2014.10.20 17:06 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Šiaurės ir Baltijos valstybių parlamentų Užsienio reikalų komitetų pirmininkai diskutavo apie iššūkius regioniniam saugumui

2014 m. spalio 19-20 dienomis Trakuose vyko tradicinis Šiaurės ir Baltijos valstybių parlamentų Užsienio reikalų komitetų pirmininkų susitikimas, kuriame susirinko Danijos, Estijos, Islandijos, Norvegijos, Suomijos, Švedijos atstovai. Susitikimui pirmininkavo Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas prof. Benediktas Juodka.

Pirmojoje sesijoje pirmininkai diskutavo apie ES Rytų partnerystės politiką, Europos Sąjungos ir Rusijos vaidmenis bendroje kaimynystėje Europos Rytuose. Aktualią informaciją parlamentarams šiuo klausimu pateikė ir diskusijose dalyvavo Rytų Europos studijų centro analitikai dr. Laurynas Kaščiūnas ir Vytautas Keršanskas. Ekspertai teigė, kad ES Rytų partnerystės politika susiduria su svarbiais iššūkiais, atsižvelgiant į akivaizdžius Rusijos interesus išlaikyti ir stiprinti savo įtaką šiame regione, todėl turi būti atitinkamai peržiūrima, o ES vaidmuo stiprinamas. Svarbu siekti, kad Rusijos sukurti ir palaikomi įšaldyti konfliktai nebūtų išnaudojami kaip kliūtis tų valstybių, kurios to siekia, didesniam suartėjimui su ES, o Rusija neįgytų neformalios veto teisės galimai ES plėtrai. ES Rytų partnerystės šalims, kurios siekia euroatlantinės integracijos, būtina suteikti aiškią narystės ES perspektyvą. Remiantis Baltijos valstybių patirtimi, būtent narystės perspektyva yra geriausia paskata demokratinėms reformoms ir europinių vertybių sklaidai. Svarbu toliau sparčiai tęsti Europos Sąjungos Asociacijos susitarimų su Gruzija, Moldova ir Ukraina ratifikavimą ES valstybių narių nacionaliniuose parlamentuose.

Antroji sesija buvo skirta aptarti Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo stiprinimą įgyvendinant NATO aukščiausiojo lygio susitikime Velse priimtus sprendimus. Su savo įžvalgomis šia tema pirmininkus supažindino Krašto apsaugos ministerijos Gynybos politikos direktorius dr. Vaidotas Urbelis. Vykusioje diskusijoje buvo pabrėžta, kad tinkamas ir savalaikis NATO valstybių vadovų priimtų sprendimų įgyvendinimas yra esminė sąlyga stiprinant Europos saugumą. Diskutuota apie NATO matomumo regione, ypač Baltijos valstybėse, svarbą, taip pat apie pastaruoju metu ypač padažnėjusius provokacinius Rusijos veiksmus, pažeidžiančius NATO valstybių ir jos partnerių oro erdvę, teritorinius vandenis. Pirmininkai diskusijoje skyrė dėmesio ir Arkties problematikai. Norvegijos parlamento Užsienio reikalų ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Oivindas Halerakeris (Øyvind Halleraker) pasidalino įžvalgomis apie Šiaurės valstybių ir Rusijos interesus šiame regione, pastarojo metu pokyčių Arktyje įtaką regioniniam saugumui.

Apibendrinant abiejose sesijose vykusias diskusijas, pirmininkai sutarė, kad saugumo situacija Europoje iš esmės pasikeitusi, o siekiant kovoti su naujai kylančiomis grėsmėmis labai svarbi vieninga ES ir NATO valstybių bei partnerių pozicija, vieningi veiksmai ir Šiaurės ir Baltijos valstybių bendradarbiavimo stiprinimas.

 Seimo kanceliarijos nuotraukos (aut. – O. Posaškova)

 

Užsienio reikalų komiteto biuro patarėja

Milda Petrokaitė, tel. (8 5) 239 6835, el. p. [email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55