2014.09.01 20:52 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

LLRA pozicija gali tik stiprėti

Iš valdančiosios koalicijos pasitraukusios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovai postus Seime ir Vyriausybėje žada palikti kitą savaitę.

Tokį sprendimą vienbalsiai priėmė LLRA Vyriausiosios tarybos nariai, kurie posėdžiavo rugpjūčio 28 dieną, ketvirtadienį. LLRA Vyriausiosios tarybos posėdyje taip pat dalyvavo Lietuvos lenkų svarbiausių organizacijų vadovai: Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas Michal Mackevič ir Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugijos „Macierz Szkolna" pirmininkas Juzef Kvetkovskij.

„Rugsėjo 10 dieną, prasidėjus Seimo sesijai, mūsų atstovai Seime ir Vyriausybės struktūrose pasitrauks iš užimamų pareigų", - sakė LLRA pirmininkas, europarlamentaras Valdemar Tomaševski.

Užimamus postus paliks Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Leonard Talmont ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Michal Mackevič.
Visgi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, kaip opozicijoje dirbsiančios politinės jėgos, atstovas turi teisę užimti Seimo pirmininko pavaduotojo postą. Pagal Seimo statutą opozicijoje esančioms partijoms priklauso du Seimo vicepirmininkų postai, tuo tarpu šiuo metu užimtas yra tik vienas jų (šias pareigas eina I. Degutienė – red. ). Seimo pirmininko pavaduotoju iki šiol dirbęs LLRA atstovas Jaroslav Narkevič šias pareigas išsaugos, tačiau jau kaip opozicijos atstovas.

Dėl pasikeitimų valdančiojoje koalicijoje po rugsėjo 10 dienos keisis ir Seimo komitetų sudėtis. LLRA – kaip Seimo opozicinei partijai - priklauso vienas komiteto pirmininko pavaduotojo postas. Kol kas nėra aišku, kokiam komitetui vadovaus LLRA narys.

L24 primena, kad dar liepos pradžioje dėl taip vadinamo juodojo sąrašo skandalo atsistatydinti buvo priversti viceministrai. Grįžti į užimamas pareigas ministrų pavaduotojai galėjo tik gavus teigiamą Specialiųjų tyrimų tarnybos išvadą. LLRA atstovų pavardės juodajame sąraše nefigūravo, tačiau galiausiai grįžti į viceministrų pareigas neleista ne tik energetikos viceministrei Renatai Cytackai, bet ir kultūros viceministrui Edvardui Trusevičiui, kurį vėl paskirti į šias pareigas du mėnesius delsė kultūros ministras Šarūnas Birutis. L24 primena, kad be minėtų LLRA deleguotų viceministrų Vyriausybėje dirbo susisiekimo viceministras Vladislav Kondratovič, žemės ūkio viceministrė Leokadija Počikovska bei švietimo ir mokslo viceministrė Edita Tamošiūnaitė.

Socialdemokratų spaudžiama rugpjūčio 27 dieną LLRA turėjo pasitraukti iš valdančiosios koalicijos. Spaudimui pasidavė ir koalicijos partneriai: „Tvarka ir teisingumas" ir Darbo partija, kuriems socialdemokratai pagrasino, kad, jei neparems jų siekiant pašalinti LLRA iš koalicijos, koalicija subyrės, o naujoji valdančioji dauguma bus formuojama dalyvaujant konservatoriams.
Kaip praneša žiniasklaida, LLRA pakvietė visus koalicijos partnerius atsisveikinimo vakarienei. Nė vienas iš socialdemokratų atstovų į vakarienę neatvyko, atsisakymą motyvavo tariamu užimtumu. Į vakarienę atvykę „Tvarkos ir teisingumo" bei Darbo partijos atstovai pagyrė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narius už jų solidų darbą koalicijoje ir už tai, kad partija visados laikėsi duoto žodžio. Buvę koalicijos partneriai apgailestavo, kad jiems nepavyko atsilaikyti prieš socialdemokratų partijos šantažą.

Nekyla abejonių, kad tikrosios priežastys, dėl kurių Lietuvos valdančiąją koaliciją ištiko krizę, išaiškės anksčiau ar vėliau. Aišku yra tai, kad pokyčiai koalicijoje tikrai neįvyko dėl kompetentingos ir sąžiningos viceministrės Renatos Cytackos, o dėl didžiausios partijos - socialdemokratų - verslo interesų ir jų baimės dėl stiprėjančios LLRA pozicijos.

Per paskutinius savivaldybių tarybų rinkimus LLRA ne tik tradiciškai triuškinančiai laimėjo su socialdemokratais Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose, bet ir džiaugėsi daug geresniais už juos rezultatais taip pat Trakų ir Švenčionių rajonuose bei Vilniuje. Sostinės taryboje LLRA pelnė 9 mandatus, tuo tarpu socialdemokratai - tik 5 mandatus. Per paskutinius prezidento rinkimus už LLRA lyderį Valdemarą Tomaševskį sostinėje balsavo 18% rinkėjų, tuo tarpu socialdemokratų kandidatas gavo tik 10% balsų.

Daugelis politologų pabrėžia, kad socialdemokratų bandymų susilpninti LLRA poziciją pasekmės gali būti visiškai atvirkštinės: socialdemokratai praranda populiarumą, tuo tarpu LLRA pozicija gali tik stiprėti, nes rinkėjai ją laiko sąžininga ir principinga politine partija.

Lietuvos savivaldybių tarybų rinkimai vyks jau po pusmečio, labai tikėtina, kad 2015 m. vasario 22 d.

Šaltinis: L24.lt

Elžbieta Sadaiska
Spaudos tarnautojas

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Trečiadienis, balandžio 24

2024.04.24 14:00
Užsienio naujienos 2024.04.24 14:00
2024.04.24 11:06
Užsienio naujienos 2024.04.24 11:06
2024.04.24 09:40
Užsienio naujienos 2024.04.24 09:40
2024.04.24 07:23
Kriminalai 2024.04.24 07:23
2024.04.24 06:20
Užsienio naujienos 2024.04.24 06:20