2014.07.31 08:04 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Lietuvoje keičiasi dizaino suvokimas

Daugiau nei dvejus metus Vilniaus dailės akademijos (VDA) dėstytojai ir studentai turėjo galimybę gilinti savo žinias ir praktinius įgūdžius garsių dizainerių kūrybinėse dirbtuvėse, vykti į tarptautines konferencijas bei parodas, stažuotis. Dalyvių vertinimu, projekto, finansuoto struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšomis, rezultatai atsispindi ir šalyje besikeičiančiame dizaino supratime, ir stiprėjančiomis Lietuvos kūrėjų pozicijomis tarptautinėje dizaino scenoje.

VDA produkto dizaino katedros dėstytojo Juozo Brundzos teigimu, dalyvavimas projekte suteikė galimybes  katedrai užmegzti ryšius su vienais geriausių dizaino specialistų, dėstytojų, dizainerių Europoje ir turėjo reikšmingos įtakos produkto dizaino studijų programos vystymui. Projekto metu užmegztus ryšius su užsienio partneriais katedra planuoja palaikyti ir vystyti ateityje.

Projektas sutapo ir su 2010 m. VDA įsteigtos Grafinio dizaino katedros strateginiais planais vykdyti inovatyvią grafinio dizaino programą.  Pasak katedros vadovės Aušros Lisauskienės, norinčiųjų studijuoti šioje programoje skaičius kasmet auga, o pastaruosius porą metų Grafinio dizaino katedra Vilniuje yra populiariausia tarp norinčiųjų studijuoti VDA – šiemet į vieną vietą pretendavo beveik 12 potencialių studentų.

Pasak VDA rektoriaus Audriaus Klimo, Vakarų Europoje dizainas jau keletą dešimtmečių suvokiamas kaip pridėtinę vertę bei ekonominę naudą kuriantis sektorius, kuris turi būti skatinamas, siekiant šalies socialinio ir ekonominio augimo, darbo vietų kūrimo. Tuo tarpu Lietuvoje jis dar tik bando išsikovoti savo pozicijas ir pripažinimą.

„Nors Lietuvoje dar trūksta aiškaus supratimo ir įvertinimo, kokią naudą gali duoti dizaino ir kūrybinių bei kultūrinių industrijų skatinimas, tačiau Lietuvos valstybės institucijų dėmesys dizainui ir apskritai kūrybinėms ir kultūrinėms industrijoms didėja. VDA vykdyto projekto veiklos taip pat prisidėjo prie dizaino matomumo ir žinomumo visuomenėje“,-  sako A.Klimas.

VDA rektorius pastebi, kad daugėja ir lietuvių dizainerių, laiminčių įvairaus pobūdžio konkursuose. „Turime sėkmės istorijų, kai jaunųjų lietuvių dizainerių darbai yra gaminami užsienio kompanijų arba parduodami užsienyje. Manau, kad tokių sėkmės istorijų daugės, didėjant valstybinių institucijų dėmesiui bei paramai kūrybinių bei kultūrinių industrijų sektoriui“,- sako A.Klimas.

Per pastaruosius kelerius metus VDA grafinio dizaino katedros studentai buvo įvertinti nacionaliniame konkurse „Geras dizainas 2014" (Justina Medvedevaitė, prieskoninių ir vaistažolinių augalų auginimo rinkinys „Sodelis“), "Nokia Lumia 820 Design Challenge 2013" (II vieta, Aistė Jakimavičiūtė), "Taiwan International Design Competition 2013" (speciali premija-prizas „Honoralbe mention“ , Kotryna Naraškevičiūtė,  „Young Designers Unconference“), Bolivijos plakatų bienalėje 2013 (II vieta, Renata Krasovskaja, plakatas „Kiaulė taupyklė”), Taiwanio tarptautiniame dizaino konkurse 2012 ir „A' Design Award and Competition“ konkurse Italijoje (Jonė Aleksiunaitė, „Vartotojas – identiteto kūrėjas").

Produkto dizaino katedros studentai taip pat nuolat laimi apdovanojimus tarptautiniuose ir vietiniuose dizaino konkursuose, pavyzdžiui, "IF Design Award", "Red Dot Design Competition", "Fujitsu Design Award", "Electrolux Design Lab", Lietuvos dizaino prizas "Geras dizainas" ir kt. 

Projekto, vykdyto nuo 2012 m. gegužės iki š.m. rugpjūčio VDA ir Dizaino inovacijų centro atstovai sudalyvavo 10 užsienio konferencijų, surengė 11 kūrybinių pratybų bei 4 kitus mokymus, kuriuose apmokyta 127 dalyvių. Temos apėmė produkto ir grafinį dizainą, dizaino inovacijų realizaciją gamybos rinkoje, žinių perdavimo centro veiklos modelius dizaino sektoriuje.

Pagal priemonę „Mokslininkų ir kitų tyrėjų mobilumo ir studentų mokslinių darbų skatinimas“ įgyvendintam projektui „Žinių ir inovacijų perdavimo plėtra bei tyrėjų kompetencijų didinimas kūrybinių industrijų ir dizaino srityje“ iš  struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto skirta 1,36 mln. Lt.

Marius Dirgėla
Komunikacijos skyriaus vedėjas
VšĮ Vilniaus dailės akademija
8 687 191 58
[email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55