonių kasomis, yra prašoma susimokėti už paslaugas. Dažnai pacientai dėl to kreipiasi į VLK ir teritorinės ligonių kasas (TLK), prašydami paaiškinti, kaip yra iš tikrųjų. Būna atvejų, kad pacientai sumoka, bet vėliau jiems pradėjus domėtis, paaiškėja, kad to nereikėjo daryti ir tuomet gydymo įstaigos grąžina jiems pinigus. Taigi nereikėtų skubėti mokėti – tokiais atvejais pirmiausia reikėtų paprašyti medikų paaiškinti, ar tikrai reikia mokėti.

 

Todėl VLK ragina nebijoti, domėtis ir įsitikinti prieš mokant. Pacientams visada patariame kylančius klausimus pirmiausia išsiaiškinti gydymo įstaigoje. Jei informacijos nepavyksta gauti iš gydančio gydytojo, rasti skelbimų lentoje ar interneto svetainėje, reikėtų kreiptis į įstaigos administraciją, o jei kyla abejonių dėl gauto atsakymo – kreipkitės į teritorinę  ligonių kasą.

 

Svarbu žinoti, kad  tam tikrais atvejais PSD draustas pacientas turi papildomai susimokėti gydymo įstaigoje. Tačiau tik tuomet, jei jis pats pasirenka brangiau kainuojančias paslaugas, medžiagas ar procedūras, jei nori papildomų paslaugų ar procedūrų, jei neturėdamas šeimos gydytojo siuntimo, pageidauja gauti gydytojo specialisto konsultaciją. Taip pat, kai yra siunčiamas konsultuotis pas gydytoją specialistą, kuris dirba gydymo įstaigoje, neturinčioje sutarties su TLK. Šiais atvejais – ar rinktis tokias paslaugas ir mokėti papildomai – turi apsispręsti pats pacientas.

 

VLK primena, kad pacientams norint gauti jiems priklausančias nemokamas paslaugas, reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris sprendžia, kokios pagalbos reikia. Jis taip pat turi informuoti, kokios paslaugos apmokamos PSDF lėšomis. Plačiau apie tai – žemiau esančioje lentelėje.

                     Ką PSD apdraustas žmogus gali gauti iš PSDF biudžeto?  

Sveikatos   priežiūros  paslaugas gydymo įstaigose,   kurios turi sutartis su TLK

Šeimos   gydytojo paslaugas

Tiems,   kurie yra prisirašę prie gydymo įstaigos.

Odontologo   paslaugas, tarp jų ir dantų protezavimo išlaidų kompensavimą senjorams ir   vaikams

Teisę   į kompensuojamą dantų protezavimą turi: pensinio amžiaus, negalią turintys   žmonės (nedarbingi arba iš dalies darbingi) ir vaikai iki 18 metų. Y ra išimčių:   g ali tekti sumokėti už   odontologines medžiagas, vienkartines priemones.

Gydytojų   specialistų paslaugas

Turintiems šeimos gydytojo ar kitos   srities specialisto siuntimą paslaugos yra teikiamos nemokamai.  

Paslaugas   ligoninėse

 

Turintiems gydytojo siuntimą,   stacionarinės paslaugos, reikiami tyrimai, vaistai, medicinos pagalbos   priemonės turi būti teikiami nemokamai.

Medicininės   reabilitacijos paslaugas

 

Suaugusiems medicininę reabilitaciją   skiria gydantysis gydytojas, remdamasis fizinės medicinos ir reabilitacijos   gydytojo rekomendacijomis, o vaikams –    fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas.

Paslaugas   pagal prevencines programas

Nemokamai   išsitirti pagal Lietuvoje vykdomas prevencines programas dėl gimdos kaklelio,   krūties, priešinės liaukos ir storosios žarnos vėžio, širdies ir kraujagyslių   ligų.  Be to, silantais – specialia medžiaga   nuo ėduonies – dengiami 6–14 metų vaikų krūminiai dantys.

Vaistus ir medicinos priemones   ligoninėse, kuriuos centralizuotai nuperka VLK arba pačios ligoninės

VLK nupirkti vaistai ir medicinos pagalbos   priemonės tiekiami pagal sutartis ir    paskirstomi gydymo įstaigoms.

Vaistinėse,   kurios turi sutartis su TLK

Kompensuojamuosius vaistus ir   medicinos pagalbos priemones

 

Jie gali būti skiriami poliklinikoje, šeimos   medicinos įstaigoje ar net ligoninėje gydomiems pacientams. Receptai išrašomi   kompensuojamųjų vaistų pasuose.

Ortopedijos   įstaigose, kurios sudarę sutartis su VLK

Kompensuojamas   ortopedijos priemones

 

Šios priemonės gaminamos įmonėse ir išduodamos   asmeniškai,  skyrus jas pacientui pagal   ligų, traumų ir defektų medicinines indikacija. Gali būti kompensuojama visa   arba dalis kainos.  

Būtinąją medicinos pagalbą ES šalyse ir  

Norvegijoje, Lichtenšteine, Islandijoje bei Šveicarijoje

Pateikus   nemokamai išduodamą Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK)

Būtinoji pagalba teikiama pagal užsienio šalyje   galiojančią tvarką, nacionalinei sveikatos sistemai priklausančiose įstaigose.  

Tarpvalstybinės   sveikatos priežiūros paslaugas, kai vykstama gydytis į Europos Sąjungos (ES)   šalis

Turint mūsų   šalies gydytojo siuntimą

Gavęs gydymo paslaugas svetur žmogus pirmiausia   privalo sumokėti savo lėšomis visą gydymo kainą, o vėliau kreiptis į TLK dėl   kompensacijos. Svarbu žinoti, kad  kompensuojamos tik tokios paslaugos, kokios   teikiamos Lietuvoje ir tokiais pat įkainiais.  

 

Kontaktai žiniasklaidai:
Lina Bušinskaitė
Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Ryšių su visuomene skyriaus vedėja
Tel. (8 5) 236 4105, mob. tel. 8 687 41445,
el. paštas
[email protected]  

 

Kviečiame apsilankyti VLK profilyje Facebook: https://www.facebook.com/vlk.lt

 

Rūpimus klausimus galima pateikti bendruoju ligonių kasų el. pašto adresu [email protected] arba informacijos telefono numeriu 8 700 88888.

Lina Bušinskaitė
Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Ryšių su visuomene skyriaus vedėja
Tel. (8 5) 236 4105, mob. tel. 8 687 41445,
el. paštas [email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55