2014.09.02 08:54 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Kokį langų dekorą pasirinkti: nuo virtuvės iki miegamojo zonos

Romanetės, roletai, užuolaidos, širmos, žaliuzės...O koks langų dekoras tiks jūsų langui? Skaitant  interjero patarimus, paprastai girdime: „šalin standartus!“, „pasisemkite originalių idėjų“.  Tačiau šį kartą  apžvelgsime ne naujausias tendencijas, o kartu su interjero dizaineriais bei specialistais bandysime išsiaiškinti,  koks langų dekoro sprendimas pasižymi praktiškumu, patogumu ir funkcionalumu skirtingose būsto erdvėse.

Svetainė – vieta, kur galite išlaisvinti savo idėjas

Priklausomai nuo kuriamo interjero, patalpų bei langų dydžio ir formų, jūsų norų ir skonio, svetainėje dera viskas – nuo įprastų roletų iki draperijų ir kitų originalių langų dekoro sprendimų.

Nors svetainės akcentu dažniausiai tampa užuolaidos, interjero dizainerė Jurgita Juciūtė kaip alternatyvą pataria rinktis romanetes. Pastarąsias galima derinti su užuolaidomis, ypač jei būsto šeimininkas nori sukurti daugiau jaukumo ir privatumo.

Roletais, žaliuzėmis ir kitais langų dekoro produktais prekiaujančios įmonės „Domus Lumina“ projektų vadovo Mindaugo Urbanavičiaus pastebėjimu, naujos statybos būsto svetainėje paprastai įrengiami vitrininiai langai į sodą, vidinį kiemą ar tiesiog terasą. „Ieškantiems netradiciško, patogaus ir stilingo varianto vitrinoms uždengti, paprastai rekomenduojame širmas. Didelės roletinio audinio plokštės bėgelių pagalba slankioja  į vieną ar kitą pusę, o pasirinkus norimo permatomumo audinį atstoja dienines ar naktines užuolaidas.“

Tuo tarpu savo pastebėjimais sutikusi pasidalinti dizainerė Dalia Juškūnienė pabrėžia medinių žaliuzių populiarėjimą bei jų sukuriamą išskirtinį stilių: „dažnai ieškoma funkcionalaus sprendimo, kuris leistų patogiai reguliuoti šviesos srautą. Šį klausimą išsprendžia medinės žaliuzės, tuo pačiu kuriančios jaukų ir prabangų patalpos įvaizdį“. Pasak specialistės, medinės žaliuzės puikiai dera minimalistiniame, lietuvių pamėgtame skandinaviško stiliaus interjere.

Miegamojo zonoje karaliauja romanetės

Nors miegamasis neturi ypatingų reikalavimų ar taisyklių, čia dažniausiai ieškoma subtilaus, elegantiško ir patogaus langų dekoro varianto. Ne paslaptis, kad ten, kur miegama, renkasi daugiau dulkių, todėl norint sukurti erdvės ir švaros pojūtį, rekomenduojama rinktis roletus. Tiesa,  ieškantiems šiek tiek daugiau įvairovės, M. Urbanavičius rekomenduoja praktiškesnį sprendimą - dvigubus roletus DUO. Dviejų audinių roletai dienos metu gali suteikti privatumo su šviesiu audiniu, o vakare galima užtraukti tamsesnįjį, naudoti šviesai pralaidų bei visiškai patalpas užtamsinantį roletą. Be to, toks langų dangalas leidžia žaisti su įvairiomis audinių variacijomis.

Tačiau jei ieškote šiai zonai elegantiškesnio varianto nei įprasti roletai, rinkitės romanetes. Specialių technologijų pagalba, romanečių audiniai nesielektrina ir nerenka dulkių. Romanetė pasižymi patogiu valdymu, neužima daug vietos, reikalingos užuolaidoms, tačiau atrodo itin elegantiškai, nes audinys langui suteikia minkštumo ir pūstumo.

Virtuvė. Renkasi tai, kas lengvai prižiūrima

Svarbiausias virtuvės lango dekoro pasirinkimo kriterijus - lengva priežiūra, mat joje nuolat tvyroja drėgmės ir karšto oro kontrastai,  tenka atlaikyti riebalų dėmes, o į sintetinius audinius greitai įsigeria gaminamo maisto kvapai. Dizainerės atkreipia dėmesį, jog virtuvėje dažnai atsisakoma bet kokio lango uždangalo, tačiau norintiems jaukumo ir privatumo, pataria rinktis  roletus. Dauguma roletinių audinių padengti specialiais impregnantais, todėl nebijo drėgmės, nerenka dulkių, lengvai valomi. „Nemanykite, kad roletai įspraudžia į siaurus pasirinkimo rėmus. Be plataus audinių asortimento, galite rinktis persidengiančius roletus „Diena – Naktis“,  kelių sluoksnių ar vienetinius fotoroletus, užsisakyti norimo permatomumo audinius,“–  įvairias roletų variacijas vardina M. Urbanavičius.

Vonioje svarbu sukurti privatumo jausmą

Renkantis langų dekorą sanitariniame mazge, svarbu atsižvelgti į du dalykus – lango dangalas turi būti atsparus drėgmei bei garantuoti privatumą. Paprastai vonios ar tualeto langams rekomenduojama rinktis roletus arba plisuotas žaliuzes, kuriuos galima traukyti  nuo apačios į viršų. Tokiu būdu galima įsileisti daugiau šviesos ir susikurti privatumo zoną.

D. Juškūnienės teigimu, vis dažniau vonios langai puošiami medinėmis žaliuzėmis.  Šiandien pasiūloje gausu įvairiausių spalvų ir medžio imitacijų žaliuzių, leidžiančių lango dekorą priderinti prie vonios interjero.

Vaikų kambaryje negalioja subtilumo principai

Šeimos, kurios turi vaikų, puikiai žino, jog vaikams patinka ryškios, kontrastingos spalvos, įvairiausi piešinėliai iš animacinių filmukų herojų. Kuo daugiau kambarys primena kičą – tuo vaikams jis gražesnis. Norint sukurti piratų salą ar princesių šalį, galima pasitelkti ir langų dekorą.  „Vaikų kambariui paprastai rekomenduojame rinktis roletus - juos vaikai greitai išmoksta užtraukti ir atitraukti, jie neužgožia kambario, yra funkcionalūs ir patogūs.“ – pataria „Domus Lumina“ ekspertas M. Urbanavičius.

Jei siūlomuose kataloguose nerandate tai, ką ant lango trokšta kiekvieną rytą išvysti jūsų atžala, be vargo galite rinktis fotoroletą, ant kurio perkelsite bet kokius vaizdus – peizažus, abėcėlės raides, filmukų herojus ir begalę kitų dalykų, kuriuos sukuria vaiko fantazija. Tiesa, roletai gali būti įvairių permatomumo lygių, įskaitant ir gumuotus paviršius, kurie visiškai užtamsina patalpas. Tai ypač patogu, jei dienos metu šviečiant saulei mažametį guldote pietų miegui.

Dizainerė J. Juciūtė priduria, jog vaikų kambaryje taip pat mėgiamos romanetės bei medinės žaliuzės, dėl jų valdymo paprastumo ir patvarumo. Pavyzdžiui, baltas medines žaliuzes pritaikysite šviesaus ir jaukaus skandinaviško stiliaus mažylio kambaryje.

Darbo kambariui ieškoma apsaugos nuo saulės

Jei darbo kambaryje tenka dirbti kompiuteriu, svarbiausia pasirūpinti komfortiška darbo aplinka - apsauga nuo saulės ir karščio. Tam tinka kone kiekvienas langų dangalas, tačiau jei nenorite patalpos užtamsinti, rekomenduojama rinktis „Screen“ roletus nuo saulės atspindžių ir akinimo.

Darbo kambariuose taip pat praverčia plisuotų žaliuzių privalumai. Pastarąsias galima žaismingai valdyti dvejomis kryptimis, pritaikyti įvairių formų langams. Tai pravartu žmonėms, kurie darbo kambarį įrengia palėpėje ar kitame atokesniame buto ar namo kampe. 

Agnė Breikštienė
Viešųjų ryšių projektų vadovė
UAB "Adres"
860005666
[email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55